top of page

A TikTok használata B2B marketinghez


Minden hónapban 80 millió ember tölt átlagosan 24 órát a TikTok-on. Ez az új lehetőség forradalmasította a B2C márkák és ügyfeleik kapcsolatát. Ám vajon a B2B marketinghez is jól használható?


Jó néhány márka próbálja megtalálni a választ erre a kérdésre. Nem minden B2B vállalat tudja kamatoztatni az azonnali #TikTokMadeMeBuyIt B2C konverziókat, de ez nem jelenti azt, hogy nem kapnak értéket a platformtól. Ha a tudatosságról, márkaismertségről van szó, a TikTok lehet, hogy éppen az, amire egy B2B közösségi média stratégiának szüksége van.


Miért kell kipróbálnod a B2B marketinget a TikTokon?

A TikTok hatásai mindenhol érezhetők körülöttünk, a divatirányzatoktól kezdve a rádiós toplistákra felkerülő zenékig. A TikTok átlépi a platform határait és a mindennapi beszédtémákat, trendeket is meghatározza. Gyakran olvashatjuk, hogy a felület a fogyasztói magatartást nagyban befolyásolja kiskereskedelmi szempontól, de a teljes kép ennél jóval összetettebb.


A több mint egymilliárd aktív havi felhasználónak köszönhetően a vásárlók minden fajtája özönlik a TikTok felületére inspiráció, szórakozás, oktatás és sok más miatt. Így tehát rengeteg célközönség elérhető a platformon.


A TikTok for Business segíthet mélyebb kapcsolatok kialakításában a célközönségekkel. Ha még mindig szkeptikus vagy, íme a három legfontosabb ok, amiért márkád profitálhat a TikTok üzleti stratégiájából:


Erőteljes és figyelemfelkeltő

A videógyártásnak megvan a maga ideje és helye, de a kutatások azt mutatják, hogy a fogyasztók ugyanúgy élvezik a gyors és egyszerű megközelítést is. Ez mit jelent számodra? Hogy nem kell minden egyes feltöltött tartalmadhoz profi videós csapat, akik napokig forgatnak, vágnak, szerkesztenek, elég néhány telefonos felvétel is, amiket Te magad a TikTok szerkesztői felülete vagy egy külön app segítségével összevágsz.


Több mint 1000 amerikai fogyasztót vizsgált meg a 2022-es Sprout Social Index™ és azt találták, hogy több mint egyharmaduk hitelesebb, kevésbé szerkesztett videókat szeretne látni az általa követett márkáktól.

Ráadásul a fogyasztók a rövid formátumú videókat 2,5-szer vonzóbbnak találják, mint a hosszú formátumú videókat.


Ezekkel a társadalmi trendekkel lépést tartani nem csak B2C prioritás. Az International Data Corporation tanulmánya szerint a vezető és befolyásos B2B vásárlók 75%-a használja az online közösségi hálózatokat vásárlási folyamata során.


A TikTok üzleti stratégia segíthet lépést tartani a fogyasztói preferenciákkal a közösségi oldalon. Ezáltal kapcsolatban maradsz a potenciális vásárlókkal is.


Ide mennek a potenciális ügyfelek, hogy megvitassák problémáikat

Ha átnézed a #corporate hashtaget, olyan TikTok videókat találsz, amelyek az e-mail aláírási normáktól a videós meeting-eken előforduló baklövésekig mindenből poént csinálnak. Ez a könnyed, frappáns megközelítés a 9-től 5-ig való munkavégzéssel járó sajátosságok megvitatásához elengedhetetlen egy feltörekvő TikTok szubkultúra, a Vállalati TikTok számára.

Olyan pillanatokat, jeleneteket mutatnak meg az alkotók vicces formában, melyekkel akár Te is találkozhattál mindennapjaid során, a munkahelyen. Sokszor túlzásokkal élnek, de ezek nem ártó tartalmak, inkább csak a humorosság felerősítése a cél.


Más vállalati TikTok hashtagek, például a #9to5, a #WorkFromHome és a #WorkLife összesen több mint 20 milliárd megtekintést gyűjtöttek össze. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók már özönlenek a TikTok felületére, hogy kifejtsék napi munkájukkal kapcsolatos problémáikat. Ez a Te pillanatod, hogy megoldást kínálj nekik vagy bevonzd őket pár humoros megközelítéssel!


Új életet lehelhetsz a társadalmi stratégiádba

A TikTok trendjei közismerten ötletesek. Gyakorlatilag minden második nap felbukkan egy új. Ez az állandó ihletáradat segíthet abban, hogy friss szemmel nézd meg hálózatokon átívelő közösségi stratégiádat.


Ráadásul a napi többszöri közzététel a TikTok-on nem probléma. Az algoritmikus Neked (For You) oldalának köszönhetően lehetetlen tartalommal elárasztani követőket, nem tudsz túlzásokba esni. Ez a korlátlan kísérletezési játszótér lehet az a hely, ami aranyat érhet a közösségi oldalon.


Tudatosan megírt posztok, költséghatékony hirdetések, lépésről-lépésre tervek és megvalósítások... Érdekelnek a részletek?


bottom of page