top of page

Újraéled a Snapchat?

Frissítve: 2022. márc. 16.


2011 szeptemberében a Snapchat berobbant a közösségi média színterére egy egyedülálló funkcióval: az eltűnő tartalommal.


A Snapchat kezdeti sikere ezután elkerülhetetlen volt. Egy olyan platform, ahol a tartalomnak időkorlátja van, erőteljesen sürgető érzést vált ki és persze nagyban generálja a FOMO (félelem a kimaradástól) érzését is. Néhány év robbanásszerű növekedés után azonban a népszerűsége lelassult és 2018-ban a napi aktív felhasználók száma csökkenni kezdett.


Vajon van még remény a Snapchat számára vagy ennek a közösségi platformnak végleg vége?


A közelmúltban a Snapchat újjáéledt a Z generációs felhasználók körében. Valójában egy 2021-es felmérés szerint a tizenévesek 35%-a mondja azt, hogy ez a kedvenc közösségi média platformja. Igen, megelőzve a TikTokot és az Instagramot.


Nézzük meg, mit érdemes tudni a Snapchat-ről!


Tartalmak a felületen

1. Közvetlen üzenetek

A legtöbben a Snapchat üzenetküldési funkcióját használják, amely lehetővé teszi, hogy eltűnő fotókat, videókat és szövegeket küldjünk közvetlenül ismerőseinknek.

Kiválaszthatjuk, hogy mennyi ideig legyen látható egy fénykép vagy videó, mielőtt eltűnne, akár csoportban is küldhetjük a tartalmat, feldobhatjuk rajzokkal, hangulatjelekkel, matricákkal, filterekkel és szűrőkkel…


Az üzenetküldés egy hasznos, ám ilyen formában főként fogyasztói funkció. Bár a Snapchat hatékony platform a márkaismertség növelésére, nem rendelkezik annyi eszközzel az ügyfélszolgálathoz (azaz közvetlenül a közönséggel való kommunikációhoz), mint más felületek, mondjuk a Facebook vagy Instagram.


2. Történetek

2013-ban a Snapchat elsőként elindította a sztorikat (az Instagram Stories három évvel később jelent meg, és akkoriban sok vita volt arról, hogy ez a Snapchat Stories lemásolása volt-e).


A Snapchat közvetlen üzeneteihez hasonlóan a történetek is kezdetben privátak voltak. Csak az ismerősök láthatták őket és 24 óra múlva lejártak. De azóta sok minden megváltozott.


Ma a felhasználók nyilvánosan és időkorlát nélkül megoszthatják a Snapchat történeteket – és rengeteg márka csatlakozik ehhez. A Snapchat rendelkezik egy „Történetek” füllel is, amely a havi 500 millió aktív felhasználó tartalmát jeleníti meg, beleértve a márkákat és az influencereket is.


3. Spotlight

A legújabb Snapchat funkció nagyon hasonlít a TikTokra. A virális videóplatform Neked (For You) oldalához hasonlóan a Snapchat Spotlight is az egymást folyamatosan követő, rövid formátumú videótartalmak végtelen hírfolyama. Itt megjegyeznénk, hogy mivel rövid, álló elrendezésű videók érnek el sikereket, így egy tartalom sok helyen felhasználható. Ami a Snapchat Spotlight-nál megállja a helyét, az kikerülhet a TikTok-ra, Instagram és Facebook sztoriba, de akár a Reels-hez is.


Felmerülhet a kérdés, hogy miben különbözik a Snapchat történetek funkciója és a Spotlight oldal. Őszintén szólva, nem sokban. A Snapchat történetek a Spotlight lapon is megjelenhetnek – de csak akkor, ha videókról van szó. És ez a legfontosabb különbség, hogy a Spotlight csak videókat kezel, míg a sztorikhoz statikus kép is kikerülhet.


Ki használja a Snapchatet?

Maga a cég szerint a Snapchat az Egyesült Államokban az Y- és Z-generáció 75%-át éri el. Eszerint sikereket érhetünk el, ha a márka elsődleges közönsége a 10-40 éves korosztályba esik.

Ám ez nem feltétlen igaz globálisan, mert a Snapchat nem terjedt el minden országban egyfomra mértékben. Ha nem csak az USA-t vesszük alapul, akkor az alkalmazás közönsége – 306 millió napi aktív felhasználó, akik átlagosan napi 30 percig használják – összesen 4,4 billió dollár vásárlóerővel rendelkezik.


Miért érdemes jelen lenni a Snapchat-en?

Mivel nagyon sok fiatal jelentkezik be naponta a Snapchat-be. Ennek ellenére a cégek részéről a Snapchat nem egy túl népszerű választás a márkaismertség növelésére a Z-generáció és az Y-generáció körében.


A platform ettől még nem adja fel és folyamatosan dolgozik azon, hogy minél több lehetőséget érjenek el a felületen a márkák. Folyamatosan új funkciókat vezetnek be, hogy a márkák is szívesen hirdessenek az alkalmazásban.


És habár furcsán hangozhat, de pont amiatt, hogy mindenki előbb hirdet a Facebook-on és Instagram-on, a Snapchat igencsak kedvelt a felhasználók körében, mert nincs tele annyira hirdetésekkel, reklámokkal, mint a korábban említett felületek. Így ha közönségünk aktív a Snapchat-en, akkor jó ötlet lehet itt próbálkoznunk az eléréssel, mert kisebb a verseny.


Commentaires


bottom of page