vikisaringer

2022. máj 23.3 perc

Új szabályok az akciózásban – Kerüld el a büntetéseket!

Az egész Európai Unióban, így hazánkban is érvényesek az árcsökkentésre vonatkozó újítások, melyek napokon belül életbe lépnek. A cél az, hogy a kereskedők ne alkalmazhassanak megtévesztő árcsökkentéseket. Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy megemelik az átlagos árat, majd a korábbi árat akciósnak igyekeznek beállítani. Ez nem túl etikus lépés, ez a szabályozás pedig tesz róla, hogy ne is fordulhasson ilyesmi elő. A szabályok nem csak a hagyományos, üzletben folytatott kereskedelemre vonatkoznak, hanem az online kereskedelemre és az ehhez kapcsolódó kommunikációra is. Elsősorban azoknak kell figyelni, akik termékeket forgalmaznak, mert a szabályok nem vonatkoznak a szolgáltatásokra, digitális tartalomra, digitális szolgáltatásokra. Cikkünkben átláthatóan elmagyarázzuk, hogyan kell ezentúl megjelölni az akciós árakat, mit jelent a 30 napos szabály, hogyan határozhatjuk meg a korábbi, akció előtti árat, mikortól kell alkalmazni az árrendelet szabályait és specifikus esetekre (például kuponok, egymást követő akciók, terméktípusra kiterjedő akciók) is kitérünk.

Hogyan tüntethetjük fel az akciós árakat az új szabályoknak megfelelően?

Szerepelnie kell a kedvezmény százalékos mértékének (például 20% árengedmény), vagy a kedvezmény konkrét mértékének (például 500 Forint kedvezmény). Ehhez hozzátartozik, hogy a korábbi ár és az új ár is megjelenjen. Az árrendelet egy 30 napos szabályt is bevezet, miszerint az akció előtti korábbi ár a leárazást megelőző 30 nap legalacsonyabb árát jelenti. Így kiküszöbölhető a gyors áremelés, majd a hamis akció meghirdetése.

Választhatjuk azt is, hogy a korábbi árat áthúzzuk, a lényeg, hogy itt is szerepeljen a régi és az új, akciós ár is (például 1000 Forint helyett 700 Forint).

Mit jelent pontosan a 30 napos szabály?

A 30 napos szabály a korábbi (akció előtti) ár meghatározásánál fontos. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a korábbi ár meghatározásánál az akció előtt legalább 30 napig alkalmazott legalacsonyabb árat értjük. Azt az árat kell megadnunk, ami az akció kezdete előtti 30 napban a legalacsonyabb volt. Tehát nem kell, hogy ebben a 30 napban végig ugyanannyiért áruljuk a terméket, ha akár csak egy napig is a termék 1200 helyett 1100 Forintba került, akkor ez lesz az akció előtti ár.

Mikortól kell alkalmazni az új szabályokat?

2022. május 28-án lépnek érvénybe a szabályok, így aki már most tervezi a hirdetéseit, nyomtatott reklámújságait, ezt figyelembe kell vennie. Hiába jelenik meg egy hirdetmény előbb, de ha az akciók érvényesek május 28. után is, akkor már az új árrendelet szerint kell feltüntetni a kedvezményeket.

Ha egy termék ára csökken, de nem akció keretein belül, azt is jelölni kell?

Előfordulhat, hogy egy termék árát nem akció keretein belül csökkentjük, hanem valamilyen más oknál fogva alacsonyabbra tesszük. Ha nincs korábbi ár, százalékos leértékelés vagy egyéb akcióra utaló kommunikáció, csupán egy ártájékoztatás, akkor nem vonatkozik rá az új leértékelési szabály.

Online, offline, szupermarket – mindent külön?

Bizony, ha nem egyeznek az eladási áraink az egyes felületeken, helyszíneken, akkor az akció esetében az adott platfomon érvényes korábbi árat és akciós árat kell megjeleníteni. Mindig az adott helyen kapható, adott típusú termék ártörténetét vizsgálja a fogyasztóvédelem.

Nagy leárazások esetén egyesével kell kommunikálni a kedvezményeket?

Lehet olyan eset, hogy egy terméktípust akciózunk. Például szupermarketünkben a könyvekre 15% kedvezményt adunk, legyen az bármilyen típusú könyv. Ilyenkor minden egyes könyv esetén meg kell jeleníteni a korábbi árat és az akciós árat/az akció mértékét. Tehát az összes könyv esetében meg kell néznünk, hogy az elmúlt 30 napban mi volt a legalacsonyabb ár.

Új termék esetén mi a teendő?

Ha új terméket vezetünk be, akkor bajban vagyunk, hogy mégis mi számít korábbi árnak, hiszen még nem árultuk, így nincs kiindulópont. Ilyenkor mindig az elsőként meghatározott, a bevezetéskor lévő ár számít a teljes árnak.

Élelmiszerekre vonatkozik a szabályozás?

Minden termékre, így az élelmiszerekre is vonatkozik a szabály, kivéve a romlandó élelmiszerek és olyan termékek, melyek minőségüket csak rövid ideig őrzik meg.

Az elmúlt 30 napban már volt akció, de az új kedvezmény mértéke nem haladja meg a korábbi akciót. Ilyenkor hogyan tudjuk megjeleníteni az árengedményt?

Mivel a korábbi ár, vagyis akció előtti, kötelezően feltüntetendő ár az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára, ezért ha ugyanolyan mértékű akciót vezetnénk be, akkor nem tudjuk az árat kedvezményesnek jelölni. Vagyis ha az alapból 1000 Forintba kerülő termékünk az elmúlt 30 napban volt már 700 Ft-os, akkor hiába szeretnénk újra 700 Ft-ért, kedvezményesen adni, nem jelölhetjük meg a -300 Ft-os kedvezményt, mert a korábbi ár maga a 700 Ft. Ha pedig a korábbi akció alá megyünk egy kicsivel és mondjuk a terméket 600 Ft-ért adjuk kedvezményesen, akkor csak a -100 Ft-os kedvezmény mértéket adhatjuk meg.

Fontos, hogy ez akkor is így van, ha az elmúlt 30 napból csupán egyetlen napig is 700 Ft volt a termék.

Mi a helyzet, ha kuponokhoz kötjük a kedvezményt?

Alapvetően az általánosan, mindenki számára elérhető árat kell figyelembe venni. Mivel a kuponos kedvezmény nem mindenkire vonatkozik, így ez nem számít korábbi árnak a későbbi akciózás során. Azonban ezzel sem lehet kijátszani a szabályokat: ha a kuponok mindenkinek elérhetők, akkor az árrendelet érvényes és az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árát kell megjelölni korábbi árként.

Forrás: https://fogyasztovedelem.kormany.hu/

    1650
    0