top of page

Brand marketing a közösségi médiában


A márkaépítés manapság már erőteljesen jelen van az online világban, így a közösségi média térben is. Új trendek, új platformok, elérési lehetőségek, virális opciók – a technológia vívmányait kihasználva nagy sikereket érhetünk el. Folyamatos a változás, így a kommunikációs és marketing szakembereknek tartani kell a lépést. A sikerhez elengedhetetlen, hogy márkád kiemeld a versenytársak közül.


Majdnem minden második vállalkozás a közösségi médiát tartja elsődleges külső kommunikációs csatornájának, míg 58%-uk azt várja, hogy a jövőben ez lesz az elsődleges csatorna. A fogyasztók körülbelül 62%-a egyetért azzal, hogy azok a márkák és cégek, amelyeknek nincs erős közösségi média jelenlétük, nem fognak hosszú távon sikeresek lenni.


Ezek alapján Neked sem szabad kihagynod a közösségi média nyújtotta lehetőségeket a márkaépítésre, a márkaismertség növelésére és a cég pozitív megítélésének megerősítésére!


Miért pont a közösségi média?

A közösségi médiának hála már semmi sem lehetetlen – még sosem volt ennyi lehetőség arra, hogy a márka eljusson az emberekhez és hogy a cégek kulturális relevanciára tegyenek szert, növeljék az ismertségüket.


A közösségi média használata elengedhetetlen a növekedéshez, mivel egyre többen keresnek termékeket és szolgáltatásokat az interneten. Minden harmadik fogyasztó a közösségi médiát használja új termékek, szolgáltatások vagy márkák alapos megismerésére, felfedezésére. A közösségi médiában a fogyasztók 80%-a elvárja a jelenlévő cégektől, hogy értelmes módon lépjenek kapcsolatba ügyfeleikkel. Ez azt jelenti, hogy nem elég, ha fent vagyunk, kommunikálni is kell, ráadásul alapos, tervezett, megfontolt kommunikációt kell folytatni.


Mit takar a brand marketing?

Ez azt jelenti, amikor úgy promótálod a márka termékeit és szolgáltatásait, hogy az lefedi a márkát, mint egészet. Ez a vállalat általános hírnevének fejlesztésére és fenntartására összpontosít. Egy olyan hosszútávú stratégiát foglal magában, amely növeli és erősíti a vállalat ismertségét és imázsát.


Mi a különbség a branding és a brand marketing között?

A marketingben a branding meghatározza, hogy ki vagy te és a terméked vagy szolgáltatásod. Ezt az identitást kommunikálod a piac felé különböző csatornákon és stratégiákon keresztül.


A brand marketing esetén egy eszközkészletet használsz a márka ismertségére, és annak bemutatására, hogy a célközönség milyen előnyökhöz jut majd, ha Téged választ. Ez az a taktikai stratégia, amelyet a márka mögötti tények kommunikálására használnak.


Ide tartoznak eszközök, mint televízió, rádió, nyomtatott sajtó, közösségi média marketing, influencer marketing, tartalommarketing, SEO…


A különbség megértéséhez nézzünk egy példát is.


Vegyünk egy gyártót, amely fogkrémet gyárt és értékesít. Bár van olyan termékük, amely különleges értéket biztosít a potenciális fogyasztóknak, mégsem tudnak úgy kimenni a piacra, hogy ne tudják, mit kell bemutatniuk a célközönségüknek. Ha meg akarod határozni, hogy mi a branding a marketingükben, akkor meg kell nézned azt a terméket, amelyet a fogyasztó számára reklámoznak.


A márka lehet az X fogkrém, amely a tinédzserek demográfiai csoportját célozza meg, és célja, hogy vidámságot és színeket idézzen meg. Ha szeretnéd megérteni, mi a brand marketing ebben a forgatókönyvben, akkor nézd meg, milyen módszereket és eszközöket alkalmaznak az X fogkrém ismertségének növelésére a tinédzserek körében.


Különbözz!

Amikor az ügyfelek közel érzik magukhoz a Te értékeidet és megértik, miért különbözöl a többi választási lehetőségtől, akkor valóban hűséges vásárlókká válhatnak.


A brand marketing kiemeli azokat az egyedi vonásokat vagy tulajdonságokat, amelyekre a fogyasztók gondolnak, amikor egy bizonyos márkát elképzelnek. Megválaszolja a következő kérdést: „Mi különböztet meg minket versenytársainktól?” Ha hűséges vevőkört szeretnél, folyamatosan kommunikálnod kell márkád identitását és értékeit.


Néhány gyakori taktika a brand marketing stratégiában:

· Márkaelköteleződés kialakítása a közösségi médiában

· Márkanagykövetek vagy influencerek toborzása

· Egybefüggő márkaidentitás és imázs kialakítása logóval, arculati színekkel, csomagolással stb.

· Hűséges ügyfélkör kialakítása


Lényegében a brand marketing a márka termékeinek vagy szolgáltatásainak történetét meséli el. Például a Nike a világ egyik jól ismert sportmárkája. A Nike pipa az innováció, az elszántság és a kitartás szinonimája lett. Márkájának bemutatása érdekében a Nike gyakran együttműködik olyan sportolókkal is, akik ezeket az értékeket szimbolizálják.


Már kedvenc Líra, Libri, Bookline stb. könyvesboltjaidban is megrendelheted legújabb könyvünket, oldalunkon pedig május 17-ig kedvezménnyel!コメント


bottom of page