vikisaringer

2022. márc 25.3 perc

Hogyan működik a YouTube algoritmusa 2022-ben? III.

A YouTube, lévén a világ egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő és legnagyobb forgalmat lebonyolító videómegosztó felülete, egy komplex algoritmussal rendelkezik. A közösségi oldalon belül is más és más algoritmusok alakítják az egyes aloldalak összetételét, a javasolt videókat. Eltérhetnek a szempontok, hogy mire kell ügyelni ha a kezdőoldalon, a javasolt videóknál vagy éppen keresési eredményként szeretnénk megjelenni videónkkal.

A cikksorozat első részében sorra vettük a YouTube algoritmusának változásait az évek során és a felület fejlődését, míg elérte a mai hatalmas, aktív felhasználói bázist. A második részben az első négy felületet tekintettük át, ahol megjelenhet videód és ehhez gyűjtöttünk tippeket.

Most a még hátralévő három megjelenési opciót is megvizsgáljuk.

5. Feliratkozók

A feliratkozók azok a nézők, akik feliratkoztak arra, hogy több tartalmat láthassanak tőled. Ha valaki feliratkozik a csatornádra, videóid megjelennek neki a Feliratkozások lapján a többi követett csatorna tartalmainak társaságában. A feliratkozók a legnagyobb rajongóid és ők biztosítják a legnagyobb elkötelezettséget.

Számos YouTube-csatorna elsődleges célja a feliratkozók számának növelése. Ehhez hoztunk most pár hasznos tanácsot:

· Kérd meg a nézőket, hogy iratkozzanak fel! Ez rém egyszerűen hangzik, ám mégis elengedhetetlen. Az embereknek meg kell mondani, mit és hogyan csináljanak. Időzíts jól és a videó legmagasabb elköteleződési vagy érzelmi pontját válaszd arra, hogy csatlakozásra kérd a nézőket.

· Légy őszinte abban, hogy miért érdemes, hasznos és fontos a feliratkozás. Közelíthetsz a néző oldaláról, mivel így nem fog lemaradni új tartalmaidról és akár értesítést is kérhet, hogy azonnal tudja, ha posztolsz. Vagy megoszthatod a nézőkkel, hogy neked mennyit jelent az, ha a feliratkozásukkal támogatnak, támogatják a munkád.

· Ellenőrizd a feliratkozóid számát az elemzésben, és készíts a jól teljesítő videókhoz hasonló videókat.

6. Értesítések

Az értesítések olyan riasztások, amelyeket akár a telefon értesítéseivel is megkaphatnak a felhasználók.

Az alapértelmezett értesítések azoktól a csatornáktól származnak, amelyeket gyakran néz valaki, vagy amelyekre feliratkozott. A felhasználók a feliratkozás gombnál szerkeszthetik az értesítések gyakoriságát – a kis csengő jel lesz az, amivel beállíthatja a felhasználó, melyik alkotóktól és milyen értesítéseket szeretne kapni.

Az értesítéseknek azonban van korlátja, amiről jó, ha tudsz: a nézők feltöltésenként/élő közvetítésenként legfeljebb hármat kaphatnak csatornánként egy 24 órás időszakon belül.

Az értesítések nagyszerű módja annak, hogy tájékoztasd a feliratkozókat az általad készített új tartalomról. Az alábbi tippek segítségével ösztönözheted az embereket az értesítések bekapcsolására:

· Először is tapasztald meg, milyen előnyökkel és/vagy hátrányokkal jár a feliratkozás. Iratkozz fel egy pár csatornára, próbáld ki az értesítési beállításokat, hogy jobban beleláss, hogy is működik ez és tapasztalatot szerezz.

· Nézd meg az elemzéseket, hogy megtudd, mennyi nézési idő keletkezik az értesítésekben megjelenő videókból.

· Magyarázd el nézőidnek, miért érdemes feliratkozni és értesítéseket kérni. Vannak például véleményvezérek, akik nyereményjátékokat hirdetnek, míg mások a videó feltöltésekor a kommenteknél kapcsolatba lépnek közönségükkel, így ösztönözve arra rajongóikat, hogy kérjék az értesítést és a feltöltés után azonnal jöjjenek is a videóhoz.

· Tedd közzé a videókat a nézőid számára optimális időpontokban!

7. Korlátozott mód

A Korlátozott mód a YouTube opcionális funkciója, amellyel kiszűrhető a potenciálisan felnőtteknek szóló tartalom. Ezt a módot be kell kapcsolni, hogy érvénybe lépjen. Ha látni szeretnéd, hogy videóid Korlátozott módban megjelennek-e, be kell kapcsolnod és meg kell látogatnod a videóidat.

A Korlátozott módhoz használt algoritmus automatikusan érzékeli, van-e olyan a videóban, ami kiskorúaknak nem ajánlott:

· Kábítószer és alkohol

· Szexuális helyzetek

· Erőszak

· Nem megfelelő nyelvezet

· Megalázó tartalmak

Itt sajnos nincs gyorsabb út, bizony manuálisan ellenőriznünk kell korlátozott módba lépve, hogy nem szűrte-e ki a YouTube a videónkat valamilyen szabályszegés miatt. Ez nagyon fontos, mert nagyban lecsökkentheti a nézettséget, elérést, ha korlátozva van a videó. Ha valamelyik tartalom ebbe a kategóriába kerülj, próbálj meg rájönni, mi lehetett az oka és a jövőben elkerülni ezt. A YouTube-bal is felveheted a kapcsolatot, ha nem egyértelmű számodra, miért korlátoztak. Van lehetőség visszajelzés küldésére, ugyanis a rendszer is tévedhet.

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/youtube-algorithm/

    240
    0