top of page

Átlagosan napi 6 óra 58 percet töltünk a neten – na de mivel?

Frissítve: 2022. márc. 16.


A Hootsuite előállt a legfrissebb, legfontosabb kutatási eredmények, felmérések összegzésével, ami nagy segítségünkre lehet közösségi média kommunikációnk megtervezésénél. Az internetezési szokások és közösségi média felhasználási minták ismeretében sokkal személyreszabottabban adhatjuk át üzenetünket célközönségünknek.


Először is: mennyit vagyunk online? Márkaként tudnunk kell, az átlagos felhasználó mennyi időt tölt a digitális térben, mennyit ül a televízió előtt, mennyit használja a közösségi oldalakat, mennyi időt szentel a nyomtatott sajtónak, zenehallgatásnak, rádiózásnak, podcast-ek hallgatásának és játékoknak. Ez azért fontos, mert a célközönség felhasználási szokásai adják meg a választ arra, hogy hol érhetjük el őket a leghatékonyabban.

A felmérésben a 16 és 64 év közöttiek különböző médiafelhasználási szokásait vizsgálták és az eredmények jól mutatják, hogy a legtöbb időt az online térben töltik el az emberek. Az előző évhez képest egy kis növekedés is megfigyelhető, így átlagosan 6 órát és 58 percet töltünk az interneten mindennap.


A második legmagasabb számot a televízió tudhatja magáénak, egy átlagos személy 3 óra 20 percet nézi naponta a tévét. Itt egy kis csökkenés figyelhető meg az előző évhez képest. A harmadik helyen a közösségi média használat áll, ez az interneten töltött időből 2 óra 27 percet tesz ki. A hírportálok, nyomtatott újságok és egyéb sajtótermékek böngészésével napi 2 órát tölt el egy személy átlagosan. Az ezt követő kategóriák már mind 2 óránál kevesebb időt tesznek ki, átlagosan 1 órát töltünk az egyéb médiumokkal.


Bontsuk egy kicsit ki az internet használatot!

4,95 milliárd felhasználója van az internetnek, ami a teljes populáció 62,5%-a. Az elmúlt évhez képest 4%-os növekedés figyelhető meg, vagyis 192 millióan kezdték el használni újonnan az internetet. Az átlagos napi felhasználási idő – bármennyire döbbenetes is ez - a 7 órához közelít.


Ami még szintén egy fontos adat, hogy a felhasználók 92,1%-a mobiltelefonon keresztül éri el az internetet. Ha eddig még nem voltál biztos benne, hogy weboldaladat és közösségi oldalaidat úgy szerkeszd meg, hogy mobilbarát legyen a végeredmény, akkor ez a kutatási eredmény ad egy plusz löketet.


Ha azt vesszük figyelembe, hogy hogyan lett egyre több internethasználó, akkor több évet is meg kell néznünk. Ha visszamegyünk 2012-ig, akkor 2,17 milliárd internet használó volt, ami 2022 januárjára 4,95 milliárdra duzzadt. Vagyis a felhasználók száma az elmúlt 10 évben több, mint a duplájára nőtt.

Ugyanígy az interneten töltött idő mértéke is változott, ám itt nincs akkor kiugró növekedés, mint a felhasználószámban. Már 2013-an is 6 óra 9 perc volt az átlag, amit az emberek naponta a digitális világban töltöttek. Ez mostanra 6 óra 58 percre nőtt, vagyis majdnem egy teljes órával több lett. Igen, ez a minden egyes napi átlag a 16 és 64 év közöttieket vizsgálva.


Ha a korosztályokat még jobban megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a fiatalabb korcsoport van a legtöbbet online egy nap. A 16 és 24 közötti lányok napi 8 óra 18 percet, az ugyanilyen korú fiúk napi 7 óra 51 percet lógnak a neten átlagosan.

Meglepő lehet, de a csökkenés mértéke a kor növekedésével azért nem olyan számottevő. A legidősebb vizsgált korosztály, az 55-64 közöttiek esetében csak egy perc különbség van a két nem internetezési átlaga között: a hölgyek 5 óra 13 percet, az urak 5 óra 12 percet vannak online átlagosan egy nap.

A nemek közti különbségek nem olyan nagyok, az értékek minden esetben közel vannak egymáshoz, így inkább a kor meghatározó faktor az interneten töltött idő mennyiségének tekintetében, mint az, hogy férfi vagy nő a vizsgált alany.


Természetesen ezek mind átlagok, így lehetnek kirívó kivételek kor és nem szempontjából is a felhasználási szokásokban. A személyes célközönség vizsgálata segíthet ezeket felfedni, de az átlagok ismerete egy nagyszerű kiindulópont a további kutatásokhoz.


És akkor jöjjön a nagy kérdés: mégis mit csinálunk ennyi ideig a neten?

Biztosan Te is elgondolkoztál a majdnem 7 órás napi átlagot olvasva, hogy mire megy el ennyi idő az online térben. Lassan már ott tartunk, hogy a nap harmadát a neten töltjük. Lássuk a kutatási eredményeket, hogy mivel foglalatoskodnak a felhasználók ebben a napi 6 óra 58 percben!

A legnépszerűbb helyen az információkeresés szerepel. Hogy mire gondolhatunk? Utánanézünk egy terméknek, megnézzük az értékeléseket, nem jut eszünkbe valami fontos dolog, ellenőrizzük a webshopban mennyibe kerül az, amit a boltban is megvehetünk és így tovább. A neten nem sok olyan információ van, amit nem találhatunk meg, legyen az egy hétköznapi kérdés, egy fogalom, a legközelebbi étterem vagy valami új tudás elsajátítása.


Második helyen áll az internetnek hála leegyszerűsödött kapcsolattartás. Még sosem volt ilyen könnyű és gyors kapcsolatban maradni a családtagokkal, ismerősökkel, barátokkal és bizony a kollégákkal is tudunk kommunikálni az internetnek hála.


A harmadik legnépszerűbb ok, amiért a neten lógunk, az az aktuális hírek megismerése. Miért várnánk meg az esti tévés híradót, ha a netnek hála bármikor, korlátlanul hozzáférhetünk hazánk vagy a világ híreihez? Olvashatunk magyar vagy külföldi forrásokat, napilapokat, hírportálokat, pletykalapokat – kinek mi az érdeklődési köre, melyik forrásban bízik.


No és persze ne feledkezzünk meg a szórakozásról sem: negyedik helyen van a videók, tévéműsorok és filmek nézése. No, ma már nem csak akkor lehet a neten filmezni, ha valamit feltöltenek ingyenesen elérhető formában, hanem az egyes streaming szolgáltatók segítségével is. Biztosan hallottál már a Netflixről és HBO Go-ról, de videózásra a YouTube, TikTok, Facebook, Twitch és társaik is nagyszerű választás, attól függ, mit preferálunk éppen: hosszabb videók, élő videók vagy rövid, gyorsan pörgő tartalmak. A téma mindegy – minden felületen megtaláljuk, amit keresünk, legyen szó bármiről!


Ötödik helyen áll az, hogy arra keresünk rá, hogyan kell valamit megcsinálni. A neten mindenhez találunk egy how-to tutorialt és a "hogyan" a legnépszerűbb kereső szó a világ legnagyobb keresőmotorjában, a Google-ben.


A hatodik helyet az inspiráció és újdonságok keresése tölti be. A motiválódás, inspirációs posztok keresése egy kedvelt időtöltés és nagyszerű üzleti lehetőségeket is rejt a márkáknak.


Ezután következnek a listában a következő internetezési célok: zenehallgatás, márkáknak való utánajárás, általános böngészés és az idő elütése, tanuláshoz és edukációhoz kapcsolódó időtöltés, utazási témájú kutatások, egészségügyi problémákban való olvasgatás és egészséghez kapcsolódó termékek felfedezése, a pénzügyek és megtakarítások menedzselése, online játékok, vállalkozásokhoz kapcsolódó informálódás és kutatás, új emberekkel való ismerkedés, a mindennapok megszervezése, vélemények megosztása, vállalkozáshoz kapcsolódó networking.


Milyen eszközökkel netezünk?

Már tudjuk, mennyit vagyunk online és milyen céllal lépünk fel a netre. No de mégis melyik eszközök a legnépszerűbbek az internetezéshez?


Az első helyen a mobiltelefon áll, ahová minden típust sorolhatunk. A laptop vagy asztali gép követi a a mobilokat, majd specifikusan az okostelefonok. Míg a telefonok 92,1%-os, a laptopok 71,2%-os, az okostelefonok 90,7%-os eredményeket tudnak felmutatni, úgy a tablet csak 28,2%-ot.


Ha arra is kíváncsiak vagyunk, saját vagy munkahelyi eszközökről netezünk, akkor erőteljesen vezet a saját eszköz.


Érdekesség, hogy a tabletnél még az okostévén történő netezés is jobb eredményt ért el.


Melyek a legnépszerűbb weboldalak?

A neten megszámlálhatatlan mennyiségű honlap található és applikációkból sincs hiány. A legnépszerűbbek az üzenetküldő app-ok, majd a közösségi média felületek és a keresőmotorok következnek.


A teljes listát itt tudod megnézni:

bottom of page