top of page

Az új közösségi média felület – Bemutatkozik a Be Real!

Frissítve: 2022. márc. 16.


„Minden nap más és más időpontban mindenki egyszerre kap értesítést, hogy 2 perc alatt készítsen és osszon meg egy fényképet. Egy új és egyedülálló módja annak, hogy felfedezd, kik is valójában barátaid a mindennapi életükben.” – Ez a leírás szerepel az egyik új közösségi média felület, a Be Real oldalán.


A közösségi média változik

Az ünnepekről, ételekről és drága tárgyakról készült esztétikus fotók, a makulátlan ruhák, a nyaraláson vagy az étteremben felvett videók elvesztették fontos szerepüket. Ugyanis ez egy kép, ami magunkról mutatunk. A tökéletesség álcája, amit olyan szívesen alkalmaz sok véleményvezér, aki mindig csak a jót, a szépet, a sikereket mutatja meg.


És ha valami nem olyan tökéletes? Eltitkoljuk vagy hála a képszerkesztőknek, gondoskodunk róla, hogy eltűnjön az a pattanás, vékonyabbnak látszódjon az orrunk, búcsút intsünk a narancsbőrnek és így tovább.


De mégis hová vezet ez? Valótlan önképhez, mérgező tendenciákhoz, önutálathoz, másokkal való összehasonlítgatáshoz, közösségi média függőséghez, elégedetlenséghez, szorongáshoz, depresszióhoz, utánzáshoz… Soroljuk még?


Egy új korszak jön

A valótlan, tökéletes kép ideje lejárt és ez jól is van így. Nyilván senki sem szívesen mutatja meg élete legnehezebb pillanatait, de azért ló túloldalára sem szabad átesnünk, hogy túlzott, hamis boldogságot és tökéletességet mutassunk mások felé. Mert ez nem reális. És éppen ezért a legújabb közösségi oldal arra kér minket, hogy legyünk reálisak, valósak.


Ez a közösségi média új generációja. Dióhéjban a BeReal egy olyan alkalmazás, amely naponta egyszerre küld értesítést minden használójának, akiknek két percük van a fénykép elkészítésére és másokkal való megosztására anélkül, hogy szerkesztenék a képeket. Nincsenek lájkok, nincsenek követők, nincsenek nagy elvárások. Csak a meztelen és nyers valóság létezik.


A Z generáció tagjai a hitelességet, az igaz dolgokat keresik

Josh Constine, a SignalFire technológiai befektetési alaptól a következőket mondta egy interjúban:


"Egy nehéz év után a közösségi hálózatok ráébrednek arra, hogy fontos, hogy az emberek jól érezzék magukat. Tiszteletben kell tartaniuk a határokat. A következő generáció valóban a barátaikon keresztül látja és azonosítja magát, nem csak az által, amit csinálnak, hanem az általuk fenntartott közösségi oldalakon keresztül. A közösségi élmények következő hullámának valami megosztottnak kell lennie, amelyben közösen vehetsz részt."


És ha a BeReal varázsa pontosan az igazság lefegyverző erején alapul, olyan felhasználók fotóival, akik mosogatnak, unatkoznak a vonaton, vagy éppen felébredtek egy délutáni sziesztából.

Új generációs közösségi média applikációk

A BeReal, a Poparazzi, a ClubHouse vagy a TikTok is az új generációs kategóriába sorolható. Ezek a platformok más irányt képviselnek, mint a klasszikus közösségi felületek, például Instagram és Facebook. Utóbbi két platformonon az esztétikus képek, átgondolt szövegek uralkodnak. Ez egy összetett látszat, egy maszk, amit ismerőseink felé mutatunk. Ám az új, elsősorban fiatal generációt megcélzó közösségi platformok nem törődnek a tökéletességgel, inkább a nyers valóságra, a közvetlenségre fektetik a hangsúlyt.

Míg a hagyományos felületeken a középpontban az önreklám áll, hogy eladjuk magunkat valami valótlannak, az új alkalmazásokban viszont a szórakozás, önmegvalósítás kap főszerepet. Egy humoros TikTok videóban mindegy, sminkben vagy-e vagy csak éppen most keltél, nem számít drága ruhákat viselsz-e egy tutorial típusú videóhoz. A lényeg maga a tevékenység, hogy jó legyen a tartalom, a minőség. A külsőségek nem olyan fontosak. Illetve mondanánk, hogy egy videóban nehezebb szerkeszteni a kinézeten, mint egy fényképen, de vannak, akik még ezt is megoldják, például filterek segítségével.


Az új alkalmazások a tevékenység és a szórakozás új szintjét jelentik a fényképről videóra való váltásnak köszönhetően, és ezért olyan narratíva létrehozására kényszerítenek, amely valamiképpen konkrétabb, mint a szokásos szelfi. Éppen ezért az Instagram a közelmúltban a Reels-et is felvette funkciói közé, így tartva a lépést.


A Be Real őszinte fotói a humorról szólnak és arról, hogy másokat ugyanolyan hétköznapi, egyszerű helyzetekben és módon lássunk, mint akár saját magunkat. Így sokkal komfortosabban érezzük magunkat és egy biztonságosabb közeget jelent, ahol nem kell másokhoz hasonlítgatnunk magunkat.


Szeretnéd Te magad profin kezelni közösségi felületeidet? Válaszd kurzusainkat és fejleszd tökéletesre közösségi média stratégiád! Tudj meg többet ITT!


コメント


bottom of page