top of page

A legfontosabb Instagram tudnivalók

Frissítve: 2022. aug. 5.


Ha sikereket szeretnél elérni hazánk egyik legnépszerűbb közösségi média felületén, akkor meg kell ismerned a platform lehetőségeit.


Átfogó útmutatónkat úgy állítottuk össze, hogy a kezdők számára minden fontos információt tartalmazzon, de a haladók és már gyakorlott Instagramozók is hasznos tippekkel gazdagodhassanak.


Vágjunk is bele az első részbe!


Algoritmus

Az algoritmusok rejtélyesnek tűnhetnek, de valójában ez csak egy módszer a bejegyzések relevancia szerinti rendezésére a felhasználók számára. A közösségi média hálózatok folyamatosan módosítják algoritmusaikat, hogy javítsák a felhasználói élményt, ami arra ösztönzi az embereket, hogy még több időt töltsenek elé a képernyő előtt. Sajnos ezek a változások néha felboríthatják a teljesítményedet – hiszen ha egyik napról a másikra már nincs IGTV és a Reels a menő, akkor bizony ehhez alkalmazkodni kell, különben lecsökken az elérés.


Folyamatosan figyeld a statisztikákat és adatokat, így azonnal látni fogod, ha hirtelen csökken az elérés. Ekkor érdemes megvizsgálni, mi okozhatja ezt.


Következetesség

A következetesség kulcsfontosságú. Az Instagramon ez különösen igaz. Minél gyakrabban teszel közzé bejegyzéseket, annál valószínűbb, hogy magasabb elköteleződési arányt fogsz elérni. A közzétételi viselkedésed sokat nyom a latba, ha az algoritmust vizsgáljuk.


Rögzítsd, milyen gyakran posztolsz és milyen tartalomtípusokat, így betekintést nyerhetsz a céljaid eléréséhez szükséges közzétételi mennyiségbe. Ha figyeled az adatokat, megtalálhatod az ideális posztmennyiséged, amit még értékel közönséged, nem túl kevés és nem is túl gyakori.


Versenytársak

Nagy esély van rá, hogy versenytársaid is jelen vannak az Instagram-on. Érdemes időnként rápillantani az ő tevékenységükre, elért eredményeire, ötleteire is, mert sokat tanulhatunk tőlük. Mivel hasonló vagy megegyező a célközönségünk, így ami a konkurenciának beválik, az nekünk is sikereket hozhat. Ugyanígy, ha van olyan kezdeményezésük, ami nem ért el sikereket, akkor mi már alapvetően is elkerülhetjük ezeket.


Közvetlen üzenet

Lehet, hogy egyszerűnek hangzik, de az, ahogyan reagálsz az Instagram privát üzeneteire, növelheti az ügyfelek elégedettségét és a hűséget. A fogyasztók 77%-a azt állítja, hogy nagyobb valószínűséggel választ egy márkát a versenytársakkal szemben, akivel pozitív interakciót folytatott a közösségi oldalon.


Szerencsére az időben történő válaszadás fél siker. Ha fel szeretnéd gyorsítani válaszidődet, állíts be automatikus üzenetet vagy ismerd meg a chatbot kínálta lehetőségeket.


Elköteleződés

Az Instagram elköteleződés az az ajándék, amely folyamatosan ad. Minél többen lépnek kapcsolatba a tartalommal, annál valószínűbb, hogy az továbbra is megjelenik a hírfolyamokban. Tehát ha egy poszt népszerűvé válik, akkor az elérése és az aktivitás egyre nagyobbá válhat.


Használd az Instagram statisztikáit, hogy azonosítsd azokat a bejegyzéseket, amelyek a legnagyobb elköteleződést váltják ki célközönségedből! Elemezd ki ezeket a posztokat, vajon mi fogta meg az embereket: figyelmet megragadó képi világ, tartalomtípus, humor, aktivitásra ösztönző szövegezés… Igyekezz a legnépszerűbb posztjaid mintájára készíteni bejegyzéseket, így fokozva az elköteleződést!


Ne csak a kedvelések és kommentek mennyiségét vizsgáld az Instagram-on, hanem az olyan mutatókat is, mint mentett bejegyzések, történetre adott válaszok, sztori matricák reakciói, linkek átkattintásai, profilmegtekintések, keresések, hashtag-ek eredményessége.


Követők

Ne mondja senki, hogy a követők száma csak hiúsági mérőszám. Valójában a fogyasztók 90%-kal nagyobb valószínűséggel vásárolnak egy olyan márkától, amelyet követnek a közösségi oldalon.


Minden hónap végén rögzítheted, hogy a márkád profiljának hány követője van, de ez hiányos képet alkothat a közönségnövekedésről. Ha átfogóbb képet szeretnél kapni arról, hogyan alakul a közönség, érdemes nyomon követni a megszerzett és az elvesztett követőket egyaránt. Ez pontosabb képet ad arról, hogy mi vonzza az embereket a márkához, és mi taszíthatja el őket. Ugyanis a követőket nem csak megszerezni kell, hanem megtartani is.


Hashtag-ek

A hashtag-ek létfontosságú szerepet játszanak az Instagram közönséggel való kapcsolattartásban. A hatékony Instagram hashtag stratégia azonban több, mint egy kulcsszósor hozzáadása a képleírás végéhez. Átgondolt válogatás, alapos utánajárás szükséges és használat után is tanácsos ellenőrizni, hogy megfelelően teljesítenek-e a hashtag-ek. A poszt elemzéseinél láthatjuk, hogy hány felhasználó talál rá a bejegyzésre a keresőcímkéknek hála – ha itt mindig nullát látunk, akkor bizony baj van, azonnal módosítani kell a hashtag stratégiát!


Instagram, TikTok, a BeReal, a Poparazzi, a Flive, MeWe, a Twitch vagy éppen a ClubHouse az újgenerációs közösségi média felületek kategóriájába sorolhatóak. Ezek a platformok teljesen más irányt képviselnek, mint a klasszikus közösségi média felületek, más nyelvezetet, kommunikációs stílust, tartalmakat és megoldási módokat igényelnek, amelyek ráadásul igencsak változnak, formálódnak.


Könyvünkben ezeket az újgenerációs platformokat, az influencer működéseket és az ehhez kapcsolódó gondolkodásmódokat vesszük górcső alá gyakorlati példákkal, esettanulmányokkal és KONKRÉT LÉPÉSEKKEL, amivel jobban megszólíthatod célcsoportodat ezeken a felületeken.

Érdekel?


bottom of page