top of page

Hogyan hozz létre virális tartalmat? – 4 tipp + PÉLDA!

Frissítve: 2022. márc. 16.


A mai telített digitális piacon a virális tartalom létrehozása nehezebb, mint valaha. A részletek, a stratégia és a szerencse kombinációja szükséges egy sikeres közösségi média bejegyzés elkészítéséhez.


A virális tartalom három elemből áll: egy nagyszerű csali, erős tartalom és annak megértése, hogy a közönség mit szeretne látni.


Tudtad például, hogy az infografikák a leggyakrabban megosztott tartalomtípusok?

A virális tartalom egy modern rejtély. Úgy tűnhet, hogy az éneklő kisgyermekekről készült videók vagy az Instagram influencereinek mélyreható profiljai varázslatos módon milliókat érnek el egyik napról a másikra. Többnyire a stratégián, a gondolkodáson és a részletekre való odafigyelésen múlik a dolog, de hazudnánk, ha nem tennénk hozzá, hogy egy adag szerencsére is szükségünk van.


Íme néhány tipp a virális tartalom létrehozásához:


1. Elő a csalival!

Amikor a közösségi médiáról van szó, az emberek előre tudni akarják, mit néznek, mit kapnak kattintásukért cserébe. Ez az oka annak, hogy a YouTube tartalomgyártói félkövér, csupa nagybetűvel írják rá videóikra, mit is kínál az adott tartalom.


Olyan csodás és megkapó címekkel találkozhatunk, mint például „10 tipp, hogyan legyen tökéletes a bőröd”, „Soha nem láttál még ilyen házátalakítást” vagy „Abszolút szemétként kezeltek bennünket - Storytime”. Ezek a videocímek arra szolgálnak, hogy magával ragadják a nézőt– szeretné tudni, hogyan változtasson önmagán előnyére, milyen lett a ház, vagy mi történt, amiért valaki ennyire ki van akadva.


Igazából a cím és borítókép az első, ami eldönti a YouTube esetében, hogy az emberek kattintanak vagy nem. Ez az, ami bevonzza a felhasználókat. Az Instagramon a vizuális látvány dönti el, elolvassák-e, mit írsz bejegyzésednél. A TikTok-on videód első pár másodpercében olyat kell ajánlanod, ami miatt nem görgetnek tovább, kíváncsiak lesznek. Blogcikked címe dönti majd el, hányan klikkelnek rá, hogy elolvassák.

Ahogy látjuk, minden felületen van egy csali, valami ami bevonzza az embereket, ami megragadja a figyelmet és felkelti az érdeklődést.


Az egyik bevált hack, ha érzelmi reakciót váltunk ki vagy ennek ígéretével kecsegtetünk.


2. Hozz létre tartalmat, amit érdemes megosztani!

Miután felkeltetted a nézők figyelmét, teljesítened kell, amit megígértél a csaliban, legyen az információ vagy érzelem.


A legjobb, amit tehetünk, hogy nagyszerű tartalmat gyártunk. Folyamatosan fejlesszük a megosztott tartalmainkat, adjunk hozzá értéket, mozgassuk meg közönségünket érzelmileg.


Ha az emberek érzelmileg meg vannak mozgatva, nagyobb valószínűséggel osztják meg a posztot. Az, hogy dühössé, izgatottá, szomorúvá vagy örömtelivé tetted őket, közel sem olyan fontos, mint az, hogy kiváltottad az adott érzelmet.


Az internetet elárasztják értelmetlen macskavideók, amelyek virálisan terjednek, mert amikor az emberek megnézik őket, éreznek valamit – egy pillanatnyi könnyelműséget egy kaotikus világban, kapcsolatot egy szeretett háziállattal vagy egyszerűen egy jó nevetési lehetőségként tekintenek rá.


Az online tartalmak legújabb elmozdulása a hitelesség felé irányul, amely saját érzelmi csaliként szolgál. Az a trend, hogy az influencerek megosztják az élet tökéletes változatait, elhalványult, miután a fogyasztók hangot adtak, hogy nem ezt akarják látni. Most olyan videókat és Instagram bejegyzéseket láthatunk, amelyekben influencerek beszélnek küzdelmeikről, mindennapi életükről.


Tartalmuk azért sikeres, mert a felhasználók kapcsolódnak hozzá, rezonál velük a nyers valóság, őszinteség és emberség. Így válik népszerűvé a tartalom – az alkotó tudja, hogy a közönsége mit akar látni, és úgy adják át, hogy az olvasó megoszthassa másokkal.


3. Ismerd meg a közönséged!

A sikeres tartalom teljes mértékben a közönségtől és az általuk adott reakcióitól függ.

Miért követnek minket? Milyen bejegyzések teljesítenek jól? Kik a követőink? Néhány egyszerű kérdés feltételével máris közelebb kerülhetünk ahhoz, milyen tartalmat várnak el tőlünk az emberek.


Az is fontos, hogy tudjuk, milyen típusú követőket szeretnénk magunkhoz vonzani.

Készítsünk olyan posztokat, melyekre vevő a célközönségünk és kísérletezzünk a tartalmakkal, így megtudhatjuk, mire reagálnak, mi tetszik nekik.


4. Fókuszban a vizualitás

A legújabb kutatások szerint az infografika a leggyakrabban megosztott tartalomtípus. Ez részben a tartalom természetéből adódik, ami megkönnyíti az összetett témák gyors megértését. Ennek óriási értéke van egy olyan világban, mint a miénk, ahol egyre több az online tartalom, egyre rövidebb az emberek figyelme.


Természetesen nem az infografika az egyetlen módja a virális posztolásnak. Egy jó mém vagy egy ötletes megoldás is nagy sikert érhet el.


Példaként elhoztuk Nektek egy nemrégiben megosztott Facebook posztunkat, amelyben egy kis közösségi média tesztre hívtuk az embereket. A poszt terjedését különösen megdobta Dombóvári István kommentje, amely a mémet egy következő szintre emeli.

Rengeteg érdekes komment érkezett, ha Te is szívesen csemegéznél, kattints ide!


bottom of page