top of page

Hogyan kezdj bele a közösségi média kereskedelembe?

Frissítve: 2022. márc. 18.


Nem meglepő, ha a fogyasztók szívesen vásárolnak a közösségi média platformokról, felfedezés oldalakról. A közösségi felületeken nem véletlenszerű posztokat fogunk látni, hanem célzott jellegű, érdeklődési körünknek megfelelő tartalmakat.


Az alapos algoritmusoknak hála a felhasználók nagyrészt olyan tartalmakkal találkoznak, ami érdekes lehet számukra, majd a reakcióik, aktivitásaik alapján még személyreszabottabb élményben lehet részük. Tehát ha itt vásárolnak, az nem teljesen a szerencsés véletlen műve, hanem annak az eredménye, hogy egy adott platform algoritmusa megfelelő tartalmakat ajánl vagy egy hirdető jól állította be a célzásokat a reklámhoz, így elért a kívánt célközönséghez.


Járvány előtt és után

A járványügyi szigorítások új perspektívákat eredményeztek, a vásárlói prioritások és viselkedések nagy mértékben megváltoztak. Aztán ahogy javult a helyzet és úgy tűnt, hogy kilábalunk a nagy bajból, megint változott a fontossági sorrend és ez jól látszik az eladásokban is.


Azon kár vitatkozni, hogy most éppen teljes erővel csap le a járvány vagy sem, de az emberek már a végét szeretnék látni ennek a helyzetnek, erre készülnek. És ez jól látszik a vásárlásokon is.

Míg a járvány kezdetén a pénzügyi és egyéb bizonytalanságok miatt a nem feltétlen szükséges dolgok háttérbe szorultak és nem igazán vették meg pl. az új ruhákat, sminktermékeket, úgy most ezek kerültek fókuszba. Egy felmérés szerint a közösségi médiában vásárolt legnépszerűbb termékkategóriák listáját a ruházati cikkek vezetik, ezt követik a médiák (azaz filmek, dalok stb.) és az alkalmazás-előfizetések.


Az adatok nemek szerinti elemzésekor azt találták, hogy a nők nagyobb valószínűséggel vásárolnak kézműves termékeket, kozmetikumokat és ékszereket. A férfiak viszont jelentősebb érdeklődést mutatnak az alkalmazás-előfizetések és az elektronika iránt.


A célközönség igényeinek és szükségleteinek megértése fontosabb, mint valaha, köszönhetően a közösségi médiában megfigyelhető kereskedelmi szokások demográfiai alapú különbségeinek. Ha a marketingesek közösségi platformon belüli értékesítést szeretnének megvalósítani, bele kell ásniuk magukat a közönség adataiba, hogy megtudják, mit és miért keresnek az emberek.


A márkáknak újra kell gondolniuk a tartalmakat, hogy felkeltsék a fogyasztók figyelmét

Ebben az új világban nem lehet alábecsülni a lenyűgöző vizuális tartalom fontosságát.

A fogyasztók változatos tartalmakat várnak el: rengeteg kép, akár videó, szövegek és persze emellett kíváncsiak lesznek a felhasználók által generált tartalmakra, véleményekre is. Még jobban megfűszerezhetjük kommunikációnkat, ha élő videót is kínálunk a felhasználóknak.


Minél több információ és anyag áll rendelkezésre, annál többen tudják elképzelni, milyen értéket adhat a termék, szolgáltatás a mindennapi életükhöz. És ez a lényeg: a terméket akkor tudjuk eladni, ha a potenciális vásárló úgy érzi, szüksége van rá. Ha alapvetően nincs is, nekünk meg kell mutatnunk, hogy de bizony, amit kínálunk, az nélkülözhetetlen, hogy megoldja a kihívásokat, problémákat és hogy beleteljesüljenek a vágyai, eleget tegyen az igényeknek.

Hol vásárolnak?

A fogyasztók azt állítják, hogy a legnagyobb valószínűséggel a Facebookon, az Instagramon és a Youtube-on vásárolnak – amelyek mindegyike támogatja, hogy többféle izgalmas tartalommal álljunk elő. Már léteznek a vásárolható élő videók, amik egy kicsit úgy működnek, mint a régi teleshopok, ám ez interaktív és modern.


bottom of page