top of page

Hogyan működik a YouTube algoritmusa 2022-ben? I.


A YouTube algoritmus célja, hogy segítse a nézőknek megtalálni azokat a videókat, amik érdekesek lehetnek számukra, amiket szívesen megnéznek. A platform igyekszik maximalizálni a nézők hosszútávú elégedettségét.


Más közösségi média platformokhoz hasonlóan a YouTube algoritmusa is megváltozott az oldal fejlődésével, így érdemes vetni rá egy pillantást, hogy megismerjük, hogyan is működik 2022-ben.


Itt tart ma a YouTube:

· Jelenleg 2,1 milliárd YouTube-felhasználó van világszerte.

· Egy perc alatt 694 000 órát streamelnek a YouTube-felhasználók.

· Percenként több mint 500 órányi tartalom kerül fel a YouTube-ra.

· A globális hirdetési bevétel 19,77 milliárd dollár, ami a Google teljes bevételének 10,9%-át teszi ki.

· 2020-ban az amerikai felnőttek 74%-a nyilatkozott úgy, hogy használja a YouTube-ot, ezzel megelőzve az összes többi közösségi hálózatot. A következő legmagasabb használat a Facebook volt, 68%-kal.


A felület népszerűségét és lehetőségeit áttekintve nem is csoda, ha szeretnénk mi is sikereket elérni a platformon. Ezért most átnézzük a legfontosabb tudnivalókat az algoritmusról.


A YouTube algoritmusa 2022 előtt

A YouTube története során néhányszor jelentősen módosította algoritmusát. Ennek eredményeként ezek a változások közvetlen hatással voltak a közzétett videókra és arra, hogy a felhasználók hogyan találkoztak velük.


2005-2011: Kattintások és megtekintések

Korai éveiben a YouTube arról szólt, hogy hány nézője volt egy videónak, hányan kattintottak rá, hogy megnézzék. 2006-ban a Nike Ronaldinho hirdetése volt az első videó, amely elérte az 1 milliós megtekintést a platformon. Aztán 2008-ban az Evolution of Dance videó volt az első, amely elérte a 100 milliós megtekintést. Mivel azonban a kattintásokat és a megtekintéseket olyan nagyra értékelték, a clickbait-videók uralták a platformot, háttérbe szorítva a felhasználók érdeklődését.


2012: Nézési idő

2012-ben a YouTube bejelentette a „Nézési időt”, mint egy új mérőszámot. Ez azt jelenti, hogy aszerint osztályozza a videókat, hogy mennyi ideig nézték a felhasználók, mennyi időt töltöttek a videó megtekintésével. Az idő érdekes faktor, mert arányaiban kell néznünk, hogy teljes képet kapjunk. Sokat elárul, hogy a videó hány százalékát tekintették meg átlagosan az emberek. Értelemszerűen amit tovább néznek, amire több időt szánnak, az jó pontot kap a platformtól. Így ez a mérési eszköz gondoskodik róla, hogy ne csak kattintást csikarjanak ki a videók az érdekes címekkel, de a tartalom is meg tudja tartani a nézőt.


2015-2016: Elégedettség és személyre szabás

2016-ban a YouTube kiadott egy tanulmányt az ajánlási rendszereihez használt algoritmusáról. Eszerint a felhasználó megtekintési előzményei, keresési előzményei és végignézett videói mind hozzájárultak ahhoz, hogy minden eddiginél személyre szabottabb ajánlásokat kapjanak az emberek. Ezenkívül a vállalat felmérések segítségével gyűjtött információkat arról, hogy a felhasználók mit élveztek és mit preferáltak.


2016-tól napjainkig: Demonetizálás és szabályzatfrissítések

Bár a demonetizálás 2012 óta van érvényben, a platform csak 2016-tól kezdte el értesíteni a tartalomkészítőket a tartalomra vonatkozó irányelvek megsértéséről. A hirdetések korábban sokszor olyan videók mellett, alatt futottak, amelyek sértő vagy erőszakos tartalmat mutattak be és emiatt sok cég inkább nemet mondott a YouTube-hirdetésekre. Most azonban már szűri a videók tartalmát a platform és ahol kivetnivalót talál, ott nem engedélyezi, hogy megjelenjenek a hirdetések. A készítők egyébként személyre is szabhatják, milyen típusú hirdetéseket szeretnének vagy nem szeretnének látni a tartalmaik közben (például letilthatják a politikai hirdetések megjelenését), de arról nem ők döntenek, hogy a hirdetések megjeleníthetők-e a videók előtt, közben vagy után.


A YouTube szigorúbb irányelveket írt elő a hirdetésekre vonatkozóan és szigorította alkalmassági követelményeit a Partnerprogramba.


Hogyan működik ma a YouTube algoritmus?

2021-ben a YouTube nagyobb betekintést nyújtott az algoritmusába és az ajánlási rendszer működésébe. A YouTube mindenekelőtt azt szeretné, hogy a nézők élvezzék a videókat és a lehető legtovább a platformon maradjanak.


A YouTube három fő kategóriát használ az ajánlásokhoz:

· Személyre szabás: felhasználói megtekintési előzmények

· Teljesítmény: érdeklődés a videó megtekintése iránt, megtekintés időtartama, elégedettség

· Külső tényezők: aktuális érdeklődési körök, relevancia


A második és harmadik részben sorra vesszük a hét területet, amire a YouTube algoritmusa hatással van. Addig is nézz körül kiadványaink és kurzusaink között és tudj meg mindent a közösségi média kommunikációról!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page