top of page

Hogyan szerezz több kattintást a linkekre?


A linkek segítségével egyik weboldalról a másikra ugorhatunk és közösségi média kommunikációnkban is fontos szerepet játszanak. Ha elhelyezünk egy közösségi média posztban egy CTA-t (call-to-action, cselekvésre ösztönzés) és egy linket, máris megnövelhetjük az esélyét, hogy az emberek ellátogatnak a kívánt felületre. Így növelhetjük a forgalmat, konverziót érhetünk el, felpörgethetjük az eladásokat.


Viszont az problémás, ha a link hosszú, bonyolult. Ez egyrészt nagyon nem mutat jól, másrészt olyan felületeken végképp nem állja meg a helyét, ahol nem lehet átkattintani (pl. egy Instagram feed posztban), csak leírni tudjuk a webcímet és az embereknek be kell írni a keresőbe.


Az URL-ek hosszúak és összetettek lesznek, ahogy aldomaineket, alkönyvtárakat és követőkódokat adunk hozzá. Ahogy a közösségi média egyre népszerűbb lett, a hosszú URL-ek problémát jelentenek. Amikor a Twitter elindult, az üzenetek 140 karakterre korlátozódtak. Ez azt jelentette, hogy egy hosszú URL a teljes tweetet elfoglalhatja. Az URL-ek lerövidítésének módjának megtalálása a legfontosabb feladattá vált.


Szerencsére nem kellett sokat várni a megoldásra, az URL-rövidítő weboldalak segítségével seperc alatt rövid és kezelhető hivatkozásokat készíthetünk.


Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk, mi az URL-rövidítő és miért érdemes ezeket használnia vállalkozásodnak.


Mi az az URL-rövidítő?

Az URL-rövidítő egy olyan alkalmazás, amely a hosszú webcímet rövid webcímmé alakítja. Általában lerövidíti a webhely címét, és véletlenszerű betű- és számkombinációt ad hozzá.


Mutatunk egy példát az egyik legnépszerűbb rövidítővel, a bit.ly-vel!


Íme a felhasznált hosszú cím:


Láthatjuk, hogy habár az alapweboldal cím nem olyan bonyolult, de az aloldalak miatt már elég összetetté vált. A bit.ly a saját címét helyezi el a linkben, majd egy véletlenszerű szám- és betűkombinációt láthatunk:


Mindkét link ugyanoda vezet, csak a második sokkal rövidebb. Az pedig külön plusz, hogy a legtöbb rövidítő oldal esetén a random, gépi karaktersor helyett saját szöveget is beállíthatunk.


Mutatunk erre is egy példát blogunk segítségével. Cikkünk eredeti elérési lehetősége elég hosszú és bonyolult:


Viszont a bit.ly-vel készített és egyedivé varázsolt verzió könnyű, megjegyezhető és utal rá, mire is kattint az érdeklődő, így ha nem olvassa el a szöveges felvezetést is tudja, mit várhat a linktől:


Miért használnak a vállalkozások URL-rövidítőket?

Senki sem akar túl sok helyet elfoglalni egy hosszú linksorral, illetve ez a legtöbb közösségi felületen nem is néz ki jól, mert nem kerül kiírásra a teljes link, hanem három pontot helyez el a platform a link egy részétől kezdve.


A hosszú URL gyanúsnak tűnhet, ha egy csomó olyan jelet és szöveget tartalmaz, amit nem teljesen ért egy átlagos felhasználó.

Például ebben a címben van minden:


Erre nem annyira szívesen kattintanak, mert sokszor az átverős, adathalász oldalak is hosszú, írásjelekkel teli linkeket használnak.


Vannak olyan linkrövidítők, amelyek nem a saját címüket teszik előre, hanem a márka által választott, saját, egyedi szót használják, így márkázott webcím is létrehozható.

Például előfordulhat, hogy hosszú URL-eket láttál az Amazonon márkás URL-re rövidítve, például:


Az is előny, hogy a rövidítők általában nyújtanak valamilyen elemzési lehetőséget is, vagyis adatokat is kinyerhetünk, hányan klikkeltek az adott linkre. Így könnyűvé teszi az elköteleződés nyomon követését. Nyomon követhetjük, hogy ki, hol és mikor kattintott a linkre, így mérhetjük annak hatékonyságát.


A vállalkozásoknak ismerniük kell a kampányok ROI-ját, hogy módosíthassák és tervezhessék a jövőbeli kampányokat. Az UTM-paramétereket a Google Analytics szolgáltatással is kombinálhatjuk, hogy teljes képet kapjunk a viselkedésről.


Ha Twitter-t vagy egyéb olyan platformot használunk, ahol maximalizált a karakterszám, akkor sok helyet spórolhatunk a rövid linkkel a szövegezés javára.


Szeretnél többet tudni a közösségi médiáról? Könyveinkben feladatokkal is segítünk, hogy minél könnyebben megértsd a közösségi média jelenségeit! Nézz körül itt!


bottom of page