top of page

Árral szemben – összefogás és 3000 lájk két hét alatt pénzráfordítás nélkül


A katasztrófa gyors intézkedéseket igényelt, így a zenekarokkal történt egyeztetést követően azonnal, 2010. október 15-én kezdődött meg a rendezvény hírénekközönséghez történő eljuttatása. Két hét alatt kellett minél több embert megmozgatni minél kevesebb anyagi ráfordítással, hogy az estéből befolyt 3000,- Forintos belépőjegyekből minél többet lehessen átutalni a károsultak megsegítésére. A kommunikáció elsődleges terepét – az óriásplakátok és a PR mellett – az Internet és ezen belül is a Facebook adta. A web2.0-ás platform legfontosabb építőeleme a közösség, amely hatékony, gyors és ingyenes kommunikációs csatornát biztosított a rendezvénynek. A platformon rajongói oldal, személy, csoport és esemény regisztrációjára is van lehetőség, melyből a folyamatos, kétirányú kommunikáció folytatása érdekében rajongói oldalt hoztunk létre. A rajongói oldalhoz való csatlakozás egyszerűen a „Tetszik” gomb megnyomásával lehetséges, nem szükséges visszaigazolás és jóváhagyás, mint például a csoport esetében. Mivel a rendezvény fellépőinek névsora és időbeosztása a kommunikáció megkezdését követően folyamatosan alakult ki, a megszakítás nélküli kommunikáció elengedhetetlen volt az érdeklődőkkel,melyet esemény oldal létrehozása esetén nem lehetséges. Esemény hirdetésekor az egyéneknek az esemény oldalára kell felmenniük, ha értesülni szeretnének az új hírekről, információkról, míg a rajongói oldal segítségével az új bejegyzések megjelenítése könnyűszerrel lehetséges, a döntés tehát a rajongói oldal mellett szólt. A rajongói oldal arculatépítésénél a banner típusú profilkép volt célszerű, mivel nagy érzelmi töltetű és minél több információt tartalmazó felületre volt szükségünk. Érkeztető oldalként az Adatok fület adtuk meg alapértelmezettként, hogy az érdeklődők keresés nélkül értesüljenek a rendezvénycéljáról és a támogatás mikéntjéről.Az oldal terjesztése során hálózatelemzési módszerrel megállapítottuk elsősorban a veszprémi kapcsolati hálónkban hub-okként (véleményvezérekként és kapcsolati csomópontokként) szereplőszemélyeket, számukra ajánlottuk az oldalt, ezen kívül megcéloztuk a fellépő zenekarok oldalait és a közösségi oldalon jelenlévő médiumokat. A News-feed-ek-ben megjelenő tetszésnyilvánítások és oldalkövetések mellett a segítő szándékú felhasználók meghívták ismerőseiket az oldalra, többször is megosztották az oldal linkjét, melyet a gyors rajongószám-növekedésnek köszönhetően szinte azonnal rövidített linkkel (facebook.com/arralszemben) tudtunk megadni.


Fontos, hogy egy rendezvény – jótékonysági esetében különösen – nem a rendezvény végén, hanem annak értékelését, lezárását követően ér véget. Az összegyűlt adományról az oldal követőit értesítettük, a rendezvény kapcsán készült fotók és videófelvételek is megosztásra kerültek, míg köszönetként a4. ábra: Kommentek értékelése bannerképet ismét lecseréltük, ezúttal a támogatók neveit tartalmazó, arculatba illeszkedő profilképre. A kétirányú kommunikációt előtérbe helyező közösségi platformokon az esetlegesen felmerülő kérdések mellett fontos, hogy a rajongók hozzászólásaival – itt leginkább köszönetnyilvánításaival, visszacsatolásaival –is foglalkozzunk, főleg egy adománygyűjtő akció esetében kiemelkedően fontos, hogy az emberek ne csupán azt érezzék, hogy pénzüket adták a koncertre, hanem hogy mindezt egy nemes célért, sőt egyközösségért tették! Az értékelés során visszajelzést is kaptunk erről, ugyanis a legnagyobb visszajelzési arányokat az átutalandó összegről szóló üzenet, a rendezvényről készült fotók, videók,valamint az első koncertekhez kapcsolódó bejegyzések érték el.

A Veszprém Aréna hivatalos jelentése szerint 1 932 jegy kelt el a rendezvényen. A koncertek alatt érkeztek még további felajánlások, így az átutalandó összeg 2.196.000,- Forint lett, melyet a Veszprém városi Önkormányzat a rendezvényt követő munkanapon tovább is utalt a devecseri és a kolontári önkormányzatoknak. Előzetes ismeretek hiányában a rendezvényen résztvevők száma kapcsán nehéz nyilatkozni.Amit biztosan tudunk, hogy a közösségi oldalon tett megjegyzések arról tanúskodtak, hogy a halottak napja körüli időpont nem a legszerencsésebb választás volt, azonban ilyen rövid időtartam alatt és ennyi zenekarral egyeztetett időpont, amely a közönség számára is leginkább elérhető, csak az a vasárnap lehetett, amelyet egy munkaszüneti nap (november 1.) követett. Az oldalt a rendezvényértékelését követő 3 hét után lezártuk, így a rajongószám, s ezen belül is az elérhető rajongószám fokozatosan csökken, azonban az oldal értéke – a hazai esettanulmányok kiemelkedő pontjaként -funkcióját betöltve 35.413 USD lett két hét alatt.

(A cikk az erdélyi magyar Civil Fórum 2011. márciusi számában jelent meg.)

0 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page