top of page

Ismerd meg a tartalomgyártókat!


A tartalomgyártók egyenlők az influencerekkel? Ebből meg lehet élni? Miből áll a napja egy tartalomgyártónak és pontosan mivel is foglalkozik?

Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ!





Kik a tartalomgyártók?

A tartalomgyártók szórakoztató, oktató vagy magával ragadó tartalmakat készítenek az online térben. Általában a legnépszerűbb tartalomkészítőkben van valami, ami miatt kitűnnek a többiek közül, például különleges a nézőpontjuk.


Az alkotók általában nem csak egy felületen vannak jelen a digitális világban és sokszor változatos tartalomformátumokkal varázsolják el követőiket.


Íme a legnépszerűbb lehetőségek:

· Videók (például TikTok-ok, YouTube-videók vagy élő közvetítések)

· Képek (például grafikák, mémek vagy fényképek)

· Hangtartalom (például podcast)

· Írott művek (például blogok és hirdetésszövegek)


A tartalom örökké fejlődik az internet mellett. Amikor egy új formátum népszerűvé válik, a lista újra bővül, új lehetőségeket teremtve a kezdő tartalomgyártók számára.

Nem csoda, hogy az alkotók népes tábora szinte örökös növekedésben van.


Becslések szerint 2022-ben világszerte 50 millió ember vallja magát tartalomgyártónak. Ez a szám folyamatosan nőni fog, ahogy a tér is egyre tágasabb és egyre többeknek ad lehetőséget, hogy belekezdjenek a jelentőségteljes online jelenlétbe.


Mi a különbség a tartalomgyártó és az influencer között?

Tudom, mire gondolsz: „A tartalomgyártó nem csak egy új kifejezés az influencerekre?”


Jayde Powell, az atlantai székhelyű közösségi média menedzser, akiből tartalomgyártó lett, meglehetősen gyakran ütközik ebbe a tévhitbe.


„Sokan a marketingben és a reklámozásban felváltva használják a „tartalomgyártót” és a „véleményvezért”” – mondja Powell. „A kettő nem zárja ki egymást, de amikor a különbség meghatározásáról van szó, az szándék és képesség kérdése.”


Bár sok olyan alkotó, akit ismersz és szeretsz, bizonyos mértékig befolyással bír, nem mindig azzal a kifejezett szándékkal tesznek közzé bejegyzéseket, hogy befolyásolják a vásárlási döntést.


Például egy olyan alkotó, aki a vegán életmódra összpontosít, csak eredeti recepteket és helyettesítési ötleteket tesz közzé. Egy vegán életmódot folytató influencer viszont hajlamosabb lehet a vegán márkák által szponzorált tartalmak megosztására. És itt máris láthatjuk, hol a különbség.


A digitális alkotók leggyakrabban mindkét típusú tartalomgyártásban részt vesznek. Ám ennek ellenére sem szabad keverni a fogalmakat, mert hiába lehetnek átfedések, nem ugyanazt takarják.


Mit csinál egy tartalomgyártó?

A felszínen egy nap egy tartalomgyártó életében szórakoztatónak és viszonylag egyszerűnek tűnhet. Azonban, hogy valami erőfeszítés nélkülinek látszódjon, általában a valóságban nem kevés munkát igényel.


Az igazság az, hogy a tartalomgyártók sokat tesznek azért, hogy következetesen és a követők számára vonzó módon tudják tálalni tartalmaikat. Ha a tartalomra tévéként gondolnál, akkor minden tartalomgyártó a saját írójaként, színészeként, szerkesztőjeként, producereként, szerződéses programmenedzsereként működik – a lista folytatható és más példákkal is hasonló eredményt kapunk. A lényeg, hogy a tartalomgyártó általában egy személyben gondoskodik mindenről.


Annak érdekében, hogy jobban megértsük egy tartalomgyártó életének napját, megkértük Jayde Powellt és Violeta Venegast, a latin nyelvű tartalomgyártót, hogy engedjenek bepillantást heti menetrendjükbe.


Egy nap egy főállású alkotó életében

„A közösségi média kezelésének nagyon sok rétege van” – mondja Powell. „A tartalomkészítés mellett közösségi menedzseléssel, ügyfélszolgálattal és elemzéssel is foglalkoztam. Úgy döntöttem, hogy a teljes munkaidős tartalomkészítés felé mozdulok el, mert ez az, ahol a legjobban éreztem magam a munkám során.”


Egyes vállalkozások elkezdtek házon belüli tartalomgyártókat felvenni bizonyos felületekhez, de Powell a szabadúszó munka rugalmasságát részesíti előnyben. Különféle kreatív szolgáltatásokat kínál.


„A heti beosztásomat azokra a tartalomprojektekre alapozom, amelyeken dolgozom” – mondja Powell. „Minden a formátumtól függ. Ha írok, akkor két-három órás időszakokban dolgozom. Ha videóprojektről van szó, napközben kell forgatnom az optimális világítás érdekében. Általában néhány órán belül le tudom zárni a forgatást.”


Powell ezt a rugalmasságot az adminisztratív feladataiba is hozza. Munkáját gyakran a márka folyamataihoz igazítja, beleértve a projektmenedzsment eszközeit is.


„Az adminisztratív munkám a projekttől függ” – magyarázza Powell. „Ha ez egy egyszeri projekt, akkor a kommunikáció nagy része visszacsatolásként történik. A hosszú távú projektekhez általában heti megbeszélések vannak vagy e-mail útján kell bejelentkezni.”


Az élet főállású tartalomgyártóként egy dolgot garantál: soha nincs két egyforma nap.


Egy nap egy részmunkaidős tartalomgyártó életében

Nem minden alkotó vág bele teljes erőbedobással a tartalomgyártásba, vannak, akik főállás mellett végzik ezt a tevékenységet.


Violeta Venegas például egyensúlyt tart a teljes munkaidős állása és a TikTok-on és Instagram-on lévő több mint egymilliós közönsége között.

„Nekem a főállású munkám a prioritásom” – mondja Venegas. „Sok alkotó feladta a munkáját, hogy teljes munkaidőben végezze ezt, de keményen dolgoztam, hogy bekerüljek az iparágamba, így egyelőre nem akarom feladni.”


A munka és a tartalomgyártói feladatok kezelése okos ütemezést, szorgalmat és rangsorolást igényel.


„Hétfőtől péntekig teljes munkaidőben dolgozom, és igyekszem a hétvégéket arra használni, hogy tartalmat készítsek” – mondja Venegas. „Teljes napokat forgatok, és élő közvetítéseket is ütemezek, hogy erősebb kapcsolatot teremtsek a közönséggel.”


Ezek a napok mindenből állnak, a szponzorált TikTok létrehozásától az Instagram Live szolgáltatásig. Venegas néhány más platformon is jelen van, ezért igyekszik a lehető leghatékonyabb lenni a gyártás terén.


„Az alapján gondolkodom a tartalmaimról, hogy szerintem melyik fog a legjobban teljesíteni az egyes közösségi hálózatokon” – mondja Venegas. „Így a legtöbbet hozhatom ki az időmből.”


A KATÁSOKAT duplán SEGÍTJÜK! Közösségi média könyveink mellé most oktatást választhatsz, vásárlásoddal azonos összegben, vásárlási minimum nélkül! KATTINTS!


bottom of page