top of page

TikTok trendek, amiket érdemes beépíteni stratégiádba I. rész


A TikTok trendjei gyorsan változnak. A virális táncok, mémek, receptek, hack-ek és egyéb trendek között nehéz lépést tartani.


Sok márka még mindig felteszi a kérdést: Milyen tartalmat hozzunk létre a TikTokon?


A TikTok bebizonyította, hogy igenis helye van a legnépszerűbb közösségi média felületeket sorában. Több mint 1 milliárd havi aktív felhasználójával a TikTok megelőzte a Google-t, mint az első számú legnagyobb forgalmú internetes domain.


A tartalomstratégia létrehozásának első lépése a vezető trendek beazonosítása, megismerése. Most ebben nyújtunk segítséget.


A Vidyard 2021-es Video Benchmarks jelentése szerint az üzleti videók leggyakoribb típusai a termékbemutatók, ezt követik a használati útmutatók és a magyarázó videók.


A #LearnOnTikTok hashtaggel ellátott TikTok videókon több mint 283 milliárd megtekintés van. Ennél több bizonyíték nem is kell, hogy bizony van kereslet az oktató stílusú videókra és az emberek érdeklődnek az új dolgok, új tudnivalók iránt.


Ráadásul ez a tartalomtípus nagyon jól passzol bármilyen márkához. Biztos, hogy van olyan információ termékeddel vagy szolgáltatásoddal kapcsolatban, amit érdekesen, látványosan, kreatívan át tudsz adni az embereknek.

Ne nyújtsd túl hosszúra a videót, a rövidebb tartalmak jobban fogyaszthatók, így ha sok az információ, tanácsos megosztani több videó között a tudnivalókat és az egyes videókban csak egy-egy fő pontra koncentrálni. Érdekes látvány, értékes tartalom szükséges és egy erős kezdés ajánlott, hogy meg tudjuk ragadni a felhasználók figyelmét.


Hoztunk egy példát is. A Revolution Beauty szépségápolási trükköket és ötleteket mutat be videóiban, ahol saját termékei kapnak főszerepet. Megtanítanak a sminkelés, bőrápolás fortélyaira és influencereket is bevonnak, hogy még nagyobb népszerűségnek örvendjenek a videók. A tartalmak érdekesek, tanulságosak és egyben szórakoztatóak is.

Az egyik legjobb irány, amelyen elindulhatunk, ha olyan hack-eket osztunk meg, amik megkönnyítik életünket és mindennapjaink során is hasznosak. Így sok ember számára lehet hasznos a tartalom, ami remek kezdet ahhoz, hogy követőtábort tudjunk építeni. Ha célzottan szeretnénk követőket gyűjteni, akkor a témát is eszerint kell meghatározni.


2. Szubkultúrák a TikTok-on

A TikTok közösség mindenki számára kínál valamit. Minden szektor, iparág sikereket érhet el a felületen, mert megvan mindennek a maga szubkultúrája. Ebben is rejlik az alkalmazás kiemelkedő népszerűsége – itt tényleg minden ember megtalálja azt a témát, ami megfelel az érdeklődési körének.


A szubkultúrák az internet megjelenése óta léteznek, ám a TikTok elérhetőbbé tette őket. Függetlenül attól, hogy a #WitchTok, a #CleanTok vagy a #MoneyTok érdekel, könnyű kapcsolatba lépni a hasonló gondolkodású emberekkel, akik osztják szenvedélyed. A szubkultúrák kreatív, szórakoztató videókhoz vezetnek, de elengedhetetlenek az önkifejezéshez is.


Ahhoz, hogy kapcsolatba léphessünk egy szubkultúra közösséggel, fontos, hogy olyan tartalmat hozzunk létre, ami hiteles a közösség és a márka szempontjából is. Mielőtt belevágnánk a tartalomgyártásba, érdemes elmerülni az egyes közösségek világában és megismerni a trendeket, a menő zenéket, a mémeket, a tipikus szerkesztési módokat, az aktuális témákat.


Példaként vegyük a prémium francia főzőedényeket gyártó Le Creuset-et. A márka remekül használja a #CleanTok-on nagy népszerűségnek örvendő megnyugtató konyhai takarítás témakörét. Videókat osztanak meg, amelyek bemutatják termékeik kiváló minőségét, esztétikai vonzerejét, miközben a közösség számára kedvelt takarítós tartalmat is mutatnak.

Egy másik példa egy indie könyvesbolthálózat, akik egyértelműen átadják a #BookTok közönségének szeretetüket a könyvek iránt videójuk segítségével. Ezáltal szimpatikussá, hitelessé válnak a nézők számára, amit a kommentek is megerősítenek.


3. Trendalakítók

A trendalakító TikTok-alkotók hozzásegítik a márkákat is a sikerekhez. Egyes TikTok közösségeken belül vannak nagyon népszerű véleményvezérek, videókészítők, tartalomgyártók, akik nagyban formálják a közösség tagjainak ízlését.


A TikTok lehetővé teszi a népszerű alkotók számára, hogy percek alatt több millió felhasználót érjenek el és vonjanak be. És mindezt a legtöbben extra felszerelés nélkül érik el. A TikTok világában bárki lehet alkotó, nincsenek feltételek, kizárások vagy elvárások.


Az alkotók kulcsszerepet játszanak abban, hogy az embereket összekapcsolják a márkákkal és termékekkel. Továbbra is egyre népszerűbbek a valódi termékértékeléseket tartalmazó szórakoztató videók. Az olyan hashtag-ek, mint a #TikTokMadeMeBuyIt, sok terméknek rekord eladásokat eredményeztek.

Az alkotói termékértékelések azért működnek, mert az emberek bíznak abban, hogy a TikTok alkotói valódiak, és őszinte visszajelzést osztanak meg egy termékről. Ezek nem fizetett hirdetések, hanem saját vásárlások, amiket véleményeznek az alkotók.


Példaként nézzük meg a MeUndies videóját! Ez egy fehérneműt, ruházatot és fürdőruhát gyártó cég, amely minden nem számára kényelmes ruhadarabokat árul. A márka felhasználja a tartalomgyártók tartalmait is oldalán, ezzel is egy hiteles véleményt továbbosztva követői számára. Természetesen ehhez szükséges az alkotó engedélye, így enélkül ne használjuk fel mások tartalmait.

Nehézséget jelent, hogy napról-napra miről posztolj?


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page