top of page

Közösségi média statisztikából sosem elég!

Javítani szeretnéd közösségi média stratégiád? Hatékonyabban szeretnél kommunikálni az egyes felületeken? Jobb eredményekre vágysz? A legjobb kiindulópont a statisztikák megismerése. A friss, aktuális statisztikáknak hála olyan tudás birtokába kerülsz, melyeket a későbbiekben kommunikációd során kamatoztathatsz.

Az alábbiakban egy gyors áttekintést láthatsz a legfontosabb tudnivalókból:

· 2022 januárjában összesen 3,96 milliárd közösségi média felhasználó volt a platformokon

· Az átlagember hét különböző közösségi oldalra is ellátogat havonta

· A közösségi médiát a felnőttek minden platformon több ideig használják, mint eddig bármikor – napi 95 percet.

· A TikTok a leggyorsabban növekvő közösségi felület, amely az elmúlt két évben elképesztő, 105%-os felhasználói növekedést ért el az Egyesült Államokban.

· 2022-től a Facebook-használat és aktivitás átlagosan napi 33 percre csökkent (szemben a 2017-es napi 39 perccel).


Most egy kicsit részletesebben sorra vesszük a legnépszerűbb platformok (Facebook, Instagram és TikTok) statisztikáit.


Facebook

A folyamatos adatvédelmi aggodalmaktól a „Meta” rebrandig a Facebook vitathatatlanul látott jobb napokat is. Ennek ellenére a platform továbbra is egy reklámerőmű és egy hatalmas, aktív felhasználói bázis büszke tulajdonosa. Az, hogy a márkáknak a Facebookra kell-e összpontosítaniuk, nehéz kérdés, amely valóban a Te egyéni Facebook-mutatóidtól függ.


Az alábbi statisztikák további támpontokat adhatnak:

· A Facebook továbbra is a marketingesek által leggyakrabban használt platform világszerte (93%). Az Instagram a második helyen áll (78%).

· A Facebook az összes digitális hirdetési kiadás negyedéért (25%) felelős, szemben a Google-lel (28,9%), az Amazonnal (10,3%) és másokkal (35,6%) 2020-ban.

· A Facebook Messenger jó úton halad, hogy elérje a lenyűgöző 3 milliárd felhasználót 2022 folyamán.

· Jelenleg körülbelül 10 millió aktív hirdető van a Facebookon.

· 3 felnőttből 1 rendszeresen fogyaszt híreket a Facebookról, jelezve az időszerű (és gyakran ellentmondásos) tartalmak népszerűségét a platformon.


Instagram

A platform csendesen átlépte a 2 milliárd felhasználót 2022-ben, és a márkák továbbra is azon fáradoznak, hogy minél több Instagram-követőt szerezzenek.


A felület azonban nem mentes az akadályoktól. Az Instagram egykor az influencerek közösségi platformja volt, ám manapság a TikTok-kal komolyan meg kell küzdenie a fiatal felhasználókért, akik közül egyre többen hagyják el a platformot az új videós applikációért.


Ennek ellenére a viszonylag magas elköteleződési arány, a friss e-kereskedelmi funkciók és a nagy hirdetési kiadások azt jelzik, hogy az Instagram jövője továbbra is fényes. Amiért természetesen tesz is a platform, hiszen a Reels létrehozásával a TikTok-ról igyekszik visszaszerezni a felhasználókat.


· Az Instagram uralja a közösségi streaming szolgáltatásokat az elkötelezettség tekintetében (81%-os elkötelezettség a Facebook 8%-ával szemben).

· Az Instagram elközeleződési aránya hozzávetőlegesen több mint hatszor magasabb, mint a Facebookon.

· Az Instagram sztorik (83%) és a grid bejegyzések (93%) továbbra is a legnépszerűbb tartalomtípusok az influencerek körében.

· Az „#ad” címke használata az Instagramon 17%-kal csökkent az elmúlt év során az influencerek körében.

· A felhasználók 44%-a hetente vásárol termékeket az Instagramon (és e vásárlási tevékenységek 28%-a előre megtervezett).


TikTok

Jelenleg a fiatalabb fogyasztók uralják a platformot, de ez a közeljövőben megváltozhat. Érdemes figyelemmel követni a TikTok útját, mert hamar eljöhet az az idő, hogy minden márka itt szeretne majd kommunikálni – a legtöbben már most is jelen vannak.


· A TikTok-felhasználók 62%-a azt mondja, hogy a platform specifikus márkához kapcsolódó tartalma a legjobb módja az ügyfelekkel való kapcsolatteremtésnek.

· A Z generációs fogyasztók 39%-a azt mondja, hogy vásárlási döntéseiket közvetlenül befolyásolja az, amit a TikTok-on látnak.

· 2022-ben a TikTok a legnagyobb növekedést érte el a márkák új platformra tervezett beruházásaiban (84%) a YouTube-hoz (66%) és az Instagramhoz (64%) képest.

· A TikTok most népszerűbb a Z generációs fogyasztók körében, mint az Instagram.

· Az 5 000-nél kevesebb követővel rendelkező influencerek látják a legmagasabb elkötelezettségi arányt a TikTokon (17,9%), szemben az akár 1 millió követővel rendelkező véleményvezérekkel (13,48%).


Tudtad, hogy cégünk nem csak tanítja a közösségi médiát, de aktívan tartalmat is gyárt? Ha szeretnéd, hogy levegyük válladról a posztok tervezésének és időzítésének terheit, az ügyfélkommunikációs nehézségeket, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot! Referenciáinkat itt találod.


Comments


bottom of page