top of page

Milyen tartalmakat használj az Instán?

Frissítve: 2022. márc. 16.

Az Instagram-ot nem kell bemutatni senkinek, már mindenki hallott róla és a Facebook és a TikTok mellett a legnépszerűbb közösségi média platformok közé tartozik. Hazánkban rengeteg felhasználója van az Instagram-nak és a márkák nagyrésze a Facebook mellett itt is jelen van. Már szinte az alapok közé tartozik, hogy legalább ezen a két platformon fent legyen cégünk.


Most segítünk, ha Te annyira nem vagy otthon az Instagram világában, viszont szívesen kihasználnád az alkalmazás kínálta előnyöket márkád ismertségének növeléséhez és a konverzió növeléséhez.


Elsőként nézzük meg, milyen tartalomtípusok vannak a felületen!


Az Instagram fő tartalomformátumai

1. Feed bejegyzések

Amikor az Instagram 12 évvel ezelőtt elindult, egy célja volt: hogy ez egy olyan hely legyen, ahol megoszthatjuk a fotóinkat. Ha még emlékeztek a megjelenésére, mindenki kicsit kétkedett, hogy mégis mi szükség van erre, hiszen a Facebook-on is ugyanúgy közzétehetünk fotókat és leírásokat. Akkor minek az Instagram? Mára már azonban sokat fejlődött az applikáció és számtalan remek lehetőségének, eszközének hála segítségünkre lehet közösségi média marketingtevékenységünk során.


A Feed bejegyzés az, ami megjelenik profilunkon, bármeddig megtekinthető, fix poszt. Lehet fotó, kollázs, képgaléria, videó vagy ezen tartalomtípusok kombinációja is. A Feed-be feltöltött tartalom nem csak profilunkon jelenhet meg, hanem azon felhasználók kezdőoldalán is, akik követnek minket, de új közönségekhez is eljuthatunk velük a Felfedezés oldalon vagy hirdetéseken keresztül.


A Feed bejegyzések lehetnek privátak vagy nyilvánosak. Magánszemélyeknél beállítható a privát profil, ami annyit tesz, csak az látja a tartalmakat, akik követnek minket és a követési szándékokat nekünk kell elbírálni. Ez egy biztonsági lépés, ami például kiskorúak profiljánál remek eszköz, de ha márkaként vagyunk fent, akkor ne ezt válasszuk. Váltsunk személyes profilról üzleti profilra – itt nem lehet privát az oldal, csak nyilvános, viszont így könnyebben megismerhetnek a felhasználók és számtalan hasznos, üzleti eszközhöz is hozzáférünk.


Elrendezés szempontjából feltölthetünk négyzet alakú, álló vagy fekvő képet is. Ha szép összképet szeretnénk profilunkon, akkor ügyeljünk rá, hogy az Instagram négyzet alakú bélyegképet készít. Emiatt előfordulhat, hogy lefut a szöveg vagy félbe van vágva valakinek az arca a kép kis verziójában, ami profilunkon jelenik meg. Amennyiben van lehetőség, törekedjünk a négyzetes tartalmak használatára vagy ellenőrizzük előre, milyen lesz a kis bélyegkép.

A feltöltött tartalmak hármas elrendezésben jelennek meg a profilnál. Ha itt arra is figyelünk, hogy milyen formátumokat, színeket és formákat hogyan helyezünk el, akkor egy esztétikus, kellemes összképet hozhatunk létre. Sok esetben ez is szimpatikus lehet a felhasználóknak, követőkké válhatnak a vizuálisan remekül festő profil hatására, így egy kis tervezés nem árt. Alkalmazhatunk például keretes megoldást (a két szélső kép összhangban van, ugyanolyan formátum, középre kerül a videó/galéria vagy egyéb a többitől eltérő tartalom, színvilág stb.) vagy használhatunk GRID-eket is (egy képet bontunk fel képkockákra, hogy a profilt egyben nézve adjanak ki egy nagy, jól kirajzolódó mintát, mondandót) az egységes, szép profil létrehozásához.


2. Történetek

Ez egy olyan funkció, amely eleinte csak a Snapchat-en volt elérhető, majd megjelent az Instagram-on, azóta pedig már a Facebook-on, YouTube-on, Twitter-en, LinkedIn-en, szó szerint mindenhol jelen van.


Ez álló formátumú képeket és videókat takar, ugyanis a telefont állítva tartva nézik a felhasználók. Ezek a történetek 10-15 másodpercig tartanak, egyszerre többet is megoszthatunk.


24 óra elteltével eltűnnek a történetek és csak akkor nézhetik vissza az emberek, ha a tartalom feltöltője Highlight-ba menti a történetet. A Highlight-ok a bemutatkozó szöveg alatt, a Feed-tartalmak fölött jelennek meg és úgymond mappákba rendezhetjük a megosztott történeteket. Ha ide mentjük a sztorit, akkor az mindaddig látható lesz a felhasználóknak, míg vagy töröljük vagy kivesszük a Highlight-ból.Ha elfelejtünk valami fontosat lementeni, amíg aktív a történet (első 24 óra), ne aggódjunk, mert az Archívumba megtaláljuk és bármikor Highlight-ba menthetjük a későbbiekben is. Erre akár a Highlight szerkesztésére, majd a Történet hozzáadása részre klikkelve is lehetőségünk van.


A sztorik kihívást jelenthetnek, hiszen a legtöbb cég fotói fekvő elrendezésűek, amik nem feltétlen mutatnak jól önmagukban a történeteknél, széthúzva és kinagyítva pedig pixeles lehet az eredmény, ami semmiképp sem felel meg az elvárásoknak.


Erre a helyzetre jó megoldás, ha sablonokat, egyedi designokat alkalmazunk, ahol egy háttér és szövegezés mellett jeleníthetjük meg a fekvő fotót, így szép összhatást elérve.


A szerkesztéshez nem kell grafikusnak lenni, letölthetünk telefonunkra történet szerkesztő és ingyenes sablonokkal ellátott applikációkat (pl. StoryArt) vagy a Canva, Crello szerkesztőfelületein is sok olyan opció áll rendelkezésre, ami nem kerül pénzbe.

Összességében több mint 500 millió ember lép kapcsolatba a történetekkel naponta.


Érdekessé és interaktívvá is tehetjük a történeteket hála a folyamatosan fejlődő eszköztárnak: GIF-ek, hangulatjel csúszka, kérdésboksz, kvíz, kép hozzáadása akár különböző formákban, fotó hozzáadása és a legújabb és egyik legjobban várt kiegészítés, a hivatkozás hozzáadása. Korábban csak a 10.000-nél több követős üzleti profilok adhattak hozzá linket a sztorikhoz, ma már azonban bármelyik üzleti profil megteheti ezt. Csak írjuk be a hivatkozást, ahová irányítanánk az embereket és kattintható linkként fog majd megjelenni. A fejlesztések még folynak, egyes profilokon már az a lehetőség is elérhető, hogy megváltoztassuk a hivatkozáshoz automatikusan behúzott szöveget, míg máshol ez még várat magára.


3. Reels

A Reels az Instagram egyik viszonylag új funkciója, ami hazánkban már meg is jelent, meg nem is. Ezt úgy értjük, hogy a bevezetés szakaszos, egyeseknél már gond nélkül elérhető, míg másoknál még mindig nem. A Reels hasonló elképzeléseken alapul, mint a TikTok videói: saját szerkesztőfelület áll rendelkezésre, hogy rövid, álló elrendezésű videókat készítsünk vágásokkal, feliratokkal, szűrőkkel, filterekkel és hanganyagokkal.


Ha már megjelent a Reels funkció számunkra, akkor fogadjuk meg ezt a pár tanácsot a videók létrehozásánál:

· Az első pár másodperc a legfontosabb, hogy ne lépjenek tovább az emberek

· Ha értéket ígérünk, ezt tartsuk be

· Legyen kevés, könnyen olvasható és érthető a felirat

· Az új trendeket ne féljünk kihasználni

· 3-5 hashtag hozzáadásával elősegítjük, hogy az algoritmus könnyen besorolja és ajánlja a videónkat

· Tegyünk közzé rendszeresen videókat

· Figyeljük a visszajelzéseket és ennek fényében tervezzük meg további stratégiánkat

· Vegyük figyelembe, mit látna szívesen közönségünk

· Ügyeljünk az időzítésre


4. Élő adás

Az élőzés a legközvetlenebb módja a kommunikációnak a felhasználókkal. Valós időben jöhet létre kétirányú kommunikáció. Remek eszköz, hogy a járványhelyzet miatti eseménykorlátozásokat, valós kapcsolati lehetőségeket áthidaljuk és rendezvényeinket az online térbe tudjuk helyezni.


Ha élő adásban vagyunk, ezt kiemelt helyen jelzi az Instagram, a kezdőoldal tetején elsőként jelenik meg az a követett oldal, aki éppen élőzik. Így sokakhoz eljuthatunk. Az élő adásokat el is menthetjük, hogy közönségünk később is visszanézhesse, ha nem tudott részt venni.


Rengeteg téma közül választhatunk, lehet egy kis betekintés a kulisszák mögé, lehet kérdezz-felelek, bejelentés, csak egy gyors bejelentkezés, mert új áru érkezett, bármi, amiről úgy gondoljuk, hogy szívesen látná közönségünk. A felhasználók aktivitása és visszajelzései segítenek majd, hogy milyen irányba mozduljunk az élő adásokkal. Itt abszolút igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert: egy idő után már mi is magabiztosabban szerepelünk majd ilyen közvetlen, hiteles videóban követőink előtt.


Kit érünk el az Instagram-on?

A platform felhasználói bázisa hatalmas és sokszínű: havi 2 milliárd aktív felhasználója van az Instagram-nak.

Ellentétben a Snapchat-tel és a TikTok-kal, ahol a közönség nagyrésze inkább a fiatal felhasználók közé tartozik, az Instagram-on az idősebb korcsoportokat is megtaláljuk a fiatalok mellett.


Összességében nézve a 18 és 34 év közöttiek teszik ki az alkalmazás teljes globális közönségének több mint 62%-át. És hogy ez mit jelent nekünk? Azt, hogy egy remek vásárlói bázist érhetünk el a platform segítségével, ugyanis ez a korosztály sok esetben már önálló keresettel rendelkezik és vásárlásra kész.


Miért légy jelen az Instagram-on?

Ha egyetlen közösségi platformot keresel, ami mindenre jó, az Instagram a megfelelő.

Valós idejű interakcióba léphetsz közönségeddel élő videóval, trendekben vehetsz részt, kísérletezhetsz lazább és szórakoztatóbb tartalmakkal a Reels segítségével, aktivitásra ösztönözheted a felhasználókat a sztorikkal, könnyedén átiránythatod őket weboldaladra az új funkcióknak hála és egy hívogató, szimpatikus alapot hozhatsz létre profilodon egy kis odafigyeléssel.


Comentarios


bottom of page