top of page

Adócsaló vagy az emberiség megmentője a Facebook-alapító Zuckerberg?


December 1-jén a Facebook alapítója Mark Zuckerberg egy nyilvános jegyzetet hozott létre egy hetes kislánya és felesége fotójával valamint a kislánynak szóló levéllel. A levélből a sajtó egy részt emel ki, miszerint a Facebook alapítója az emberiség érdekében lemond a családja birtokában lévő Facebook-részvények 99 százalékáról, emiatt aztán elkezdődtek a találgatások, hogy vajon adócsalásról vagy valóban segítségről van-e szó. De Zuckerbergéknek nem ez az első jótékonysági kezdeményezése.

2013-tól működtetik az internet.org rendszerét, amelyben ingyen mobilnetet ad a fejlődő térségeknek. Az ENSZ jelentése szerint ugyanis a világ lakosságának 57 százaléka nem fér hozzá az internethez, a legszegényebb országokban pedig ez az arány még kisebb, még a 10 százalékot sem éri el!


Az eredetileg Zambiában elindított projekt azóta több afrikai, latin-amerikai és ázsiai országban is elérhető. Eredetileg harminc szolgáltatást lehetett igénybevenni az internet.org segítségével az alábbi témakörökben: helyi és globális hírek, egészség, helyi munkalehetőségek, utazási és időjárási információ, szótárak, fordítók, oktatóanyagok, keresőszolgáltatások, zenehallgatás, Wikipedia, és persze a Facebook Messengerestül állt a felhasználók rendelkezésére. A internet.org-os Facebookban nincsenek reklámok és bármelyik mobilszolgáltatónak felkínálták a lehetőséget a csatlakozásra. A korábbi Facebook által összeállított szolgáltatáscsomagot azonban sok kritika érte, ezért nyilvánossá tették a platformot és mindenki számára lehetőséget teremtettek az Internet.org-on való részvételre. A fejlesztési platform itt érhető el.


A fejlesztéssel látszólag mindenki nyer: hiszen a felhasználók, akiknek nehéz az internetelérés, mobilnethez jutnak. A szolgáltatók plusz tagokat, potenciális előfizetőket szereznek, a Facebook pedig új felhasználókat – hiszen a fejlett világban már nem igazán tud hova növekedni. 

Idén októberben a Facebook bejelentette, hogy egy francia műholdas szolgáltató, az Eutelsat segítségével a szubszaharai Afrikába műholdas internetet visznek. 

A fejlesztés és maga az Internet.org azonban sok támadást kapott és kap a mai napig, hiszen sokan – joggal – a Facebook piaci hatalmától, a netsemlegesség megszűnésétől és sok ingyenes “csali” internet bevezetésétől tartanak. Az ingyenes internetet ugyanis nem csupán a Facebook, hanem a Google vagy éppen Indiában egy mobilszolgáltató, az Airtel Zero is megpróbálta megteremteni.


 Az éremnek tehát két oldala van.

No de nézzük a mostani esetet: A Facebook részvények 99 százalékáról lemond Mark Zuckerberg és Priscilla Chan. Zukerberg még 26 évesen írta alá azt az adományozási fogadalmat, amelyben több gazdag ember mellett megfogadta, hogy lemondanak vagyonuk legalább feléről jótékonysági célra. A most 31 éves Zuckerberg felajánlott részvényeinek értéke jelenleg mintegy 45 milliárd (13 ezer milliárd forint). A házaspár már korábban is jótékonykodott, hiszen az internet.org is egy ilyen fajta történet, de emellett már 1,6 milliárd dollárt ajánlottak fel fejlesztési és jótékonysági célokra. 

A mostani adományból létrehoznak egy alapítványt, s szándékuk szerint az a felajánlott összeg az egészségügy, a személyreszabott oktatás, az internet-hozzáférés és a közösségépítés, az emberi képességek és az egyenlőség ügyének fejlesztésére fordítható. 

A levél alapján azt gondolom, hogy felesleges az adócsaló, pénzkimenekítő és egyéb szófordulatokat használni. Inkább gondolkozzunk el, mi magunk vajon felelősségteljesen gondolunk-e a jelen és a jövő nemzedékeire? Mit tettünk és mit tervezünk tenni a mostani és a jövőbeli generációkért, az emberekét, a világért? És most felejtsük el a bezzeg, neki van pénze… kezdetű mondatokat: a kis lépés is lépés!

2 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page