top of page

TikTok – kisvállalkozásoknak is!

Frissítve: 2022. márc. 16.


A TikTok tele van olyan eszközökkel, stratégiákkal és inspirációkkal, amelyek segíthetnek elérni a márkád számára kitűzött üzleti célokat. No és pont ez az a felület, ahol a legkevésbé sem igaz, hogy csak a nagy cégek érvényesülhetnek és hatalmas költségvetés kell a sikerekhez.



A TikTok-on tarolnak a kisvállalkozások! Nézd csak meg a #SmallBusinessLove és #ShopSmallBusiness hashtag-eket, amelyeknek több mint 268 millió megtekintése van. A #SmallBusinessCheck keresőcímkének pedig - bár egészen hihetetlen -, de 13,6 milliárd megtekintése van. És akkor még nem is beszéltünk a sok-sok hasonló hashtag-ről, ami helyszínben vagy írásmódban különböző a fő címkétől, mégis ugyanebbe a témakörbe tartozik. Mindnek sok milliós a megtekintése.


A TikTok világszerte kihagyhatatlan lehetőséget jelent a kisvállalkozások számára, amennyiben a célközönség aktív a platfomon.


Most egy kis segítséget nyújtunk, hogy jobban megismerjük a cégeknek szóló, TikTok for Business mivoltát és lehetőségeit!


Amit a TikTok-ról tudni érdemes

A TikTok a közelmúltban elérte a 100 millió aktív havi felhasználót Európában, így a felület gyorsan a világ egyik kulturális és kereskedelmi szempontból legbefolyásosabb platformjává vált. A felület küldetései közé tartozik a kreativitás ösztönzése és az örömszerzés, aminek hála a TikTok több generáción átívelően vonzó az emberek számára szerte a világon.


A TikTok interaktív felülete tökéletes hely a márkák számára, hogy kapcsolatba léphessenek közönségükkel. A felület közössége inspirációra és új dolgok felfedezésére éhezik. A márkáknak olyan tartalmakat kell készíteniük a felületen, ami igazodik az applikációhoz – legyen szórakoztató, érdekes, értékes, figyelemfelkeltő, hasznos… Röviden, legyen egy TikTok-videó és ne egy kifejezett hirdetés! Ha sikerül eltalálnunk az emberek ízlését a felületen, akkor bizony nagy elérésre és aktivitásra tehetünk szert, amiből következhet konverzió is.


Íme egy felmérés néhány érdekes eredménye:

· A TikTok a felfedezés otthona: a felhasználók naponta több milliárd megtekintést generálnak, és az aktív használók 46%-a azt mondja, hogy új dolgok felfedezésére használja a felületet.

· A TikTok az inspiráció forrása: a használók új ötleteket kapnak vásárlásra és a válaszadók 57%-a az alkalmazáson keresztül vásárolt is már.

· A TikTok a beszélgetés része: ami a TikTok-on történik, az nem marad meg a TikTok-on – beszivárog a kultúránkba anélkül, hogy észrevennénk.


Ismerd meg a TikTok generációt!

A TikTok határozottan különbözik a többi platformtól. Ez a közeg lehetővé teszi a sokszínűséget, a hitelességet és az önkifejezést – ráadásul egy befogadó, elfogadó közösség ígéretével kecsegtet. Ez egy olyan hely, ahol a kreativitást korlátok és ítéletek nélkül megélhetjük.


A TikTok generációkon átívelő vonzerővel rendelkezik és már nem igaz, hogy csak a Z generáció aktív a felületen. A felhasználók 67%-a 25 év feletti, és mindegyikük egyedi élményben részesül, amelyet kifejezetten rájuk szabtak. Az érdeklődési körnek megfelelően nincs két egyforma kezdőoldal a TikTok-on, mindenkinek olyan tartalmakat mutat az algoritmus, ami a korábbi tevékenysége alapján érdekelheti, tetszhet neki.


A TikTok célja, hogy egy önálló generációt hozzon létre, amely nem attól függ, ki hány éves, milyen a demográfiai háttere, csupán ide sorol mindenkit, aki szívesen lenne a közösség része. Az is az applikáció nem titkolt célkitűzése, hogy közelebb hozza a családokat: közös emlékek, élmények, kötődés – tanítsák meg az unokák a nagymamát egy TikTok táncra vagy éppen vegyenek részt a családtagok egy humoros kihívásban.


A TikTok generáció demográfiája így nagyon eltérő, viszont pont hogy ezáltal nagyon reprezentatív: a felhasználók nagyon különbözőek, ellentmondásosak, mégis aktívak, kíváncsiak, elkötelezettek.


Miért fontos ez nekünk?

A TikTok közösségének megismerése az első lépés ahhoz, hogy lássuk, üzleti céljaink megvalósíthatók-e a felületen, közösségi média stratégiánkba beillik-e a platform.

Például érdekes és egyben nagyon hasznos információ, hogy a TikTok közössége 15%-kal nagyobb valószínűséggel vásárol egy kis, független vállalkozástól, mint más közösségi média felületeken. Vagyis itt szívesebben támogatják az egyedi, független kisvállalkozásokat.


Szubkultúrák a TikTokon

Akár az online dolgokról, akár a való életről van szó, mindenki az összetartozás érzésére vágyik – és a TikTok tökéletes hely ehhez. Egy friss tanulmány szerint négyből három ember úgy írta le a TikTok-ot, mint egy olyan helyet, ahol az emberek nyíltan kifejezhetik magukat. A szubkultúrák, közösségek hatalmas sokfélesége miatt minden vállalkozás – kicsi vagy nagy – megtalálhatja a maga közönségét.

Gamerek, könyvmolyok, barkácsolók, kisgyerekes szülők, állatimádók, focirajongók, klasszikus zene hallgatók vagy éppen a gasztrónómia szerelmesei mind megtalálják a TikTok azon részét, ahol nekik szánt tartalmakat gyártanak.


Commentaires


bottom of page