top of page

8 tipp a szájreklám marketing használatához I. rész

Frissítve: 2022. márc. 16.

A fogyasztók 92%-a jobban hagyatkozik a barátai és a családtagjai ajánlásaira, mint bármely reklámra. Manapság sok vállalkozás milliókat költ új közönségnek szóló reklámozásra, miközben teljesen elhanyagolja meglévő ügyfelei marketingpotenciálját. Bár sokféle módszer létezik a meglévő felhasználói bázis kihasználására, kevés olyan hatékony van, mint a szájmarketing.

Soha ne becsüld alá a pozitív szájreklám erejét!


Mik is tartoznak ide?


Pozitív megjegyzések, vélemények és ajánlások. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ezek nem olyan erőteljes marketingeszközök, a valóság azonban az, hogy ügyfeleid visszajelzései a legértékesebb marketingeszközök közé tartoznak. Ez különösen igaz a zsúfolt iparágakban működő márkákra, ahol nagyon egyszerű az ügyfélnek átnyargalni a versenytársadhoz.


Egy meghatározott szájreklám megfelelő stratégiával olyan következetes áramlást hozhat létre, amely rendszeresen új üzletet eredményez. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan csináld!


Egyáltalán, mi az a szájreklám marketing?

A szájreklám marketing a gerillamarketing egyik fő fajtája, amelyet az ügyfelek tapasztalatai és történetei vezérelnek. Ide tartoznak többet között a termékajánlások, az értékelések és a sokat mondó ügyfélfotók. Ezeket a történeteket és tapasztalatokat jellemzően organikusan osztják meg a felhasználók.


A legtöbb esetben ez teljesen ingyenes, hiszen a szerves beszélgetéseket, visszajelzéseket és véleményeket szó szerint nem lehet megvásárolni. Ez az oka annak, hogy a szájreklámnak ilyen pozitív és erőteljes hatása van, ez a reklámozás, amely gyakran mindenféle értékesítési felhívás nélkül történik.


A közösségi média korában gyorsan növekednek azok a cégek, amelyekről rengeteg pozitív hírt adnak és gyakoriak a közösségi említésekben. Például a felhasználók által generált tartalom relevánsabb egy potenciális vásárló számára, de korábbi vásárlóknál is hatékonyan működik, akik a közelmúltban nem vásároltak. Azt pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy az értékelés vagy vélemény azok számára a legértékesebb, akik először fedeztek fel egy márkát vagy először vásárolnak egy terméket egy adott cégtől.


A szájreklám nem túl rejtett ereje

Ha azt mondjuk, hogy a szájmarketing alulértékelt marketingeszköz, az nem lenne teljesen igaz. Valójában R.R. Donnelly legújabb kutatásából kiderül, hogy a legtöbb fogyasztó (28%) szívesebben tájékozódik az új márkákról vagy termékekről ezen a módon.


Hatalmas lehetőség kínálkozik tehát azon márkák számára, amelyek hatékonyan ösztönzik és hasznosítják a pozitív szájreklámot.


A szájreklám marketing talán legnagyobb előnye, hogy bármilyen típusú márka sikeresen használhatja. Költségkerettől vagy iparágtól függetlenül vannak olyan lépések, amelyekkel több megjegyzést, ajánlást és véleményt kérhetünk az ügyfelektől.


Az alábbiakban nyolc taktikát mutatunk meg, amelyeket Neked is érdemes kipróbálnod.


1. Növeld a pozitív hozzászólásokat

Valószínűleg ez a legegyszerűbb módja a közösségi érzés kialakításának és a beszélgetések ösztönzésének.


Törekedj tudatosan arra, hogy időről-időre újabb hozzászólásokat/véleményeket kapj a termékedről/szolgáltatásodról! Ezzel nem csak mutatod, hogy érdekel ügyfeleid véleménye és hallani akarsz róluk, de megtöröd velük a tisztán promóciós bejegyzések monotóniáját.


2. Kérd munkatársaid segítségét

Ez különösen fontos a B2B márkák esetében. Ha kizárólag a vállalkozásod fiókjából teszel közzé bejegyzéseket, akkor az elérése nagyrészt az oldal saját követőire korlátozódik. De ha a cég dolgozói fellendítik a tartalmat (megosztják, hozzászólnak, belájkolják), akkor azonnal egy jóval nagyobb számú közönséghez jut el.


3. Használd a felhasználók által generált tartalmakat

A feltörekvő márkáknak aktívan kell reklámozniuk a cégüket. Éppen ezért nem szabad félnünk megkérni az embereket, hogy osszák meg fotóikat és visszajelzéseiket.


4. Figyeld profilod említéseit és válaszolj minél előbb!

Válaszolj az ügyfelek minden kérdésére, észrevételére és aggályaira, sőt a negatív megjegyzéseikre is! Ne feledd, ezeket (ha nem privát üzenetről van szó) nem csak az adott személy olvassa, hanem az összes többi követőd is, ennek tudatában válaszolj!


Hamarosan folytatjuk a második résszel, tarts velünk!


Források:

18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page