top of page

Egyre kevesebb lájkot, vagy hozzászólást kapok a Facebook-on – miért?

Frissítve: 2022. jan. 14.


Az algoritmus a magánszemélyek és a rajongói oldalak esetében ugyanazon elvek szerint működik – annyi különbséggel, hogy a rajongói odalaknál a megjelenésszámot még erősebben lekorlátozza a Facebook. De nézzük meg, mi ez az elv! Biztos megfigyelted már, hogy annak ellenére, hogy 6-700 ismerősöd van a Facebook-on, mindannyiuktól nem, sőt egyre kevesebb ismerőstől látsz üzenetet a hírfolyamban. Ez amiatt van, hogy az oldal szabályozza és értékeli a kapcsolatokat három tényező szerint. Nézzük meg ezt a három tényezőt egy példán keresztül, amikor Te osztasz meg egy bejegyzést a Facebook-on:


– ue: közted és a bejegyzést közvetlenül látó ismerős közti “vonzódás” az első paraméter, azaz az, hogy az adott ismerősöd milyen gyakran nézi Facebook-oldaladat, vagy szoktatok-e levelezni/chatelni,


– we: ez vonzódás milyen típusú interakcióban nyilvánul meg. Az algoritmusban ugyanis például a hozzászólás magasabb szintű értéket képvisel, mint a “lájkolás”,


– de: a harmadik tényező pedig egy az eltelt idővel fordítottan arányosan csökkenő szám, ami az adott bejegyzés frissességét tükrözi, hiszen napokkal korábbi hír csak akkor érdekelheti a másik embert, ha nagyon gyakori interakciókban nyilvánul meg a kapcsolatotok.


Tehát minél kisebb és kevesebb interakciót váltasz ki egy-egy ismerősödből, annál kevésbé fogja egyáltalán látni következő bejegyzésedet. S ha egy bizonyos időn belül nem szól hozzá a bejegyzéseidhez, nem osztja meg, nem „lájkolja” azokat, akkor bizony egy idő után nem is értesül bejegyzéseidről. De vigyázat, ez fordítva is igaz! Tehát ha Te minél kevesebbszer szólsz hozzá egy-egy ismerőshöz, annál kevésbé fogod az ő megosztásait látni.


A helyzet elől egyetlen egy “menekülő útvonal” van, ha egy olyan ismerősöd bejegyzéséhez – akit egyébként már nem látsz – egy olyan másik ismerősöd hozzászól, akinek posztjait még látod a Facebook-on, akkor a hozzászólás miatt a Facebook üzenőfalára kikerül a bejegyzés. Amennyiben Te most lájkolod vagy hozzászólsz, vagy megosztod, vagy egyszerűen csak rákattintasz erre a bejegyzésre, akkor újra az adott ismerőssel kapcsolatba kerülhetsz a Facebook-on és újra kapsz tőle közvetlenül is információkat. Erre a technikára a rajongói oldalak is alapozhatnak, azonban ott számolni kell a szigorított EdgeRank algoritmussal, azaz azzal, hogy a Facebook, minden egyes rajongói oldalon létrehozott bejegyzést az aktív rajongók körülbelül 10%-ához juttatja el. S hogy mennyi az aktív rajongód jelenleg? Ezt körülbelül – de nem pontosan! – az oldal tetején a tetszik melletti szám, a beszélnek róla mutatója mutatja meg. Sokkoló ez a szám? Igen, főleg ha nem most építed az oldalad!


Ezt a bejegyzést lájkolod? Kapcsolatban maradunk? 🙂

0 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page