top of page

Mi fán terem a ToFu - MoFu - BoFu hármas?


A közösségi média a mindennapjaink jelentős részét lefedi és áthatja. A 50 legjobb közösségi média gyakorlat című Salesforce jelentés szerint az internethasználat 66% -át a közösségi oldalakon eltöltött idő teszi ki.


Ez nem véletlen, hiszen a márkák és vállalatok számára ez egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy valós időben szélesebb közönséghez juttassa el üzenetét és termékeit. A legszélesebb körben használt közösségi média platformok a Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat és a Pinterest. Noha különböznek, mégis sok szempontból egyre inkább kezdenek hasonlítani egymáshoz.


A Facebook továbbra is a legszélesebb körben használt platform, 10 amerikaiból 8 rendszeresen használja. Így ez továbbra is kiváló hely a márkák számára, hogy kapcsolatba lépjenek és elkötelezzék magukat közönségükkel, valamint magasabb színvonalú ügyfélszolgálatot biztosítsanak számukra.


A Twitter továbbra is jó hely a márkák számára az apró információrészletek megosztására és a felhasználók számára, hogy témakörök szakértőjeként pozícionálják magukat a közönség számára releváns és értékes tartalmak közzétételével.


Az Instagramon fényképeket és rövid videókat oszthatunk meg egymással, míg a Snapchat és a Pinterest élő rögzített és összesített tartalmakon keresztül éri el saját közönségét. Mindezen platformok között az élő videó továbbra is a közösségi média tartalmának legelterjedtebb formája. Előrejelzések szerint a hosszú formátumú videók és az élő videók továbbra is nagyon jól teljesítenek, és ösztönzik a közönséget az ezeken a platformokon eltöltött idő növekedésére.


A közösségi médiában szinte naponta változások következnek be, minden közösségi platform azon dolgozik, hogy minden nap növelje a platform használatát és az elkötelezettség értékét, elemezve a felhasználói szokásokat, valamint a társadalmi trendeket. Mivel a figyelmünk átfogása folyamatosan csökken, és a tartalom mennyisége és a csatornák száma növekszik, a platformok keményebben dolgoznak azon, hogy minél jobban működjenek, még akkor is, ha ez más platformok funkcióinak másolását jelenti.

ToFu, MoFu vagy BoFu?

Azzal bizonyára tisztában vagy, hogy a közösségi média fontos részét képezi az általános marketingstratégiának, de azt vajon tudod, hogy milyen típusú tartalmakat kell alkalmazni a tölcsér egyes szakaszainak továbbfejlesztése érdekében az ügyfelek és a potenciális ügyfelek számára?


A tartalmaknak ugyanis különbözniük kell attól függően, hogy a vásárló a tölcsér mely szakaszában helyezkedik el.

A tölcsér teteje (ToFu)

A tölcsér tetején megtalálhatod az érdeklődő potenciális ügyfeleket és az alkalmi vásárlókat. Nehéz megkülönböztetni ezt a két embertípust, ezért a kezdéshez mindenkit meg kell célozni. A ToFu tartalma a weboldaladon, a közösségi média csatornáidon és a blogodban fog megjelenni.


Azok a típusú tartalmak, amelyeket meg kell osztani a ToFu számára, olyan tartalomelemek, amelyek értéket adnak a közönségnek.


Milyen hasznos tippeket és trükköket tudsz nyújtani számukra, amelyek segítenek nekik a sikerben? Készíthetsz néhány infografikát, amelyek segítenek nekik többet megérteni az üzletükről. Hívd meg őket a tölcsérbe azáltal, hogy értéket nyújtasz, ami óhatatlanul felkelti az érdeklődésüket abban, hogy milyen más módszerekkel segíthetnéd őket vállalkozásuk bővítésében.


Ennek a tartalomnak egy része nyitva lesz, más része pedig kapukkal rendelkezik, amely lehetővé teszi a potenciális ügyfelek mozgásának nyomon követését, és segít abban, hogy a legjobb tartalmat adhassa nekik a csatornában. Mivel a lehető legtöbb lehetőségre van szükséged, elengedhetetlen a közösségi csatornák tartalmának létrehozása, valamint a következetes és rendszeres közzététel.


A Facebook, a LinkedIn, az Instagram és a Twitter remek helyek a ToFu tartalmak számára, elegendő előzményeket adva a követőknek a tartalom és a termékek megtekintéséhez.

A tölcsér közepe (MoFu)

Amint a potenciális vásárlók a tölcsér közepére érnek, teljes bemutatást szeretnél nyújtani számukra a termékeid iránt, és meg kell velük osztanod, hogy ezek a termékek miért lennének hasznosak a vállalatuk számára. Ekkor már felkeltetted az érdeklődésüket, és itt az ideje megmutatni nekik, mid van.


Van olyan termékvideód, amely bemutatja termékeid jellemzőit? Vannak olyan interjúid az ügyfeleiddel, amelyek kiemelik a termékeid használatának sikerét? Vannak-e olyan webes szemináriumok, amelyekre meghívhatod őket, és amelyek értéket adnak nekik, és megmutatják, hogy Te a téma szakértője vagy?


Azok a típusú tartalmak, amelyeket meg kell osztanod a MoFu ügyfeleid számára, magukban foglalják a vásárlói történeteket, ajánlásokat, esettanulmányokat és egyéb eszközöket, amelyek fizikailag megmutatják nekik azt az okot, amiért érdemes megvásárolniuk a termékedet vagy igénybe venni a szolgáltatásodat.

A tölcsér alja (BoFu)

Gratulálunk, végig vitted a tölcséren az érdeklődőket, így már nagyon közel állnak a vásárláshoz!


A közösségi médiában ebben a szakaszban nyújtott tartalom minden eddiginél fontosabb, mivel nem akarjuk hagyni, hogy az értékesítés elússzon. Mivel már érdeklődést mutattak a termékek iránt, esetleg részt vettek egy webináriumon, vagy letöltötték a bemutatódat, a vásárlás esélye is elég jó.


Ezek olyan tartalomtípusok, amelyek segítenek az ügyfeleknek a vásárlási döntés meghozatalában: személyre szabott jelentések és tanulmányok, amelyek bemutatják, hogy az ágazatok vagy piacok hogyan használják sikeresen a termékeidet, valamint használati útmutatók, tippek és olyan tartalmak, amelyek segítik az ügyfeleket a kezdésben.

Az elmúlt évben a főbb közösségi média platformok sok kulcsfontosságú jellemzőjükben és funkciójukban másolták egymást, és ezek a rendszeres platformfrissítések nagyon megnehezítik a cégek lépéstartását az összes változással.

Emiatt fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a változásokat és kísérletezzünk vele, mi működik, és mi nem.

Forrás:

bottom of page