vikisaringer

2022. márc 18.3 perc

Hogyan működik a YouTube algoritmusa 2022-ben? II.

Jelenleg 2,1 milliárd YouTube-felhasználó van világszerte, a platform népszerűsége pedig nem csökken. Épp ezért érdemes megismernünk az egyik legnagyobb keresőmotor és videómegosztó platform működését, hogy mi is sikereket tudjunk elérni a felületen.

Az első részben áttekintettük a legfontosabb adatokat a YouTube-ról és átnéztük, hogy a platform története során milyen változásokon esett át az algoritmus, ami arról gondoskodik, hogy a megfelelő tartalmak jussanak el a megfelelő felhasználókhoz.

A YouTube jelenleg is aktív, 2022-es algoritmusa hét területre van hatással, amiket közül az első négyet ebben a részben, a maradék hármat pedig a harmadik részben vesszük sorra.

1. Kezdőlap

A kezdőlap az első hely, ahová valaki eljut, amikor megnyitja a YouTube-ot és a legtöbb csatorna egyik legnagyobb forgalmi forrása. Minél többet használod a YouTube-ot és kattintasz, reagálsz a videókra, annál személyre szabottabb lesz ez a rész. A csatornára való feliratkozásaid is megjelennek itt.

A rangsorolása két tényezőn alapul:

· Teljesítmény: A rólad gyűjtött demográfiai adatok alapján olyan videók fognak megjelenni, amelyekre reagáltak a hozzád hasonló nézők.

· Személyre szabás: Saját megtekintési előzmények, csatornák és témakörök.

Íme néhány tipp, hogyan optimalizálhatod videódat, hogy megjelenjen valakinek a kezdőlapján:

· Tegyél úgy, mintha új néző lennél a csatornádon és nézd át objektíven a videóidat. Szeretnéd megnézni őket? Te kattintanál? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem?

· Légy rendszeres, ossz meg tartalmat folyamatosan.

· Van olyan videód, ami tetszett a nézőknek? Készíts ehhez hasonló tartalmakat!

2. Javasolt videók

A javasolt videók az oldalsávban jelennek meg, amikor videót nézel. Ha hagyod, hogy az aktuális videó lejátszása befejeződjön, következőként automatikusan egy javasolt videó kerül lejátszásra.

Itt egy kicsit komplikáltabb, milyen videók jelennek meg:

· Azok a videók, amiket gyakran együtt néznek, egymás után játszanak le a felhasználók.

· Valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz a megtekintett videóval, például közös a téma.

· Olyan videók is bekerülnek ide, amik nem az adott, éppen nézett tartalomhoz kapcsolódnak, hanem a felhasználó saját megtekintési előzményeihez.

A videóidat ajánló algoritmus optimalizálásához használd az alábbi tippeket:

· Hozz létre egy sorozatot: készíts több, egymáshoz valamilyen módon kapcsolódó videót és rendezd őket lejátszási listába!

· Ügyelj a befejezésre: linkek, lejátszási listák – olyan záróképernyőt válassz a videó végére, ahonnan a felhasználók tovább tudnak ugrani további érdekes tartalmaidra.

· Legyen egységes a cím és indexkép készítési stílusod, így ismerős lehet a videó a felhasználóknak, ami miatt előbb kattinthatnak, illetve tudják, melyik videók „tartoznak össze”.

3. Keresés

A YouTube keresőmotorja erős, ami nem is csoda, hiszen a platform a Google tulajdona. Ne feledd, hogy a keresési eredmények nem teljes mértékben a legtöbbet megtekintett videókon alapulnak, így a YouTube SEO megértése segíthet magasabb helyezést elérni a listán.

Mi határozza meg, hogy mely videók jelenjenek meg a keresési eredmények között?

· Relevancia: Mennyire kapcsolódnak a kulcsszavak a címben, a leírásban és a videótartalomban megtalálható szavakhoz, mekkora az egyezés.

· Elköteleződés: Olyan videók, amelyek a kereséseknél a legnagyobb elköteleződést váltották ki, amire a legtöbben kattintottak.

· Nézési idő: Olyan videók, amelyek a legtöbb nézési időt eredményezték a keresések után.

Számos módja van annak, hogy videóidat optimalizáld, hogy megjelenjenek a keresési eredmények között. Bár csábító lehet, a leírások kulcsszavakkal való teletömése nem a megfelelő út.

· Tudd meg, milyen kulcsszavakat írnak be a felhasználók, hogy megtalálják videóidat!

· Írj jobb YouTube-leírásokat: legyen a leírás kereshető és informatív!

· Érd el a globális közönséget fordító eszközök segítségével!

4. Felkapott

A YouTube Felkapott lapja összegyűjti a pillanatnyi legnépszerűbb videókat, valamint azonosítja az egyre népszerűbb alkotókat. Ezek az eredmények a felhasználó országára jellemzőek és célja a népszerűség és az újdonság ötvözése.

Itt az algoritmus figyelembe veszi:

· Megtekintések száma

· A nézettség növekedési üteme

· Honnan jönnek a nézők (hely)

A Felkapott lapon való megjelenés sok marketingszakember számára nagy nyereség.

De nem fizethetsz be azért, hogy ott megjelenj, csak megpróbálhatsz olyan videókat készíteni, amelyek esetleg bekerülhetnek.

Íme néhány tipp:

· Készíts tetszetős, megosztható videókat. Ez azt jelenti, hogy olyan videókat kell készíteni, amelyek sokféle ember számára vonzóak, nem csak a feliratkozóid, szűk célcsoportod számára.

· Ellenőrizd az elemzéseidet, hogy megtudd, milyen gyakran jelennek meg videóid a Felkapott lapon

· Légy következetes a minőség és az ütemezés terén! Ahhoz, hogy jogosult legyél az Alkotó és a Feljövőben lévő előadó szekciókban, el kell érned egy bizonyos feliratkozói szintet és meg kell felelned más mutatóknak, például a nézettség és a feliratkozók számának növekedésének.

Tarts velünk a következő részben is, ahol még tovább elemezzük a YouTube algoritmusát!

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/youtube-algorithm/

    270
    0