top of page

Hogyan használjuk a közösségi médiát? Íme a legfrissebb statisztikák!

Frissítve: 2022. márc. 16.


Az adatok nagyon jó barátaink a közösségi média térben, főleg, ha marketinggel is foglalkozunk. Ha azt szeretnéd, hogy sikereket érj el közösségi média kommunikációd során, akkor ismerned kell a felhasználók szokásait és a legfontosabb adatokat róluk. Ezek az információk hozzásegíthetnek, hogy könnyebben kiismerd és elérd célközönségedet.


Most egy friss és ropogós adatgyűjtéssel érkezünk hála a Hootsuite átfogó kutatásainak.


Nézzük is meg, mi a helyzet 2022 elején a közösségi média térben!


Áttekintés

Gyakran mondjuk, hogy ma már mindenki fent van valamilyen közösségi média oldalon – de ez mit is jelent számokban? 4.62 milliárd ember aktív a közösségi médiában, ami a teljes populáció 58,4%-át jelenti. Ha egy kicsit specifikusabban vagyunk és az érdekel minket, hogy a 13 évnél idősebb személyek hány százaléka van fent valamilyen közösségi média oldalon, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy 74,8%-nak van köze a social media oldalakhoz. A tavalyi évhez képest 424 millió új felhasználó kezdte el használni a közösségi médiát.

Így többé nem is kérdés, hogy érdemes-e jelen lennünk cégünkkel a közösségi oldalakon, mert nagyon jó esély van rá, hogy célközönségünk is fent van. És az is érdekes, hogy mennyi időt töltenek a felhasználók a közösségi oldalakon: naponta átlagosan 2 óra 27 percet töltenek el a felületeken.


És hogy hol? A legtöbben nem csak egy platformon aktívak. Ha azt vizsgáljuk, hogy egy hónapban hány felületre látogatnak el a felhasználók, akkor az eredmény 7.5, vagyis átlagosan több mint 7 közösségi oldalt használnak az emberek egy hónapon belül.


Az internetet használók 93,4%-a használ közösségi médiát is.


Növekedés

A közösségi média használók száma folyamatosan növekszik. Ha visszamegyünk az időben 10 évet, akkor láthatjuk, hogy akkor 1,48 milliárd közösségi média felhasználót tartottunk számon. Ez 2022 januárjára 4,62 milliárd nőtt. Ez több, mint háromszoros növekedés.

Demográfia

Ha a közösségi média felhasználók demográfiai adatait vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a social media-ban a legaktívabb korcsoport a 20-29 év közötti mindkét nem tekintetében. Ez a korosztály nagy vásárlói erővel bír, így ha ők teszik ki célcsoportunkat, akkor remekül elérhetjük őket a közösségi média felületeken.


Habár összességében a férfi felhasználók többen vannak, nagyobb eltérések a nemek közti számadatok tekintetében csak a 20-29 közötti és a 30-39 közötti korcsoportoknál vannak.


Mennyi időt töltünk a közösségi médiában?

Az alapfeltevés az emberek részéről az, hogy a fiatalok lógnak többet a közösségi oldalakon, nem az idősek. És ezt részben igazolja is a statisztika, ám azért a vizsgált idősebb korcsoport (55-64) is átlagosan több, mint egy órát tölt a közösségi médiában naponta.


A legaktívabb felhasználók a 16-24 közötti lányok, akik átlagosan napi 3 óra 13 percet vannak a közösségi médiában, ugyanezen korú fiúk 2 óra 43 percet.

2013-ban még átlagosan 1 óra 37 percet töltött egy felhasználó a közösségi média térben. Ez a szám 2021 végére 2 óra 27 percre nőtt a 13 és 64 év közöttiek körében.


Mire használjuk a közösségi médiát?

A felmérésben a 13-64 év közöttieket arról kérdezték, hogy mik a fő okai a közösségi média használatuknak. Most ezeket vesszük sorra!

Kiugróan magasan, 47,6 %-kal vezet a családdal, barátokkal való kapcsolattartás. Ennek több formája is lehet, például üzenetküldés, tartalmak követése az egyes felületeken, kommunikáció hozzászólások formájában és így tovább.


Második helyen áll az, hogy elüssük a szabadidőnket. Ez is igen gyakori ok – gondoljunk csak bele, fáradtan hazaérünk a munkából, nincs kedvünk semmihez. Mihez kezdünk? Irány a közösségi média, görgessük ismerőseink és a tartalomgyártók profiljait. Mindent megtalálunk, amit keresünk: hasznos infók, tananyagok, szórakoztató videók, inspirációs képek…


Harmadik helyet szerzett az okok sorában a hírek követése. Sok esetben ez nem is egyenlő azzal, hogy átkattintgatunk a hírportálokra, csupán megnézzük a cikkek címeit és rövid elírását, esetleg kommenteket olvasgatunk…


Negyedik helyen a tartalmak keresése áll, majd ezt követi annak megnézése, miről beszélnek éppen, mi az, ami aktuális. Ezután jön az inspirációkeresés és termékek felkutatása, vélemények megosztása másokkal, saját, új tartalom létrehozása, élő adások nézése, kedvenc márkáink tartalmainak megnézése, munkához kapcsolódó kutatások és networking, hozzánk hasonlóan gondolkozó, hasonló érdeklődésű közösségek és csoportok felkeresése, sportok nézése és követése, influencerek és celebek, hírességek követése, a saját életünkről való posztolás, a FOMO (félelem a kimaradástól) érzés elkerülése és a jó ügyekért való kiállás, ezek támogatása.


Melyek a leggyakrabban használt közösségi média oldalak?

Globálisan még mindig vezet a Facebook. Második helyre befutott a népszerű keresőmotor és videómegosztó felület, a YouTube, majd harmadikként szerepel a listán az üzenetküldő alkalmazás, a WhatsApp.


Csupán ezek után jön az Instagram, a WeChat, a TikTok, a Facebook Messenger és a többi közösségi felület.

Mik a kedvencek?

A korábban írtakat árnyalja, amikor arra a kérdésre vizsgáljuk meg a válaszokat, hogy melyik a felhasználók kedvenc közösségi oldala. Mert míg az aktív felhasználók számában vezet a Facebook, a kedvencek sorrendjében csupán bronzérmes. A legkedveltebb közösségi alkalmazás a WhatsApp, majd utána jön az Instagram, ami felhasználók számának tekintetében csak negyedik lett, de mégis nagy favorit.

Mennyi időt töltünk az egyes felületeken?

A legtöbb időt a YouTube-on töltjük el, ami nem is meglepő a formátumok tekintetében. Itt hosszabb videókat is nézhetünk, így sok esetben megnő a felületen eltöltött idő. A videómegosztó androidos verziója szerint a felhasználók havonta átlagosan 23,7 órát töltenek a YouTube-on.


Ezt követi a Facebook és a TikTok egyaránt 19,6 órával, majd a WhatsApp 18,6 órával, és az Instagram 11,2 órával.

Milyen közösségi profilokat, oldalakat követnek a felhasználók?

Kiugróan magasan vezet az ismerősök, barátok, családtagok követése. Ez nem is csoda, hiszen ez a közösségi média elsődleges célja: a kapcsolattartás.

Második helyet foglalnak el a színészek, komikusok és más előadók. Ezután jönnek a szórakoztató oldalak, paródiával foglalkozók és a mémek. A negyedik helyen a válaszok között a zenészek, énekesek, bandák találhatók. Ezt követik a tévéműsorok, csatornák, éttermek, márkák és cégek, akiktől vásárolhatunk. Az influencerek és szakértők szerezték meg a nyolcadik helyet.

Kik követnek véleményvezéreket?

A közösségi médiában nagyon népszerű az influencer marketing, ám ez egy megosztó téma a szakemberek között. Egyesek remek lehetőségnek tartják, míg mások kételkednek a hatékonyságában és inkább távolságot tartanak.


Ebből a globális felmérésből kiderül, hogy az internet használók hány százaléka követ véleményvezéreket és milyen demográfiai adatokkal rendelkeznek a csoportok.

A leginkább a 16-24 közötti lányokra jellemző, hogy véleményvezéreket követnek, az összes ilyen korú és nemű felhasználó 34,1%-a követ influencereket. Az ugyanezen korú fiúk esetében ez a szám csak 26,4%. Ahogy haladunk a korral előre, egyre kevésbé jellemző a véleményvezérek követése, az 55-64 közötti korcsoport esetében csupán a nők 10,6%-a, illetve a férfiak 10,2%-a követ véleményvezéreket.

Így ha influencer marketing kampányban gondolkodunk, akkor alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy az általunk megcélzott demográfiai célcsoporthoz milyen eséllyel jut el üzenetünk egy véleményvezérrel való együttműködés keretein belül.


Íme a hazai adatok!

A globális eredmények mellett a hazai, specifikusabb adatokat is megosztjuk Veletek. A teljes populáció 9,62 millióra tehető, amelyből 8,56 millióan használják az internetet. Ez a teljes lakosság 89%-a. A közösségi médiában pedig 7,27 millió magyar aktív, ami a népesség 75,6%-át teszi ki.

bottom of page