top of page

Hogyan lehet belőled tartalomgyártó?


A tartalomgyártók és a közösségi média szakemberei nagyon hasonló készségekkel rendelkeznek. Mindkét szerep erős íráskészséget, kreativitást és önállóságot igényel.


Ennek ellenére az alkotók és a közösségi média menedzserek valószínűleg különböző utakat fognak megtapasztalni a sikerhez. Ami az egyik területen működik, az nem garantált, hogy a másikban is fog.


Ha Te is szeretnél tartalomgyártóvá válni, íme a legfontosabb tudnivalók a kezdéshez!


1. Adj magadnak időt

Bizony, egy egyszerű 60 másodperces videó szerkesztése órákig is eltarthat. Egy podcast epizód tökéletesítése napokig elhúzódhat. Hónapokba telhet, amíg megtalálod azt az egyedi hangot, amely rezonálni fog a célközönségeddel.


Ha azt fontolgatod, hogy tartalomkészítéssel foglalkozz, akkor adj időt arra, hogy megtaláld az utadat. A siker általában nem egy csapásra jön és a kapkodásból sosem származik jó.


2. Testreszabott megközelítés

Bizonyos témák, formátumok és megközelítések jobban megfelelnek az egyes közösségi felületeknek. A tartalom és megközelítés nem csak a közönségtől függ, hanem a platformtól is, ahol kommunikálunk.


A tartalomgyártók személyesebbé varázsolhatják bejegyzéseiket. Ez azt jelenti, hogy a közösségi média trendjeinek szélesebb körében vehetnek részt, mint a márkák. Ez egyben lehetőség és kihívás is.


3. Találd meg a keresztmetszetet

Képzelj el egy diagramot! Az egyik oldalon a létrehozni kívánt tartalom található. A másikon az, hogy a közönség mit szeretne fogyasztani. Tartalomgyártóként Neked a keresztmetszetet kell megtalálnod!


Ez időt és kísérletezést igényel, a visszajelzéseket folyamatosan figyelni kell.


Inspiráció

Míg az alkotók többsége kis létszámú, rendkívül elkötelezett közönséget ápol, néhányuk szupersztárrá vált az interneten és a való életben is. Ezzel megszületett a hírességek egy teljesen új típusa, akik a közösségi média által emelkedtek fel.


Íme néhány példa, amiből inspirálódhatsz!


1. Emma Chamberlain


Ki ő? Emma Chamberlain Los Angeles-i tartalomgyártó, aki 2018-ban indította el Youtube csatornáját. A tartalomkészítéshez való kötetlen hozzáállása a számtalan vlog közül is ki tudott tűnni.


Chamberlain nevéhez fűződik, hogy hitelesebbé tette az alkotókat azáltal, hogy megosztja nem csak élete izgalmasabb részeit, de az olyan mindennapi küzdelmeket is, mint a pattanások és a szorongás. Ezek a közönség jó részének ismerősek lehetnek ellenben az influencerek által olyan gyakran bemutatott tökéletes élettel.


A fiatal lány továbbra is jelen van a YouTube-on, de a legaktívabb az Instagramon. Egy díjnyertes podcast házigazdája is.


Mit tanulhatnak a márkák a tartalmából?

Közösségi média menedzserként vagy tartalomgyártóként nehéz lehet ellenállni a perfekcionizmusnak.


Chamberlain közösségi sikerei mégis azt mutatják, hogy a közönség éhezik a valódinak és mindenekelőtt emberinek ható tartalmakra. A személyes tartalom garantáltan nyerő.


2. Mark Rober


Ki ő? Mark Rober Streamy-díjas alkotó, aki a tudományos és mérnöki tartalomra összpontosít.


Rober nem oszt meg átlagos természettudományos témájú videókat. Ehelyett olyan műsorokat készít, amelyek olyan szokatlan gondolatokat kutatnak, mint például: „Tudsz úszni Jellóban?” vagy „Tényleg megérzik a cápák egyetlen csepp vér szagát is?”.


Azzal, hogy olyan kérdések köré hoz létre tartalmat, amelyekre a közönség nem is gondolt, valami olyasmit alkot, aminek lehetetlen ellenállni.


Mit tanulhatnak a márkák a tartalmából?

Válaszolj a gyakran ismételt kérdésekre a tartalommal. Még jobb megválaszolni a kérdéseket, mielőtt azok felmerülnének. Érdekes, kreatív címekkel közelebb kerülhetsz a sikerhez.


Találj ki friss tartalomötleteket! Te milyen wow-értékű információkat tudsz adni közönségednek?


3. Tabitha Brown

Ki ő? Tabitha Brown vegán tartalomgyártó és színésznő. A főzéshez és táplálkozáshoz való egészséges hozzáállása több mint nyolcmillió követőt szerzett az Instagram-on és a TikTok-on.


Miután 2020-ban megnyerte az első Streamy-t, Brown karrierje új lehetőségekkel robbant be online és azon kívül is. A közelmúltban még a receptkönyvétől is távolodott, hogy a Target-tel együttműködve létrehozzon egy limitált kiadású ruházati vonalat.


Mit tanulhatnak a márkák a tartalmából?

Mint mindenki tudja, hogy az internet nem mindig a legfelemelőbb hely. A márkák jól járhatnak hosszútávon, ha egészséges, támogató teret hoznak létre rajongóik számára a közösségi felületeken.


A kapcsolatépítés és a segítőkész, kedves kommunikáció minden célcsoportnál beválhat.


Szeretnél többet tudni a közösségi médiáról? Cégeddel költséghatékony jelenlétre vágysz? Könyveinkben feladatokkal, bevált gyakorlati példákkal és esettanulmányokkal is segítünk! Nézz körül ITT!


bottom of page