top of page

Black Friday – Biztonságos az online vásárlás?


Pár éve még biztosan sokan azonnal nemmel válaszoltak volna erre a kérdésre. Egyre többen viszont online felületeken oldják meg a karácsonyi ajándékhajhászást. De vajon milyen veszélyeket rejt az ilyesfajta vásárlás? Ezektől a veszélyektől kellő odafigyeléssel meg tudjuk védeni magunkat? Ezekre a kérdésekre kapunk választ az alábbiakban.

A BeFrugal.com összeállított egy infógrafikát a biztonságos online vásárlásról. A cég a The Omnibus Company-val összefogva egy kérdőívet töltett ki 1026 amerikai, 18 évnél idősebb vásárlóval. A kérdőívet kitöltők legtöbben az első számú veszélyforrásként a bankkártya adatainak lopását nevezték meg. A felmérésből kiderült, hogy a kérdezettek 42 százaléka aggódik adatai kiszolgáltatottsága miatt, míg csupán 24 százalék volt igazán bajban a tökéletes ajándék megtalálásával. Ez valószínűleg a Pinterest elterjedésének is köszönhető.

Összességében a megkérdezettek 75 százaléka aggódott amiatt, hogy ellophatják kártyaadatait az online, vagy a bolti vásárlás során. Meglepő módon viszont a kérdőív alapján a megkérdezettek nagyobb aránya tart attól, hogy az üzletekben való vásárlás során válik adatlopás áldozatává.

A felmérésből az is kiderül, hogy a vásárlók az aggodalmak ellenére mégsem tesznek semmit a védelmük érdekében (75 százalékuk állította azt, hogy nem szokta cserélgetni jelszavát).

De mit tehetünk a biztonságosabb vásárlásért? Íme, néhány tanács: • Ellenőrizzük mindig a honlap URL címét, ahonnan vásárolni szeretnénk! • Legyen megfelelő vírusirtó a gépünkön! • Használjunk hosszabb és bonyolultabb jelszót! • Jelszavunkat cseréljük is le időnként! • Ne kattintsunk olyan linkre, amit ismeretlenek küldtek nekünk! • Csak biztonságos oldalakról töltsünk le alkalmazásokat! • Ne vásároljunk nyilvános Wi-Fi hálózaton! • Kérjünk SMS-es visszaigazolást vásárlásunkról, ahol csak lehetséges!

Ha szeretnéd megismerni az online felületeken megjelenő veszélyeket és hogy hogyan óvd meg magad ezektől, tarts velünk az Amit az Internet tud rólad… című előadásunkon!

2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page