top of page

Instagram tippek kisvállalkozásoknak


Mostanra már egyértelművé vált az Instagram fontos szerepe, ha céges közösségi média kommunikációról van szó. Ám nehéz lehet eligazodni a neten fellelhető információk tengerében, hogy pontosan miért is érdemes kisvállalkozásodnak fent lennie az Instagramon és mik azok a fontos lépések, melyek megalapozhatják a sikert.


Ezeket a tudnivalókat gyűjtöttük most össze cikkünkben!

Miért légy jelen az Instagramon?

Az Instagram számos lehetőséget tartalmaz a kivállalkozásoktól kezdve a nagy cégekig mindenkinek – ám ehhez szükséges, hogy megfelelően tervezzük meg tevékenységünket és tudatosan menedzseljük a profilt.


Ha marketing célokra használod a platformot, akkor nagyon jól jöhet egy előre megtervezett, részletes marketing stratégia – még akkor is, ha csak Te magad kezeled a felületet. Ez irányt mutat, mikor minek van itt az ideje, előre láthatod a kampányok időpontját, elvárásait és segít abban, hogy ne halogasd a dolgokat, hanem a tervhez tartva magad az előre eldöntött tempóban haladj céljaid felé.


Az Instagram egy saját felmérése szerint a felhasználók 81%-a állította, hogy a platform segít nekik új termékeket és szolgáltatásokat találni, utánanézni azoknak, melyek felkeltik az érdeklődést. Ebből ne maradj ki Te sem! Hatalmas a felhasználói bázis és ha célcsoportod is aktív a felületen, akkor mindenképp tanácsos Neked is aktívan jelen lenned.

1. Az alapok

Első és legfontosabb tanács: állítsd be profilodat! Most biztos azt gondolod, hogy ez már kész van és haladjunk az érdekesebb dolgok felé, de bizony nagyon is lényeges, hogy az alapvető feladatokat is alaposan elvégezzük. Folyton változnak a beállítások, megjelenik egy-egy újabb opció, ami akár előre is mozdíthat minket, így időnként ellenőrizzünk, hogy minden beállítás stimmel-e, még aktuálisak-e a megadott információk (például elérhetőség, link, bemutatkozó szöveg).


Egy üzleti profilnál jó, ha be van jelölve a megfelelő kategória, ami elősegíti a keresést, meg van adva a nyitvatartási idő, elérhetőségek, lokáció.

2. Optimalizáld a Bemutatkozás linkjét!

A legegyszerűbben és legközpontibb helyen bemutatkozó szöveged alatt helyezhetsz el egyetlen linket. Ide vagy egy nagyon fontos webcím kerüljön, ami átirányítja az érdeklődőt egy konkrét célhoz vagy egy linkösszesítő, ami minden fontos webcímet tartalmaz. Itt felsorolhatod weboldalad, Facebook-oldalad, TikTok-csatornád, YouTube-profilod, webshopod, blogod és így tovább. Akár egyesével a posztjaidban említett blogcikkekhez, termékekhez is készíthetsz gombot, így lerövidítve a vásárló útját, nem kell keresgélnie.

3. Jelenj meg a helyszínen!

Ha van egy üzleted vagy átvevő pontod, akkor ennek a helyszínét mindig jelöld meg. Amennyiben több üzleted is van, mindegyiknél használd külön-külön a megfelelő lokáció jelölést. Nem kell feltétlen saját helyszínt létrehozni, mert arra nem biztos, hogy sokan rákeresnek, de a megfelelő várost, városrészt, kerületet, valami nagyon közel lévő látványosságot megadhatsz és így a közelben járók megtalálhatnak.


4. Vedd rá az embereket, hogy el akarják menteni posztjaidat!

A mentés funkció nem volt mindig jelen a felületen, de már ismerőssé és megszokottá vált. Ha egy bejegyzést elmentünk, akkor ez később is meglesz, sőt kategóriákba is rendezhetjük a mentett posztokat. Így létrehozhatunk inspirációs mappákat (például fürdőszoba ötletek), hobbi gyűjteményeket (receptek) vagy akár olyan helyeket is lementhetünk, ahová egy nap el szeretnénk jutni, így garantálva, hogy nem felejtjük el.


A mentés jó üzenetet küld az algoritmusnak, azt jelzi, hogy érdeklődnek posztod iránt és értékesnek találják valamilyen szempontból, hiszen elmentették, hogy később is meglegyen. Ez elősegítheti, hogy bejegyzéseid a későbbiekben gyakrabban jelenjenek meg a felhasználóknak, akik lementik posztjaidat.


Te magad is jól kihasználhatod a mentés funkciót: az érdekes bejegyzéseket lementheted, hogy később felhasználd ezeket kommunikációd során! A mentett posztokat nem látja más rajtad kívül és remekül használhatod a gyűjteményeket forrásanyagként, inspirációként vagy kutatási célokra.


Mondunk pár témát, milyen mappákba gyűjtheted a posztokat:

  • Miről posztol a konkurencia? Mi az, ami esetleg később nálad is működhet? Mi az, ami jó lehet inspirációs célokra?

  • Vizuális inspirációk a fotóidhoz, videóidhoz – vagyis olyan tartalmak, amikhez hasonlót Te is létrehoznál, legyen az egy termékbeállítás, különleges háttér, filter vagy egy modell remekül beállított fotója.

  • Vásárlói visszajelzések, felhasználók tartalmai – minden, amit márkádhoz kapcsolódóan hoztak létre.

  • Potenciális influencerek – kik azok, akikkel el tudsz képzelni a jövőben egy együttműködést?

5. A legfontosabbak jelenjenek meg a Highlight-oknál

Az Instagram történeteket lementhetjük Highlight-okba, amik profilunkon a bemutatkozás és a feed posztok között jelennek meg. Ide gyűjtsük össze a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket. Érdemes egy tematikát kitalálni és ennek megfelelően elnevezni az egyes csoportokat, hogy könnyen átlátható legyen és mindenki ki tudja választani a számára érdekes témát, ne az ömlesztett információk között kelljen kutakodni.


Néhány ötlet a tematizáláshoz:

  • Rólunk: egy Highlight, ahol bemutatkozik céged, röviden és tömören leírod a legfontosabb tudnivalókat.

  • Helyszínek: ha több helyen is van üzleted, akkor ezeken egy-két sztori erejéig érdemes átfutni, hogy tudják hol keressenek, hogy néz ki az üzlet kívülről, mikor vagy nyitva.

  • Vásárlóktól: ide kerülhet az összes tartalom, amit a felhasználóktól osztasz tovább és a visszajelzések, értékelések is.

  • Gyakran ismételt kérdések: válaszold meg előre azokat a kérdéseket, amik szinte mindig felmerülnek! Így utána tudnak nézni a vásárlók, nem kell mindig üzenetben érdeklődniük.

  • Termékek: egy-egy történetben mutasd be termékeid, szolgáltatásaid, mik a legfőbb előnyök.

6. Élőzz rendszeresen!

Az egyik legjobb módszer, hogy közeli kapcsolatot építs ki követőiddel, ha gyakran tartasz élő adásokat. Ezeknek lehet egy tematikája vagy szimplán kérdezz-felelek stílusban is tarthatod. A lényeg, hogy előre harangozd be, így követőid már várni fogják a stream-et és többen résztvesznek rajta, mintha csak kimenne az értesítés az élő indításáról.


Ha máshol nem élőzöl, csak Instagramon, akkor ez is egy jó indok, hogy itt is kövessenek téged, mert olyan tartalmakat érhetnek el, amit máshol seholsem.


Most hoztunk pár ötletet is, milyen témákat választhatsz élő adásodhoz:

  • Kérdezz-felelek: válaszolj az előre gyűjtött kérdésekre vagy biztasd arra a nézőket, hogy írják meg akkor, élő időben, mit szeretnének tudni.

  • Oktatás, hogyan csináld: valami olyan tudás, folyamat, ami márkádhoz, termékedhez, szolgáltatásodhoz kapcsolódik.

  • Interjú: ne egyedül kezdj élőzni, hanem vonj be valakit! Legyen az egy szakértő, influencer vagy kolléga.

  • A színfalak mögött: engedj egy kis betekintést a háttérfolyamatokba, például hogy néz ki a raktár, hogyan kerül becsomagolásra egy rendelés, kik dolgoznak az egyes részlegeken, milyen az iroda, hogyan tervezitek meg az üzlet elrendezését.

7. Különleges kedvezmények

Mindenki szereti az akciókat. Na de az exkluzív akciókat még jobban! Használd ki a FOMO (félelem a kimaradástól) érzését és időnként lepd meg követőidet limitált, csak az Instán meghirdetett akciókkal vagy kedveskedj nekik egy kuponkóddal, amit máshol nem találnak meg, csak mondjuk Insta sztoridban.

8. Nyereményjátékok

Az akciónál már csak a nyereményjátékokért vannak oda a felhasználók – ez egyébként egy jó módszer arra is, hogy növeljük követőbázisunkat, új emberekkel ismertessük meg márkánkat, amellett hogy az aktivitást is növeli profilunkon és hűséges követőink is mindig örülnek egy újabb esélyre, hogy ingyen hozzájuthatnak egy termékhez vagy szolgáltatáshoz.


Legyen szó kis- vagy nagycsoportos, cégedre szabott vagy általános, egy témára koncentráló vagy átfogó közösségi média tréningről, workshopról - egyetemi oktatási múlttal és számos vállalati referenciával állunk rendelkezésedre! Tudj meg többet ITT!


bottom of page