top of page

5 ok, amiért követőket veszíthetsz az Instagramon...

Mindig arról lehet olvasni, hogyan növeljük követőink számát, de a közösségi médiában is igaz az a mondás, miszerint megszerezni könnyebb, mint megtartani. A HubSpot Blog Research szerint az Instagramon a cégek 14%-a számol be arról, hogy 2020 és 2021 között elvesztette követőit. Mit tegyünk azért, hogy felhasználóink velünk is maradjanak és ne veszítsük el őket? Ha pedig már megtörtént a baj, ássunk mélyebbre, vajon mi lehet ennek az oka!


Ha része vagy ennek a 14%-nak és pánikba esve próbálod kideríteni, mi okozza a csökkenést, ne aggódj, ebben a cikkben kiderítjük! Bemutatjuk azokat a fő okokat, amelyek miatt a márkák elveszítik követőiket az Instagramon és persze a megoldást is megmutatjuk a visszaszerzésükre!


Miért veszítesz el követőket az Instagramon?


1. Nem teszel közzé tartalmat elég gyakran, vagy ellenkezőleg, túl sokszor posztolsz

Ki érti ezt, ugye?

Instagram marketingesek 40%-a szerint az első számú oka annak, hogy a márkák elveszítik követőiket, ha nem elég aktívak a platformon. Eközben 33%-uk szerint a túl sok posztolás ugyanolyan negatív hatású lehet.

Amikor közzétételről van szó, minden a megfelelő egyensúly megteremtésén múlik. Eleget kell posztolnunk, hogy biztosan elérjük a célközönségünket és ne tűnjünk el a bejegyzések tengerében. Ugyanakkor ne legyünk túl sokak se, akik állandóan elárasztják a követőik hírfolyamait a folytonos bejegyezéseikkel.

Tipp: Legalább naponta egyszer készíts valamilyen tartalmat: ez lehet story, reels vagy egy poszt a feed-ben.

Ha választani kell, valószínűleg a story a legjobb megoldás, ugyanis az élő adás mellett ez a második legjobb módja annak, hogy követőket szerezz.

Másrészt pedig érdemes hetente két-három alkalommal posztot elhelyezni a feeded-ben. A közönség reakciója alapján pedig szépen növelhető ez a szám, de a csökkentése nem javasolt.


2. Túlságosan az eladásra koncentrálsz

A megkérdezett Instagram marketingesek 39%-a szerint a második legnépszerűbb ok, amiért márkád veszít követőiből, hogy a tartalmaid túlságosan az eladásra koncentrálnak.

A HubSpot Blog Research felmérése szerint a márka termékei/szolgáltatásai köré összpontosuló tartalmat a cégek 39%-a használja. Ha azonban ez az egyetlen típusú tartalom, amelyet közzéteszünk, hamar elidegeníthetjük vele közönségünket.

Itt is tehát az egyensúlyon van a hangsúly.

Tipp: A termékeidet és/vagy szolgáltatásaidat kiemelő bejegyzéseken kívül olyan tartalmat is közzé kell tenni, amely:

Ø tükrözi a márkád értékeit,

Ø interaktivitásra ösztönöz,

Ø közösséget épít és

Ø az is egy nagyon hatékony tartalomstratégia, ha bejegyzéseddel meg tudod nevettetni a közönségedet.

A felmérésből ugyanis az is kiderült, hogy a vicces tartalmak a leghatékonyabbak a követők megszerzésére, a megosztásokra és a felhasználók elköteleződésére.


3. Kamukövetők

A megkérdezett Instagram marketingesek 39%-a szerint ez a harmadik legnépszerűbb ok, amiért a márkák elveszítik követőiket.

Bár csábító a követővásárlás, hidd el, ez a gyakorlat hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő! Ehelyett összpontosíts a megfelelő célközönség elérésére következetes közzétételi ütemezéssel, értékes tartalmak megosztásával, trendek követésével és a statisztikáid elemzéseivel!

Ha ezt az utat követed, akkor természetesen nem egyik napról a másikra ugrik meg követőid száma, de, ha jól csinálod, nem kell sokat várnod a növekedéssel!

A megkérdezettek mindössze 1%-a mondta azt, hogy több mint egy évbe telt, mire követőik száma elérte az ezres nagyságrendet. A legtöbben (65%) viszont azt nyilatkozták, hogy ennek a követőszámnak az elérése nekik 1-6 hónapig tartott, 13%-uk pedig kevesebb mint egy hónap alatt érte el az első 1000 követőjét.

Tipp: Mindez azt jelenti, hogy a követők számának elvesztését tekintsd lehetőségnek arra, hogy újjáépítsd Instagram profilodat és megbízhatóbb adatokat szerezz a közönségedről!


4. Nem elég következetes a profilod

Amit a közönség szeret, az a következetesség. A márkaépítés és a kreatív eszközök használatának következetessége kulcsfontosságú az erős márka ismertségének kialakításában. Ezenkívül a következetesség segít egy vizuálisan tetszetős profil kialakításában is.

Ha egy felhasználó felkeresi a profilodat és ha minden bejegyzésnél az az érzete támad, mintha egy másik márka hozta volna létre, akkor nehezen fogja megérteni, miről is szól a márkád és úgy dönt, hogy nem követi be a profilodat, vagy leállítja a követést.

Tipp: Ezt szem előtt tartva derítsd ki, mi a márkád identitása és milyen vizuális esztétika illik hozzá leginkább!


5. Nem tartod a lépést a közönségeddel

Annyira könnyű lenne a közönségünk számára bejegyzést készíteni és hirdetni, ha érdeklődésük és viselkedésük mindig ugyanaz maradna. Sajnos azonban ez nem így van.

Ez a tény pedig megköveteli azt, hogy folyamatosan lépést tartsunk azzal, ami vonzza és megtartja közönségünket. Ennek egyik leghatékonyabb módja a statisztikára való támaszkodás.

Mit üzen neked?

Ha észreveszed, hogy egy tartalom korábban nagyon jól teljesített, de az elmúlt időszakban hasonló bejegyzéseknél csökkenést tapasztaltál, annak érdemes utánanézned! Lehet, hogy közönségedet nem érdekli annyira ez a tartalom vagy formátum, amelyben megmutattad.

Ha korábban képeket használtál az adott bejegyzéshez, érdemes megfontolni a videóra váltást.

Tipp: Instagram stratégiádat ahhoz kell igazítanod, amit az elemzések mutatnak. Ha nem használod a belőlük kinyert adatokat, gyorsan elveszítheted a kapcsolatot a közönségeddel és lassan csökkenni fog a követőbázisod.


Az Instagram követők elvesztése ijesztő lehet, ha azonban azonosítod a visszaesés mögött meghúzódó okot, gyorsan kezelheted és visszaszerezheted követőidet!


Forrás:


21 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page