top of page

3 + 1 tipp a tökéletes videós tartalom elkészítéséhez, így varázsold otthonod videó-stúdióvá!


A közösségi média rohamosan fejlődő világában egyre többen kezdjük felfedezni, hogy mekkora erő rejlik a videós tartalmakban. Mindamellett, hogy egyes videós tartalmak elképesztő nézettséget generálnak, számos más, a vállalkozásunk számára hasznos előnyöket hordoznak magukban.


Mi kell egy ütős otthoni videó elkészítéséhez? Ebben a cikkben elhoztam Neked 3 + 1 tippet, miként varázsolhatsz lakásodból könnyedén a videózáshoz tökéletes stúdió:


1. tipp: A kamera

Sokan nem rendelkeznek professzionális videokamerával, ami ahhoz, hogy belekezdjünk a videózásba, egyáltalán nem jelent problémát. Ne várjunk arra, hogy mindenünk tökéletes legyen és minden szükséges eszközből a legújabb álljon rendelkezésünkre!


Bátran kezdjünk bele a videózásba akár egy jó képminőségű kamerás telefonnal, laptop vagy webkamera használatával, ugyanis a kezdeti szakaszban ezek az eszközök tökéletesen megfelelnek a célnak és a felsoroltak segítségével is kiváló eredményeket érhetünk el, nézzük is meg, hogyan:


Állítsuk a fényképezőgépünket/webkameránkat egy állványra vagy stabil felületre, ha lehetséges kb. szemmagasságba helyezzük el a készüléket és hagyjunk elengedő helyet a téma körül, hogy a videónk elkészítése után, könnyedén vágható legyen a különböző platformok méreteihez igazítva, azaz:

  1. a YouTube 16: 9-es videója 9: 16-os videóvá vágható pl. az IGTV számára.

Hagyjunk némi távolságot a téma és a háttér között. Ez segít a fókusz mélységének növelésében.


Ellenőrizzük telefonunk/fényképezőgépünk/laptopunk beállításait és győződjünk meg arról, hogy a lehető legnagyobb felbontással készítjük a felvételt!


2. tipp: A megfelelő fények és a világítás

A megfelelő megvilágítás nagy különbséget jelenthet az otthoni videofelvételek minőségében, különösen akkor, ha telefon vagy laptop segítségével készítjük a felvételt!


Így érhetjük el a legjobb eredményeket:

Videofelvételünket olyan helyen készítsük, amely természetes fény mellett is jól meg van világítva, ha lehetséges, akkor nappal készítsük a felvételt. Még jobb, ha áttetsző függönyökön keresztül kapjuk a kinti fényt! Próbáljuk ki a sík, egyenletes megvilágítást, hogy elkerülhessük a különféle tárgyak durva, erős árnyékát.

Ha rendelkezünk mesterséges megvilágítással, például gyűrű fénnyel, akkor használjuk nyugodtan - de vigyázzunk, hogy elkerüljük pl. a szemüvegünk vagy bármely a közelünkben lévő tárgy erős árnyékát vagy visszaverődését.


3. tipp: Hangtippek

A hangminőség gyakran szorul háttérbe a megfelelő képminőség mellett, de a jó hang óriási különbséget jelenthet a videónk minőségében. A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk felvételünk elkészítéséhez külső mikrofont és szinkronizáljuk a hangot az utószerkesztési folyamat során.


Akkor is rögzíthetünk tiszta hangot, ha nem rendelkezünk külső mikrofonnal. Lássuk, hogyan!


A felvételünket csendes helyen, csukott ajtókkal és ablakokkal rögzítsük, hogy elkerülhessük a nem kívánt zajokat. A legmegfelelőbb hely a rögzítéshez egy olyan helyiség, ahol van pl. padlószőnyeg, vagy tele van puha dolgokkal, mint pl. nagy kanapé párnákkal, szőnyegek stb. hiszen ezek a berendezések segítenek a hang torzulásának „csillapításában” és a visszhang visszaszorításában.


Hasonló elv szerint kerüljük a felvételt egy üres, csupasz falú helyiségben, mert ez a hangot „torzzá” teheti. Ha külső mikrofonnal rögzítünk, végezzünk el egyetlen tapsolást a felvétel elején. Ez segít szinkronizálni a hangot a videofelvételekkel.


Helyezzünk egy külső mikrofont kissé távolabb a hangforrástól (azaz valaki szájától). Ha a mikrofon túl közel van, ez torzulást okozhat a hangban. Csendes térben nagyjából fél méteres távolságnak kell meglennie a videó készítője és a mikrofon között.


Ha kapcsos mikrofont használunk, akkor csatoljuk az alany ruhájára, és helyezzük felfelé a mikrofont, az áll felé. Ügyeljünk arra, hogy a beépített mikrofonokat ne akadályozza a kezünk, az állvány markolata vagy más tárgy.

3+1 tipp: A megfelelő helyszín kiválasztása

Szerencsére nem kell egy hollywoodi stúdiót lemásolnunk a kiváló esztétika kialakításához.


Íme 3 gyors szem előtt tartandó ötlet:

  • Keressük otthonunk leghangulatosabb zugait, amelyek meghittek és a háttérben sincs rendezetlenség.

  • Növényekkel, íróasztalokkal, dísztárgyakkal, székekkel, könyvekkel és párnákkal adhatunk karaktert, arculatot a videónkhoz (de ne minden kiegészítőt használjunk egyszerre!)

  • Ha nincs olyan hely a lakásunkban, amely megfelelő lenne videós tartalmunk hátterének, akkor válasszunk egy egyszínű vásznat vagy gyűrődésmentes anyagot, amely igazodik az arculatunkhoz és feszítsük azt egy állványra magunk mögé, ezzel pillanatok alatt varázsolhatunk magunknak professzionális hátteret.


Szeretnéd hirdetéseidet jobban kezelni, eseményeidet 10.000,- Forintból menedzselni, kihasználni a Facebook-on, Youtube-on, Instagram-ban rejlő lehetőségeket? Kiadnád közösségi média oldalai kezelését? Netán egy új alkalmazásra van szükséged? Keress bátran bennünket!


8 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page