top of page

Hallottál már a YouTube Shorts-ról?

Frissítve: 2022. márc. 16.


Ha valamit biztosan tudunk a közösségi médiáról: mindig számíthatunk új funkciókra, tartalomtípusokra. A változás folyamatos és sokszor nem is egyszerű lépést tartani.


A YouTube egyik új funkciója a YouTube Shorts. Ne aggódj, még nem vagy lemaradva, ha nem hallottál róla. Máris elmondunk mindent, amit tudnod kell!


Mi az a YouTube Shorts?

Tulajdonképpen ez a YouTube verziója arra, amit a TikTok videói, az Instagram Reels és sztori, illetve a Snapchat történet képvisel. Rövid, álló elrendezésű videók. Bizony, egyik social media felület sem akar lemaradni a nagy népszerűségnek örvendő tartalomtípusról!


A YouTube-on alapvetően elég nagy a szórás, rengeteg minőségű, elrendezésű és idejű videó felkerült már és másodpercenként több ezernyi új tartalom válik publikussá. Azonban az álló elrendezésű videók eddig nagyrészt csak úgy érvényesültek, ha egy háttér segítségével egy fekvő videóelrendezés közepén jelenítjük meg őket. Azonban hála a Shorts-nak, már simán sztorizhatunk a YouTube-on is.


Miért jó a YouTube Shorts?

Ez egy újabb lehetőség, hogy felhasználjuk álló videós tartalmainkat. Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok – és már a YouTube-on is felhasználhatod már meglévő tartalmaidat is az újak gyártása mellett!


Már a többi közösségi felületnek hála bebizonyosodott, hogy bizony vevők az emberek erre a formátumra. Így csak nyerhetünk vele, ha a YouTube-on is kipróbáljuk magunkat. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy elérjük az embereket, megismerjék nevünket, csatornánkat és akár nézőkké, feliratkozókká is válhatnak.


Hogyan profitálhatnak a márkák a YouTube Shorts-ból?

A márkaismertség növelése mellett az elköteleződés fokozására is remek a YouTube Shorts. Ezek a rövid videós tartalmak addiktívak is, tehát egy felhasználó akár órákon át is fogyaszthatja őket, így rengeteg új nevet, tartalmat megismerve.

Azt is meg kell említenünk, hogy a YouTube teljes nézési idejének több mint 70%-a mobileszközökről származik. És mivel a YouTube Shorts egy mobilon elsődlegesen jól használható és látható funkció, nagyszerűen kihasználhatjuk.


A YouTube Shorts 2021 júliusi megjelenése óta elérte a 15 milliárd napi átlagos megtekintést. Az emberek nézik – és imádják – a YouTube Shorts kisfilmjeit. Tehát ha márkád már jelen van YouTube-on, fontold meg, hogy a rövid, álló elrendezésű videók is bekerüljenek YouTube marketingstratégiádba.


Ráadásul, ha egy új potenciális ügyfél megtalálja márkádat a Shorts-on keresztül, és feliratkozik, akkor a rendszer automatikusan feliratkozik a hosszú formátumú tartalmaidra is. Így ez egy teljesen új lehetőséget ad a csatorna közönségének növelésére.


Mire figyelj, ha YouTube Shorts videót teszel közzé?


Légy következetes!

Csakúgy, mint a legtöbb platform az új funkciókkal, nyugodtan feltételezhető, hogy a YouTube a rövid videókat részesíti előnyben. Minden felület büszke rá, ha bevezet valami újat és igyekszik a felhasználóknak megmutatni az újdonságot, megszerettetni velük. Van olyan alkotó, aki úgy nyilatkozott, hogy hosszabb videóinak nézettsége is megugrott, mióta a Shorts-ot is használja. Sokan látnak összefüggést, így az esélyt mindenképp meg kell adni.


A YouTube Shorts következetes létrehozása elősegíti, hogy a márka szélesebb közönséghez jusson el. Ha gondot okoz az időbeosztás és sokszor elúszol, készíts tartalomnaptárat, amely segít az ötletek megtervezésében és az ütemterv betartásában.


Csak röviden

Bár a Shorts videók akár 60 másodpercesek is lehetnek, úgy tűnik, hogy a legjobb döntés, ha 58 másodpercnél rövidebb videókat készítünk a felületre. Mondhatjuk úgy is, hogy minél rövidebb, annál jobb és inkább ne maxoljuk ki az időkeretet. Az emberek a gyors élmény miatt nézik ezeket a tartalmakat.


Légy kreatív a feliratokkal

A felirat legfeljebb 100 karakterből állhat, így mondandónkat röviden és tömören kell átadnunk. A feliratok alkalmazása azért jó, mert sokan hang nélkül nézik ezeket a videókat és így lemaradhatnak az információkról – azonban a szövegezésnek hála a legfontosabbakat mindenképp tisztázni tudjuk.


Álló felvétel

Senki sem akarja elfordítani a képernyőt, miközben YouTube Shorts-ot néz, ezért ügyelj arra, hogy mindig álló formátumban videózz – így könnyebben fogyasztható lesz a tartalom.


Mit fog a legjobban élvezni a közönség?

Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen tartalmakat hozz létre, szánj egy kis időt a platform felfedezésére, és nézd meg, hogy más vállalkozások hogyan kommunikálnak közönségükkel.


Most néhány ötletet is felsorolunk, milyen témában készíthetsz rövid kis videókat:

· Útmutató videók

· Vélemények

· Releváns történetek

· Iparági tippek

· Érdekességek

· Egy kísérlet

· A színfalak mögé való betekintés


A hang hozzásegít a sikerhez

Használj felkapott hanganyagot! Nem csak a videó minősége és tartalma, de a hanganyag, a videó alatt szóló zene is fontos. Ha a trendi hangok közül választasz, akkor már ezzel is megragadhatod a nézők figyelmét.


Koncentrálj arra, hogy az első néhány másodperc lebilincselő legyen

Ha az első néhány másodperc nem ragadja meg azonnal a nézőt, akkor továbbgörget. A videód legeleje a legfontosabb része. Itt kell meggyőznöd a felhasználót, hogy végig akarja nézni a tartalmat, kíváncsivá, érdeklődővé váljon.


Növeld a nézettséget

A nézettség növelésének és az emberek érdeklődésének felkeltésének egyik nagyszerű módja a felkapott dalok, események, hashtag-ek és kihívások használata. Arra azért figyelj a trendeknél, hogy a végeredmény illeszkedjen márkádhoz, stílusodhoz, értékeidhez.


Légy Te is képben a legújabb közösségi média trendekkel és lehetőségekkel oktatásaink segítségével! Tudj meg többet ITT!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page