top of page

Kifogytál az ihletből? Így lépj túl a kiégésen!


A kiégés ijesztő lehet, főleg, ha munkánkra is kihat. Nehéz mindig újat kitalálni, kreatívnak lenni, de ha tartalomgyártással foglalkozunk, akkor bizony meg kell küzdenünk a mélypontokkal is.





Ha úgy érzed, kiégtél és nehezen megy a stratégia megtervezése és megvalósítása, akkor cikkünk épp Neked szól, ugyanis ötleteket hozunk arra, hogyan lépj túl ezen a nehéz helyzeten.


1. Tarts szünetet!

Emberek vagyunk – nem robotok. Néha egy kis lélegzetvételnyi teret kell adnod az agyadnak, hogy legyen elegendő hely az új ötletek létrehozásához. Ha nyomást gyakorolsz magadra az ötletelés miatt, az csak ront a helyzeten. Az a legjobb, ha ezt az időt lehetőségként kezeled arra, hogy vagy olyan projektekre összpontosíts, amelyeket háttérbe szorítottál, vagy egy kicsit lazíts, feltöltődj, hogy aztán frissen vághass bele a feladatokba.


Akár csak egy délutáni kiruccanás, egy esti étteremlátogatás, egy hétvégi kirándulás is kiránthat a kreatív mélypontról. A szabadban töltött idő, a természet, az új helyek felfedezése mind-mind új ötleteket, nézőpontokat, élményeket ad, ezzel együtt inspirálhat is.


Legyen szó nyaralásról, edzésről vagy saját nyugalomban ücsörgésről, a végső cél az kell, hogy legyen, hogy az elmédnek annyi pihenést adj, amit megérdemel. Az agynak is szüksége van szabadságra, mozgásra és nyugalomra!


2. Változtasd meg a rutint!

Bármit újra és újra csinálni monotonná válik. Főleg ha home office-ból dolgozol, elmosódhat a határ a munka és a személyes szabadidő között. Sokan álmodnak otthoni munkavégzésről, ám ha belecsöppennek ebbe, akkor nehézségekkel kell szembenézniük: idő menedzsment, külső behatások kizárása, saját, kényelmes otthoni munkahelyszín kialakítása, munkaidő és szünetek betartása, motiválatlanság, inspiráció hiánya.


Egy könnyed csevej a kollégákkal is eszedbe juttathat valamit, amit aztán megvalósíthatsz kampányodban, kreatív munkád során. Ám otthon sok esetben ingerszegény a környezet, emiatt nehezebben megy az ötletelés is, főleg teljesen egyedül.


Jó ötlet lehet, ha egy kicsit kimozdulsz otthonról és mondjuk napi pár órát egy kávézóban dolgozol. Szívd magadba a környezetet, az illatokat, az embereket, a forgalmas városi nyüzsgést és töltődj fel új motivációval és ötletekkel. Már akár egy új munkahelyszín is sokat lendíthet a kreatív válságon, így az is jó ötlet, ha kicsit átalakítod, rendszerezed, felújítod otthoni vagy akár irodai munkaterületedet.


3. Találj új ihletforrást!

Gondolj az ihletre úgy, mint egy kútra tele vízzel. Minél többet húzol belőle, annál jobban kimerül, míg végül nem marad semmi. Bár egy adott inspirációs forrás egy ideig megfelelt a célnak, lehet, hogy már érdemes új után nézni.


Az a szép, hogy bárhonnan jöhet az ihlet. Utazás, természet, emberi kapcsolatok – mind-mind tele ötletekkel, motivációval, inspirációs forrásokkal. Az is jó módszer, ha megtalálod, mi az, ami megnyugtat, amitől olyan állapotba kerülsz, hogy relaxáltan, nyugisan tudsz gondolkozni. Lehet ez az eső hangja, egy kis meditációs zene, valamilyen háttérzaj…


Új ihletet találhatsz, ha olyan helyen keresel, ami teljesen különbözik attól, amit ismersz. Fedezz fel egy új területet és inspirálódj!


Visszatérni az ötletelés útjára

A valóság az, hogy a kreatív válság megtörténik. Amikor megtörténik, ne feledd, hogy ez csak átmeneti. Ne légy túl kemény magaddal, inkább bátorítsd magad és használd ki ezt az időt, hogy új dolgokat fedezz fel!


Amennyiben egy kis plusz lökésre van szükséged a közösségi média tartalmak megtervezésében, válaszd 365 posztötletünket, mely az év minden egyes napjára tartogat egy tippet, miről és hogyan posztolj!


bottom of page