top of page

Profi marketing a közösségi médiában – Tanulj a legjobbaktól! II. rész


A közösségi média marketing kemény dió és valami újat, kreatívat mutatni nem egyszerű. Azonban nem muszáj feltalálni a spanyol viaszt – más cégektől is inspirálódhatunk és a sikeres stratégiákat átültethetjük saját márkánk kommunikációjába. Így teljesen egyedi, újszerű megközelítésekkel operálhatunk. Most hoztunk pár példát is, amiből inspirálódhatsz.


Spotify

Sok zenerajongó és podcast hallgató alig várja, hogy az év végén megkapja a Spotify Wrapped statisztikáit. A Spotify hallgatói az elmúlt néhány évben megosztották személyre szabott, adatvezérelt lejátszási listáikat. Mindig különleges köntösbe bujtatva kapjuk meg a teljesen egyedi, személyreszabott elemzéseket, milyen zenéket, podcast-eket hallgattunk, hány órát töltöttünk az applikációban és így tovább. Az emberek pedig szívesen meg is mutatják ismerőseiknek, hogy mik voltak az idei kedvenceik, ezért ezek az elemzések könnyen és gyorsan megosztható, kreatív és esztétikus formában érkeznek.

Ugyan nem a Spotify az egyetlen felület, ahol zenéket és podcast-ekez hallgathatunk, de ez az év végi elemzés egyedi ajándék a felhasználóknak. A többi szolgáltató felhasználóiban a FOMO (félelem a kimaradástól) érzését keltheti, hogy ők nem oszthatják meg hasonló listáikat követőikkel.


Bár a kampány 2015-ben indult, azóta sok minden változott. A korábbi években a Spotify felhasználók a márka honlapján láthatták Wrapped adataikat. 2020-ban már a márka kizárólag a Spotify mobilra készítette el a Wrapped-et, amivel arra ösztönözte a felhasználókat, hogy töltsék le az applikációt.


Az alkalmazás számos új funkciót is tartalmazott, beleértve az alkalmazáson belüli kvízeket, az új Wrapped jelvényeket és a közösségi médiában való megosztás testreszabási lehetőségeit. A Wrapped volt felelős a Spotify mobilalkalmazás letöltéseinek 21%-os növekedéséért december elején.


A streaming szolgáltatás 2020-ban indította útjára az Artist Wrapped-et, amelynek eredményeként zenészek és podcasterek köszönetet mondtak hallgatóiknak a közösségi médiában.


A 2015-ös kampány több mint 5 millió webhelylátogatást és több mint 1 millió közösségi megosztást ért el. Öt évvel később több mint 90 millió felhasználó kapcsolódott be a Wrapped-hez, és több mint 60 millióan osztották meg a sajátjukat a közösségi médiában.


Alex Bodman, a Spotify globális ügyvezető kreatív igazgatója felügyelte a 2021-es Wrapped-et, és megjegyezte, hogy ez „az év legnagyobb, leghatásosabb kampánya”.

Neutrogena

2021 márciusának elején a Neutrogena bejelentette, hogy a Chloe és Halle R&B duó lesz a szépségmárka új nagykövete. A Grammy-jelölések, az egyéni fellépések és Halle új szerepe, a Disney Arielje mellett a nővérek friss tehetségek, akik megtestesítik a Neutrogena márkaértékeit.


A nővérek a Neutrogena termékeit használva nőttek fel és stílusuk illeszkedik a márkáéhoz, így igazán harmonikus az együttműködés. Egy inkluzív márkakampányt népszerűsítsenek minden bőrtónusra és -típusra való termékekkel. A márka a következő hónapokban elindította első TikTok kampányát is, a Skin U by Neutrogena-t.

Chole és Halle azzal támogatta a kampányt, hogy arra biztatta az érdeklődőket, hogy kapcsolódjanak be ők is. A jelentkezőknek a Skin U dalt kellett használniuk, követniük kellett a Neutrogenát, és a #skinU és #contest hashtageket kellett alkalmazni. A kampány pénzbeli jutalommal és egy személyreszabott tanácsadással ért véget a győztes számára.


Trollok, álprofilosok, negatív hozzászólások, nyereményjáték-vadászok, lejárató kampányok? Konkrét átélt és megoldott eseteinken keresztül segítünk!


bottom of page