top of page

Facebook, YouTube, Instagram és TikTok – Ismerd meg a legfontosabb 2022-es adatokat!

Frissítve: 2022. márc. 16.


A közösségi médiában az adatok nagy segítséget nyújtanak, hogy közelebb kerüljünk céljainkhoz. Ám az egyes felületek között is lehetnek nagy különbségek. Most négy hazánkban is méltán népszerű közösségi felület, a Facebook, YouTube, Instagram és TikTok adatait vesszük sorra.


Facebook

A Facebook az aktív felhasználók számában a közösségi oldalak koronázatlan királya. Ha az elmúlt évtizedet nézzük meg, akkor kiderül, hogy a 2011-es 800 milliós felhasználói bázis 2021 végére már 2,91 milliárdra dagadt. Ez több, mint háromszoros növekedés az évek során. A változás folyamatos, még napjainkban is évről évre egyre több új felhasználót köszönt a Facebook.


A 2,91 milliárd aktív havi felhasználó a világ teljes népességének 36,8%-át teszi ki. 2020-hoz képest 2021 végére 6,2%-os növekedés mérhető, ami azt jelenti a számok tekintetében, hogy 170 millió új felhasználó kezdte el használni a Facebook-ot az egy év alatt.


Az népesség internetet használó részének 58,8%-a nem csak a netet, de a közösségi médiát is aktívan használja.

A Facebook-ot a legtöbben a telefonjuk segítségével érik el.


A Facebook közösségének 98,5%-a mobil segítségével van jelen a közösségi oldalon. Csupán 1,5% az, aki kizárólag laptopról és/vagy asztali gépről jelentkezik be, de telefonról vagy egyéb eszközről nem. 16,7% vegyíti a lehetőségeket és számítógépről, telefonról is aktív a Facebook-on. 81,8% csak telefonról Facebook-ozik – ennek fényében gondold át alaposan, hogy hirdetéseid és bejegyzéseid, hogyan mutatnak telefonról!


A legkövetettebb Facebook oldalak tekintetében vezet a Facebook saját oldala. Ezt követi egy cég, a Samsung, majd egy sportoló, Cristiano Ronaldo. A toplistában számtalan híresség szerepel, énekesek, színészek, sportolók, sportcsapatok, de közösségi felületekkel és globális, nagy cégekkel is találkozhatunk, mint például a Coca Cola vagy McDonald’s. A szolgáltató szektor is képviselteti magát, például a Netflix.

YouTube

A YouTube hirdetéseivel potenciálisan 2,56 milliárd embert érhetünk el. Ez a teljes populáció 32,4%-át teszi ki, az internetet használók 51,8%-át. Az elérésekben növekedés mutatkozott az elmúlt évben.



A YouTube elérésének egyik legnépszerűbb módja a telefonos applikációból való megnyitás.

A felmérésben az androidos applikációt vizsgálták. Eszerint globálisan, átlagosan 23,7 órát töltünk a YouTube-on egy hónapban.


Az eredmények országok tekintetében változatosak: míg Németországban egy felhasználó átlagosan havi 11,3 órát tölt a videómegosztón, Dél-Koreában ez a szám 39,9 óra is lehet.


A legnépszerűbb YouTube keresések segítenek rájönni, mire használják a legtöbben a platformot. A legnépszerűbbek olyan kulcsszavak, melyek zenékhez, zenehallgatáshoz kapcsolódnak. Ezután jönnek a TikTok-hoz kapcsolódó tartalmak, amik lehetnek trendek vagy videós összeállítások. A Minecraft nevű játék is a top 10-ben szerepel, amiből látható, hogy a gaming és gameplay témájú videók kiemelten népszerűek a YouTube-on. 9. helyen láthatók a mesék, amik arra utalnak, hogy a szülők itt választanak meséket, gyerekeknek szóló videókat, amiket aztán a kicsik a telefonról vagy tabletről nézhetnek.

Egy érdekesség a listáról, hogy az ASMR is előnyös helyen található. Ez egy érdekes jelenség. Na de mégis mi is az ASMR vagy teljes nevén Autonomous Sensory Meridian Response? A beszámolók általában egyfajta zsibbadáshoz hasonló érzésként írják le a koponya hátsó részénél, ami kihathat a gerincre és a vállakra is.

Ezt a bizsergést suttogással és bizonyos hangokkal (körömdobolás különböző tárgyakon, evéshangok) idézik elő. Az emberek nagy része lazításhoz és az alvászavarok (insomnia) kezeléséhez használja és sokan egyfajta agyi orgazmusként írják le a népszerű ASMR-t. Itt tudhatsz meg róla többet!

A legnépszerűbb YouTube csatorna a T-Series, aminek 203 millió feliratkozója van. Sokáig folyt a harc, hogy Pewdiepie vagy a T-Series szerzi-e meg a legtöbb követőt.


Pewdiepie volt az első YouTuber, akinek a követőbázisa meghaladta a 100 milliós álomhatárt, jelenleg 111 millióan követik. Azonban a T-Series, egy indiai zenei és filmes profil megelőzte.


Viszont itt a név mögött nem egyetlen ember áll, hanem egy egész csapat, tehát más kategóriába sorolhatók. Hatalmas volt a verseny, hogy ki tudja megtartani a legtöbb feliratkozó címét, ami miatt a rajongók is őrült dolgokat tettek meg, hogy kedvencük kerekedjen felül. Például állítólag 1 millió dollárba került az, hogy egy kivetítőn a new york-i Times Square-en megjelenjen a promó, hogy irakozzanak fel Pewdiepie csatornájára. Sőt, még Elon Musk is állást foglalt a kérdésben…


Ha erről többet szeretnél tudni, nézd meg ezt a videót:

A legnépszerűbb csatornákra visszatérve jól látható, hogy itt bizony az influencerek is jelentősen képviseltetik magukat a toplistán. Például PewDiePie mellett Mr. Beast és a Dude Perfect is megtalálható a legtöbb követővel rendelkezők között. Emellett gyerekcsatornák is kiemelt helyet szereztek.

A legnézettebb YouTube videók közül biztosan sokat láttál már Te magad is. Az első helyen a Baby Shark videója áll, ami egy gyerekeknek szóló zenés videó, így jórészt a nézőközönségét a kicsik és a családtagok teszik ki.

Annyira népszerű lett ez a videó, hogy számtalan terméket is árusítanak baby shark mintával, illetve akár plüssök is kaphatók.


Második helyen a Despacito áll, ami egy kiugróan sikeres zeneszám. Ezután újra egy gyerekeknek szóló tartalom, majd újabb zeneszámok következnek. A minta jól kivehető, a gyerekeknek és a mindenkinek szóló zenés tartalmak váltakoznak a legnézettebb videók sorában.


Instagram

Az Instagram hirdetésekkel 1,48 milliárd embert érhetünk el globálisan. Ez a teljes populáció 18,7%-a, az internethasználók 29,9%-a.


Az Instagramon a legnagyobb részben a 18-34 közötti férfiak képviseltetik magukat, őket érhetjük el a legnagyobb eséllyel hirdetéseinkkel. Utána következnek ugyanezen korosztály női felhasználói.


Az Instagramon fontos figyelembe vennünk, hogy célcsoportunk melyik generációhoz tartozik, mert nagy különbségek vannak, hogy melyik korosztály milyen számban aktív a platformon és ebből következtethetünk, mennyire valószínű, hogy hirdetéseink célba találnak.


Hogyan válthatunk ki aktivitást az Instagramon?


Ez az egyik legnehezebb feladatunk és hamar elkeseredhetünk, ha nem olyan eredményeket látunk, amilyet szeretnénk. Azonban a célokat reálisan kell meghatározni, mert bizony nehéz az embereket cselekvésre ösztönözni, sőt, a nagy versenynek hála már elérni sem egyszerű őket.


A posztok átlagos elköteleződési aránya globálisan csupán 1,94%. A fényképes posztok esetében ez 1,18%, videóknál 1,5%, galéria típusú tartalmaknál 3,15%.

Ez is jól mutatja, a galéria posztok milyen jól teljesítenek a platformon.

Ha Instagram, akkor a történetekről is beszélnünk kell, ugyanis ezek nagyon fontos szerepet töltenek be a közösségi média platformon. A sztoriknál lévő hirdetésekkel 1,07 milliárd felhasználót érhetünk el, ami az Instagram felhasználóinak 72,6%-a. A történeteknél elhelyezett reklámok a teljes, 13 év feletti populáció 17,4%-t érik el.


A legnépszerűbb Instagram profilok között elsősorban hírességek, celebek, sportolók és énekesek találhatók. A National Geographic is bekerült a 13. helyen, illetve cégek közül a Nike is elérte a 15. helyet 191 milliós követőbázisával. A legkövetettebb személy az Instagramon Cristiano Ronaldo, akinek 387.500.000 követője van.

A történetek mellett az Instán a keresőcímkék, vagyis hashtag-ek is nagyszerű lehetőségeket tartogatnak. Ezek segítségével könnyedén elérhetjük a célzott közönséget, érdeklődési körnek, kulcsszónak megfelelő kereséseknél megjelenhet posztunk.


Ám a nagyon népszerű hashtag-ektől óvakodnunk kell, ezeket érzékelheti az algoritmus spamként, tiltólistára kerülhetnek vagy bejegyzéseink elveszhetnek a percenként megjelenő ezernyi poszt sűrűjében.


A legnépszerűbb listára az egyszerű, gyakran és sok helyzetben használatos kifejezések kerültek fel a legnagyobb többségben. Ezenkívül a külön az Instára jellemző címkék is kiemelt helyet kaptak, például #instagood, #photofotheday, #instadaily

TikTok

A TikTok-ra a legtöbben még most is újdonságként tekintenek, ám folyamatosan duzzadó követőbázisának hála a felület már világszerte tömegeket képes elérni. Az alapos és pontos algoritmusnak hála pedig épp azokhoz juthatunk el a TikTok-on, akikhez szeretnénk.


Ha a hirdetési áttekintést szemügyre vesszük, akkor globálisan, a 18 év feletti felhasználók száma, akiket elérhetünk TikTok-hirdetéseinkkel, 884.9 millió fő. Ez az internetet használó személyek 17,9%-a.

Azonban mielőtt belevágnánk a TikTok-on való hirdetések gyártásába, a demográfiára is vessünk egy pillantást.

A felhasználói bázis legnagyobb része a 18-24 év közötti korosztályból tevődik össze és jelentős többségben vannak a lányok.


Még a 25-34 közöttiek is szép számban képviseltetik magukat, ám, ahogyan már más platformnál is láthattuk, az idősebbek esetén folyamatos a csökkenés és még nem olyan sokan aktívak az új felületen.

A TikTok egy olyan felület, ami remek választás influencereknek vagy olyan személyeknek, akik főállású tartalomgyártói karrierről álmodoznak, ugyanis a legkövetettebb TikTok-profil egy tizenéves lányé, aki a semmiből jött és személyiségével, tánctudásával több, mint 132 millió embert győzött meg arról, hogy kövessék.


A listán található Charli D’Amelio mellett például Addison Rae, Dixie D’Amelio vagy Loren Gray is, akik mind a TikTok elődjén, a Musical.ly-n vagy magán a TikTok-on lettek „híresek”. Ezenfelül zenészek, zenekarok, színészek és celebek is találhatók a legkövetettebb profilok között.

A keresőcímkék nem csak az Instagram-on vannak központi szerepben, hanem a TikTok-on is. Ezek használata hozzásegíthet, hogy virális tartalmak hozzunk létre, vagy legalábbis népszerű videókat, amik eljutnak minél több emberhez a platformon.


Az itteni keresőcímkék sorában vannak olyan kulcsszavak is, melyeknek értelme csupán itt van. Ilyen például a #FYP, ami azt jelenti, hogy For You Page (Neked szóló oldal) és a TikTok elsődleges hírfolyamát jelenti. Amikor belépsz az appba, akkor ezt látod, ide akar mindenki kikerülni, erre utal a címke is. A #viral a virális tartalmakra céloz, míg a #trending arra, hogy éppen egy aktuális trendbe szálltunk be, ami az egyik legjobb módja a növekedésnek a felületen. Ezenkívül természetesen az általános hashtag-ek is megtalálhatók a listában és átolvasva rájöhetünk, hogy mennyiféle különböző érdeklődési kör és kategória található meg a TikTok-on.



bottom of page