top of page

Te már élőzöl a Facebookon?

Frissítve: 2022. márc. 18.


Még sosem élőztél a Facebookon? Most eláruljuk, hogyan használhatod ki a Facebook ezen lehetőségét marketing szempontból!

Miért érdemes a vállalkozásoknak fontolóra venni a Facebook Live szolgáltatást?

Egyrészt a Facebook a világ legnagyobb közösségi média platformja. Még azok is, akik nem szeretik a Facebookot, továbbra is használják, mert ott érhetők el a barátaik, családtagjaik és más kapcsolataik. Így a Facebook hatalmas felhasználóbázisának nagy része aktív is a felületen és rendszeresen látogatja profilját. Ha pedig a közönségedben 35 évnél idősebb emberek is vannak, nagy a valószínűsége, hogy idejük jó részét a Facebook görgetésével töltik, ami már a napi rutin részévé vált.


Épp ezért ne higgyük, hogy a Facebook napja már leáldozott és nem releváns többé. Az élőzés pedig minden eddiginél jobban érvényesül. Az élő videó a leggyorsabb módja az elkötelezett és konvertáló közönség növelésének. Vagyis az élőzéssel olyan embereket vonzhatunk be és érhetünk el, akik később potenciális ügyfeleinkké, vásárlóinkká válnak majd.


Na de mégis hogyan?

Ha úgy döntöttél, hogy belevágsz az élő videók készítésébe, akkor biztosan vannak kérdéseid. Most igyekszünk a leggyakrabban felmerülő problémákat, kételyeket sorra venni.


Az élő videóval kapcsolatos egyik kifogás az, hogy nehéz megjósolni, hogy a közönség mikor lesz jelen. Az pedig fontos, hogy akkor élőzzünk, mikor a közönség online van, mert így a lehető legtöbb nézőt érhetjük el.


Először is: tervezzük meg élő adásainkat. Az elemzések és statisztikák segítségünkre lesznek, hogy megtudjuk, nézőink nagyrésze mikor szokott internetezni, mikor elérhető a Facebookon. Népszerűsíthetjük előre is az eseményt, beharangozva követőinknek a live adást, így aki nem akar lemaradni, megpróbál majd számítógép vagy telefon elé kerülni a hirdetett időpontban. És akkor következzen a Facebook Live egyik varázsa: az élő közvetítés szinte azonnal videóvá válik, minden további beavatkozás vagy erőfeszítés nélkül.


Így tehát a tartalom továbbra is elérhető marad, az emberek kedvükre visszanézhetik, megnézhetik egy későbbi időpontban. És sokszor az újrajátszás az, ami még jobban megdobja a nézettséget.


A másik gyakori kérdés, hogy milyen formátumú legyen a videó: álló, fekvő, négyzetes elrendezésű… Igazából ez közönségünk preferenciájától függ. Ma már sokféle eszközről használjuk a közösségi média oldalakat, applikációkat, így ez is befolyásoló tényező lehet. A fekvő elrendezéssel nem lőhetünk mellé, mert az a számítógépes hírfolyamban, a tablet képernyőjén is remekül mutat, illetve a telefont elforgatva is kitölthetjük a néző teljes képernyőjét.


Mire van szükségünk a videózáshoz? Igazából nem sok mindenre. Ne agyaljuk túl! Az élő videó szépsége, hogy nem kell, hogy profi legyen. Egy imázsvideónál hibátlan munkára, jó felvételekre, szép vágásra, utólagos szerkesztésre van szükség. Az élőzésnél ezzel szemben elég egy telefon és valamilyen fényforrás, ha beszélni is szeretnénk és távol vagyunk a telefontól, akkor pedig egy mikrofon sem árt. Az egyszerűség pedig emberibbé, közvetlenebbé is teszi márkánkat.


Ha vége az élőnek, megkönnyebbülhetünk, túl vagyunk rajta. No de hogyan tovább? A Facebook automatikusan elmenti a felvételt videóként, hogy visszanézhesse a közönség. Ennyi, felejtsük el és lépjünk tovább? Nem feltétlen! Az élő közvetítés során fontos, hogy szem előtt tartsuk a tartalom újrahasznosítását is.


Úgy találd ki mondandódat, hogy valami alapján felosztható legyen a videó, például kérdésenként és válaszonként egy-egy blokk, témakörönként egy-egy részlet önmagában is megállja a helyét. Így az élő videóba fektetett munkád többszörösen megtérülhet, mert több felületen és több módon is felhasználhatod az anyagot. Készíts belőle oktatási anyagot, YouTube videót, TikTok-ot, Reels-et, képernyőfotókat emelj ki, alakítsd animációvá egy-egy részletét, az elhangozott fontos információkat emeld át szövegezve a blogra, hírlevélbe és így tovább.


Hogyan népszerűsítsük további felületeinket a videóban? Alkalmazz call to action-öket! Ha vársz valamit az emberektől, akkor azt mondd meg nekik! Biztasd őket arra, hogy látogassanak el weboldaladra, ha érdekesnek találták a témát, többet megtudhatnak a blogodon, ha még több tippre vágynak, kövessenek az Instagramon… A lehetőségek tárháza végtelen, csak a kreativitásod szab határt, hogyan ösztönözd cselekvésre a nézőket!


11 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page