top of page

Marketingkampányok, amikből inspirálódhatsz!

Frissítve: 2022. márc. 16.


Neked már kész a 2022-es marketing stratégiád? Milyen kampányokat tervezel?


Most egy kicsit átnézzük, mit is értünk pontosan marketingstratégia alatt és hozunk pár példát is inspirációként, amikből sokat tanulhatsz.


Először is: mi az a marketingkampány?

A marketingkampány egy márka által végrehajtott promóciós kezdeményezés, amely jellemzően egy üzleti célhoz kötődik. A kampányok magukban foglalják a tartalmak és kreatívok népszerűsítését (ide tartoznak a hirdetések, videók, fotók, blogbejegyzések, szövegek) különféle marketingcsatornákon (például közösségi média, e-mail…).


Mik a leggyakoribb célok?

· Márkaismertség növelése

· Új termék vagy szolgáltatás bevezetése

· Az ügyfelek elkötelezettségének és elégedettségének javítása

· Értékesítés és bevétel növelése

· Ügyfelek megtartása


Milyen egy sikeres marketingkampány?

A vállalkozások manapság rengeteg kreatív szabadsággal rendelkeznek, amikor promócióról van szó. Ennek ellenére három dolog van, amire mindenkinek figyelnie kell.


Ezek a következők:

· Az idő faktor: A kampányok nem tartanak örökké, ezek időszakosak. Egy komoly kampány megtervezése átlagosan két-három hónapig is eltarthat, de van, amire akár egy évig is készülnek a cégek. A kampányok időtartama a futó promóciók típusától függ. Például egy Black Friday kampány rövid távú, míg a hashtag kampány hosszabb távú is lehet.

· Mérhetőség: A kampány teljesítményadatainak mérése alapján megtudhatod, hogy a kampány sikeres volt-e a kitűzött célok elérésben.

· Egyediség: Ez talán a legnehezebb rész. A marketingkampány ötletednek eredetinek kell lennie és azon kell alapulnia, amit a célközönség szeretne. Ne a korábbi kampányainkat dolgozzuk fel újra és ne a konkurenciától lopjunk ötleteket, hanem törjük a fejünket valami újon és egyedin.


Néhány példa sikeres marketingkampányra


#SpotifyWrapped (UGC/hashtag kampány)

A Spotify #SpotifyWrapped nevű kampánya az elmúlt néhány évben meghódította a közösségi médiát, és az utóbbi idők egyik legjobb marketingkampányát jelenti.

Ez egy hibrid kampány: egyszerre épül egy hashtag-re és közben a felhasználói tartalmakra is. A lényeg, hogy minden év végén elkészíti a Spotify a listát, hogy milyen tevékenységünk volt a felületen: melyik zenei stílusért rajongtunk abban az évben, mik voltak a leghallgatottabb zeneszámok, podcast-ek… És arra ösztönöz minket az applikáció, hogy osszuk meg ismerőseinkkel mi is a saját eredményeinket, használva a kampányhoz tartozó hashtag-et.


Ez az összeállítás egy stílusos, megosztásbarát formátumba csomagolt, személyre szabott adatgyűjtés, ami milliónyi közösségi megosztást és elköteleződést eredményez.

Ez ismét rávilágít arra a tényre, hogy az emberek szívesen megosztanak tartalmat – főleg, ha erre kérik őket. Bizony, így is lehet, hogy az ügyfelek helyettünk végezzék el a márkaismertség növelését és a népszerűsítést.

Headspace (fizetett Facebook hirdetési kampány)

A Facebooknak nincs hiánya a fizetett hirdetéseket futtató márkák hirdetési sikertörténeteiből. Ez az egyszerű, de hatásos példa a Headspace színes videohirdetési kampányából származik.


A szóban forgó animációs hirdetésnek nemcsak a márka hangját sikerült megragadnia, hanem egyfajta ízelítőül is szolgált termékükből nyugtató szöveggel és hanggal. A Headspace kampánya kiemeli, hogy a kampányoknak nem kell úttörőnek vagy bonyolultnak lenniük ahhoz, hogy hatékonyak legyenek. Ez a célközönség alapos ismeretéről és a kreativitás értékéről szól.


Gymshark (Black Friday és termékbemutató kampány)


A Gymshark 2018-as Black Friday kampánya elhíresült arról, hogy több mint 16 millió embert ért el az Instagramon és remek megtérülési rátával büszkélkedhet. A márka kihasználta a felhajtást azáltal, hogy felépítette az eseményre való várakozást, fokozta az izgalmat, így megalapozva a sikert.


Ez jelzi a márkaépítés és a tervezés fontosságát. Kulcsfontosságú, hogy a kampányok körül izgalmat keltsünk.


bottom of page