top of page

Hogyan készíts profi Instagram képgalériákat? I. rész


Tudtad? A követők méretétől függően a képgaléria 1,65% és 5,40% közötti elköteleződési arányt ér el. Ez magasabb, mint az átlagos elköteleződési arány, amely a legfrissebb Instagram statisztika szerint 1,22%.


Ebben az útmutatóban részletezzük, miért jó a képgaléria típusú bejegyzések közzététele, emellett ötleteket is adunk az induláshoz. Kezdjük is!


Miért pont a képgaléria?

Általában az új funkciókat tartjuk a legmenőbbnek, amilyen is az Instagram felületén a Reels. Ám ennek elérhetősége még nem mindenhol egyforma, így hazánkban sem minden felhasználónak jelent meg az opció, hogy Reels videókat készítsen vagy nézzen. Sajnos azt is tapasztalhatja sok felhasználó, hogy az Instagram Music sem működik, ami sokat elvesz a Reels videók értékéből. Természetesen van, aki teljes egészében élvezheti már az élményt, de rengeteg olyan magyar felhasználó is van, akik csalódottak, mert nem látják a külföldi alkotók Reels videóit vagy legalábbis a hangot nem hallják videónézés közben.


A videók témaköre az Instagram-on egy saját cikket is megérdemelne, ugyanis szinte mindenkinek más és folyton változik. Az IGTV megszűnése óta egyesek tapasztalhatnak korlátokat, hibákat, míg másoknak gond nélkül sikerül egy percnél hosszabb videókat is közzétenni.


A felsorolt nehézségek miatt ajánlatos, hogy ne feledkezzünk meg a már bevált, hazánkban is mindenkinek elérhető lehetőségekről! És az Instagram-on az egyik legjobb lehetőségünk a képgaléria.


Mi is az a képgaléria pontosan?

Ez egy több fotót vagy videót tartalmazó bejegyzés, amelyet a felhasználók úgy tekinthetnek meg, hogy balra csúsztatják a bejegyzést a telefonos alkalmazáson keresztül. Az asztali felhasználók egy kis nyilat látnak, ezzel kattintgathatnak a tartalmak között.


Miért jobb a képgaléria, mint egy sima poszt?

Mert itt az embereket cselekvésre ösztönözheted. Ha megnézegetik a képeket, akkor az már kiváltott aktivitás és érdeklődés az algoritmus szerint. Így, ha nem is kedvelik vagy kommentálják a posztodat, az Instagram mégis érzékeli, hogy bizony az adott felhasználó érdeklődik a fiókod iránt, így bejegyzéseidet többször is megmutathatja.


Esztétikai szempontokból is remek választás, mert lehet, hogy olyan tartalmat is megosztanál, ami nem illik gondosan megtervezett feed-edbe. Ilyenkor elég, ha a minimum 2, de maximum 10 tartalmat összesítő bejegyzésben csak az első illik profilod tematikájába – ugyanis csak ez fog látszódni, ha áttekintésben nézed át a profilod.


Az algoritmus egyik érdekessége, hogy a képgaléria típusú bejegyzések elérési esélyei jobbak, mint egy sima kép vagy videó esetén. Ugyanis ha egy profil nem reagál a galériádra, az Insta újra megmutathatja neki, ám ezúttal a feltöltött tartalmakból nem feltétlen az elsőt, hanem valamelyik másik képet/videót mutatja majd a profilnak – ami az algoritmus szerint a leginkább tetszhet a nézelődőnek.


A Socialinsider.io egy kicsit a számokba is betekintést nyújt: a követők méretétől függően a képgaléria 1,65% és 5,40% közötti elköteleződési arányt ér el. Ez magasabb, mint az átlagos elköteleződési arány, amely a legfrissebb Instagram statisztika szerint 1,22%.


Mikor használjunk képgalériát?

Tetszik az ötlet és Te is kipróbálnád profilodon ezt a tartalomtípust, de nem tudod, hogy milyen témában készíttetnél galériát?


Hoztunk pár ötletet:

· Oktatási tartalom: a különböző képeken remekül lebonthatók a fontos információk, hogy ne legyen túl sűrű az egy képre jutó tudnivaló.

· Adatok és infografikák, statisztikák: egyszerűen, könnyedén átlátható módon közölheted az elsőre száraznak tűnő anyagokat.

· Márka történetmesélése: az emberek szeretnek többet megtudni a kedvelt márkákról. A történetmesélésre, a fontos mérföldkövek bemutatására pedig nagyszerű opció a több képet és videót is felölelő galéria.

· Előtte-utána: mi sem dicséri jobban a jól elvégzett munkát, mint egy kép arról az állapotról, amit kézhez kaptunk és arról, amit mi alkottunk. Mutasd meg az embereknek eredményeidet ilyen módon, így hiteles, megbízható benyomást keltesz!

· Újdonságok: akár új termék bevezetésére készülsz, akár fontos változások lépnek életbe céged kapcsán, egy remek kis galériával bevezetheted közönséged az újdonságokba.

· Felhasználók által generált tartalom: a felhasználók tartalmai nagyon értékesek a közösségi médiában, hiszen ezek hiteles, őszinte vallomások arról, miért is jó választás terméked vagy szolgáltatásod. Egy összeállítás ezekből a pozitív véleményekből vagy az emberek által készített fotókból pozitív benyomást kelthet a követőkben.

· Események: legyen az esemény online vagy a való életben, az ezzel kapcsolatos fotókat belesűrítheted egyetlen posztba, így nem spammeled túl profilod a sok-sok megosztott tartalommal, mégis van lehetőséged alapos betekintést engedni a közönségnek.

· Betekintés a kulisszák mögé: itt különösen fontos az esztétikai szempont, ugyanis általában a színfalak mögötti fotók és videók nem olyan letisztultak és tökéletesek, ami miatt kilóghat a feed-ből. Így ha első fotónak egy illeszkedő, szép képet teszünk be, majd ezután jönnek a kulisszafotók, akkor nem rontjuk el a gondosan megtervezett profilt, mégis adunk egy kis pluszt az embereknek.


A cikk második részében sorra vesszük, milyen követelményei vannak ennek a poszttípusnak és példákat is hozunk, amikből inspirálódhatsz! Kövess minket a Facebook-on, hogy elsőként értesülhess az új cikkek megjelenéséről!


bottom of page