top of page

Közösségi média videóstatisztikák, amiket jó, ha tudsz!

Frissítve: 2022. márc. 18.


Nem titok, hogy a videó a közösségi média marketingstratégiák alapelemévé vált. Csak gondoljunk bele, hány felületen és milyen sok formátumban tehetünk közzé videókat a közösségi térben. Sztorik, TikTok, YouTube, Twitch és még sorolhatnánk. Ebből is látszik, hogy a videós tartalmakra van igény a felhasználók részéről és jó, ha mi márkaként megadjunk nekik, amit szeretnének.


Ebben a cikkben megosztjuk a Sprout Social legfrissebb közösségi média statisztikáit, hogy segítsen nekünk egy kicsit jobban megérteni a videó értékét, hogy magabiztosan beépíthesd Te is azt közösségi média stratégiádba.


Videók a közösségi média térben

Bárki, aki mostanában görgette a Facebookot vagy az Instagramot (legyünk őszinték, ki nem?), tudja, hogy a videók jelentős szerepet játszanak. A videó évek óta népszerű a marketingben, és ma már a márkák arra használják, hogy odaadó követőket szerezzenek a közösségi oldalakon.

A felmérésben megkérdezett marketingesek több mint fele (egészen pontosan 54%) szerint a videó a legértékesebb tartalomtípus a közösségi média marketing céljainak eléréséhez. Ennek ellenére a videó a leginkább kihasználatlan formátum a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren, az egyes hálózatok tartalmának 14%-át, 11%-át és 5%-át teszi csak ki.


Néhány adat, amit nem árt ismerni:

· A cégek 93%-a szerzett már közösségi média videón keresztül új ügyfeleket.

· A marketingesek 26%-a állítja, hogy a történetek a közösségi média legértékesebb tartalomtípusai.

· A marketingszakemberek 25%-a szerint az élő videó a közösségi média legértékesebb tartalomtípusa.

· A közösségi médiát használók fele inkább a videót részesíti előnyben más típusú tartalmakkal szemben.

· A közösségi médiát használók 85%-a több videót szeretne látni a márkáktól.

· Az észak-amerikai B2C marketingesek 35%-a használ élő videót.

· Az emberek kétszer annyi videotartalmat osztanak meg barátaikkal, mint bármely más típusú tartalmat.

· A nézők 58%-a a márka teljes videóját megnézi, ha az 60 másodpercnél rövidebb.


Mit jelent ez közösségi média marketing stratégiánk szempontjából?

Már megállapítottuk a videók előnyeit, de az adatok azt mutatják, hogy a márkák továbbra is küzdenek azért, hogy közösségi média tartalomnaptáruk rendszeres elemévé tegyék őket. Ha szeretnél kitűnni a közösségi oldalakon, légy azon kevesek egyike, akik a legtöbbet hozzák ki a számos videós lehetőségből. A következő év közösségi média maketingstratégiájának felépítése során készíts néhány rövid kis videót, TikTok-ot vagy Reels-et a történetek felpörgetése érdekében. Légy következetes, kövesd nyomon teljesítményt, és kísérletezz, hogy megtudd, mi tetszik a közönségnek.


Nézzük a Facebook videókat!

Az elmúlt néhány évben a Facebook kibővítette videós lehetőségeinek kínálatát. Ma a Megtekintés lap lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egymás után nézzék a videós tartalmakat, amiket az algoritmus válogatott össze nekik az eddigi adatok alapján, hogy mikor és mit néznek szívesen. A történetek a közvetlenség és az interakció sajátos egyvelegét kínálják. A Facebook Live pedig lehetővé teszi a márkák számára, hogy élő eseményeket rendezzenek, betekintést nyújtsanak a kulisszák mögé vagy valós időben lépjenek kapcsolatba közönségükkel.


Ismerjünk meg néhány statisztikai adatot a felmérésből:

· A marketingszakemberek 79%-a tesz közzé videót a Facebookon.

· A Facebook videók túlnyomó többségét (85%) hang nélkül nézik.

· A videók 35%-kal több megtekintést szereznek a Facebookon, ha négyzet alakúak (a fekvőhöz képest). A négyzet alakú videók a tetszésnyilvánítások és az elköteleződés tekintetében is felülmúlják a fekvő videókat.

· A Facebook Watch havonta több mint 1,2 milliárd felhasználót vonz.

· 2-5 percig kell tartania a videónak, hogy minél több aktivitást váltson ki.

· Az emberek 62%-a arról számolt be, hogy egy kapcsolódó Facebook videó megtekintése után megnőtt az érdeklődése egy termék iránt.

· 2020-ban a több mint 100 000 követővel rendelkező oldalak a Facebookon található összes videó közel 18%-át tették közzé.

· A vállalkozások mindössze 12%-a oszt meg Facebook Live videókat.

· A Facebook felhasználók négyszer nagyobb valószínűséggel néznek Facebook Live videókat, mint előre rögzített videókat.

· Az élő videó a Facebookon magasabb átlagos elköteleződési arányt (1,59%) ér el, mint a platformon előre rögzített videók (0,92%).

Mit jelent ez közösségi média marketing stratégiánk szempontjából?

A Facebook Live továbbra is a legjobb választás, ha a lényeg a kiváltott aktivitás. De sok marketingszakember még nem használja ki az élőzés előnyeit. Ha bizonytalan vagy, kezdd kicsiben! Kezdj élő adásba egy kisebb, célzott közönség számára és figyeld a reakciókat, visszajelzéseket. Ezek iránymutatók lesznek a későbbiekben.


Mi a helyzet az Instagramon?

A Facebookhoz hasonlóan az Instagram is számtalan lehetőséget kínál a videómarketingre. Ez egy szempontból jó, mert sok opció közül válogathatunk, megtalálhatjuk a márkánkhoz és közönségünkhöz legjobban passzoló formátumot. Azonban elsöprő is lehet a sok választási lehetőség.


Most segítünk néhány adattal eligazodni az Instagram videóinak világában:

· A felhasználók 91%-a hetente néz videókat az Instagramon.

· A közösségi médiát használók 43%-a többet nézi az Instagram sztorikat, mint a felület más típusú videós tartalmait.

· Az emberek 39%-a arról számolt be, hogy megnövekedett érdeklődést mutatott egy márka vagy termék iránt, miután megtekintette azt egy Instagram sztoriban.

· A vállalkozások 73%-a állítja, hogy új ügyfeleket szerzett az Instagram történetek segítségével.

· A körülbelül 26 másodperces Instagram videók gyűjtik a legtöbb hozzászólást.

· A felhasználók fele azt mondja, hogy felkereste egy márka webhelyét, hogy megvásároljon egy terméket vagy szolgáltatást, miután látta, hogy az szerepel a sztorikban.


Mit jelent ez közösségi média marketing stratégiánk szempontjából?

A történetekkel, élő közvetítésekkel, Reels-ekkel és hírfolyamon belüli (feed) videókkal az Instagram számos lehetőséget kínál a közösségi médiában aktív márkák számára. A kulcs az, hogy ne csak egy típust használj, hanem légy változatos. Figyelj a közönség reakcióira és ennek fényében dolgozz tovább. Azt is ellenőrizd, a kívánt célközönséged vonzod-e be a videókkal. A siker titka, hogy adj értéket a videós tartalmakkal az Instagramon.


Végül, de nem utolsó sorban a YouTube

A második legnagyobb keresőmotorként (a Google mögött) a YouTube több, mint egy platform, ahol munka után kutyás videókat nézegetnek az emberek. Ez egy olyan felület, amely lehetővé teszi a márkák számára, hogy vonzó módon mutassák be egyedi ajánlataikat. De mivel a videó az egyetlen támogatott tartalom, sok márka számára kissé erőforrás igényes lehet a YouTube jelenlét.



Íme a YouTube legfontosabb statisztikai adatai:

· A fogyasztók 74%-a használja a YouTube-ot.

· Percenként több mint 500 órányi videót töltenek fel a YouTube-ra.

· Naponta több mint egymilliárd órányi videótartalom kerül megtekintésre a YouTube-on.

· A felhasználók kétszer nagyobb valószínűséggel vásárolnak valamit, ha YouTube videóban látják.

· A felhasználók 70%-a arról számol be, hogy a YouTube felhívja a figyelmüket az új márkákra.

· A közösségi média felhasználói négyszer nagyobb valószínűséggel használják a YouTube-ot egy márka, szolgáltatás vagy termék megismerésére, leellenőrzésére, mint más platformokat.

· 2021-ben a YouTube Shorts napi 15 milliárd megtekintést ért el világszerte.

· Az emberek 53%-a azt állítja, hogy az élő közvetítések megtekintése segített abban, hogy jobban kapcsolódjanak másokhoz.

· A közösségi médiát használók 47%-a követ márkákat a YouTube-on.

· A felhasználók 41%-a szeretné, ha a márkák gyakrabban posztolnának a YouTube-on.


Mit jelent ez közösségi média marketing stratégiánk szempontjából?

A YouTube az a hely, ahol az emberek többet megtudhatnak márkádról – mit képviselsz, mit csinálsz és hogyan csinálod. És bizony a felhasználók több videós tartalmat követelnek az általuk követett márkáktól. Ez nagyszerű lehetőséget kínál azoknak a vállalkozásoknak, amelyek még nem aktívak a platformon, hogy megjelenjenek és belevágjanak a videózásba!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page