vikisaringer

2022. aug 3.3 perc

Hogy találhatsz tartalomgyártókat márkádhoz?

Manapság már a marketingtevékenység eleme az, hogy a márkák együttműködnek tartalomgyártókkal. Ezt nem szabad félvállról venni: megtalálni a megfelelő személyt vagy személyeket egyáltalán nem egyszerű. S ha megtaláltuk sem dőlhetünk hátra, folyamatosan figyelni és tesztelni kell a partneri kapcsolatokat. Ha elkényelmesedünk és ellenőrzés nélkül dolgozunk együtt valakivel, könnyen lehet, hogy csak a pénzt szórjuk ki az ablakon. Ugyanis hiába értünk el egy együttműködéssel jó eredményt, korántsem biztos, hogy attól még hosszútávon is gyümölcsöző lesz a kapcsolat. Egy kis kutatás és elemzés segíthet megtalálni a megfelelő tartalomgyártókat és folyamatos ellenőrzés és optimalizálás mellett egy biztos, hosszú együttműködés jöhet létre, ahol mindkét fél nyer. Ha tartalomgyártókat keresel a közösségi média marketingstratégiád kiegészítésére, a legjobb helyen jársz. Eláruljuk, mire figyelj!

Követők listája

Mielőtt ügynökségekhez fordulunk és ismeretlen tartalomkészítők között kutakodunk, először nézzünk körül a saját házunk tájékán. Lehet, hogy már alapvetően van olyan tartalomgyártó, aki ismer minket, így tökéletes választás az együttműködésre.

Vizsgáld meg követőid listáját, hogy megtaláld a jól ismert és növekvő alkotókat. Olyan emberekről van szó, akikkel már megalapoztad a hitelességet, ami sokkal könnyebbé teheti a kapcsolatfelvételi folyamatot.

Ha olyan tartalomgyártót észlelsz, akivel szívesen dolgoznál együtt a jövőben, tudasd vele, hogy értékeled követését, és mérd fel érdeklődését a potenciális partnerségi lehetőségek iránt.

Iparágspecifikus hashtag-ek

Az iparágspecifikus hashtag-ek legnépszerűbb bejegyzései között keresve megismerheted az alkotókat, akik releváns, értelmes tartalmat készítenek.

Ha olyan iparágban dolgozol, ahol nagy az alkotói jelenlét, ne korlátozd a fókuszt a legnagyobb fiókokra. Az erős elkötelezettséggel rendelkező kisebb fiókok ugyanolyan hatásos marketing lehetőségeket jelenthetnek, így őket is érdemes figyelembe venni.

Social listening

A közösségi meghallgatás kiválóan alkalmas egy témán belüli átfogó beszélgetési trendek megfigyelésére. Használhatod ezt az opciót úgy is, hogy megtudd, ki vezeti ezeket a beszélgetéseket és kinek a szava fontos az adott témákban.

Mit várnak a tartalomgyártók a márkapartnerségektől?

Itt az ideje annak a kérdésnek, amely mindenkit foglalkoztat: mit tehetnek a márkák a jobb alkotói partnerségek kialakítása érdekében?

Ennek kiderítésére egy, a Social Sprout által megosztott jelentésből osztunk meg adatokat. Megkérdeztek két tartalomgyártót is, Jayde Powellt és Violeta Venegast a zöld és piros zászlókról, amelyek a márkákkal való munka során felmerülnek.

Íme, amit mondtak:

Zöld zászló: Ismerik a tartalmat

A megfelelő alkotók megtalálása a márka számára több órás független kutatást is igénybe vehet.

„Szeretek olyan márkákkal dolgozni, amelyek meghatározott okból keresnek engem” – mondja Venegas. „Általában azért, mert látnak valamit a közönségemben vagy a tartalmamban, ami igazodik a termékeikhez. Ezenkívül az alkotókat értékelő márkák nem küldenek tömeges e-maileket a kapcsolatteremtés reményében. Ha a tájékoztatás személyre szabott, az azt mutatja, hogy értékelik a munkámat.”

Piros zászló: Általános kérések

Az alkotókkal való partnerség más, mint az influencerekkel. Nem oszthatod meg egyszerűen a szükséges bejegyzések számát, a költségvetést, és kész. Több kontextusra van szükségük.

„Tudnom kell a „miértet” a kérés mögött” – mondja Powell. „Mi célt szolgál majd? Ki a célközönséged? Ezeket a dolgokat szeretem tudni, mert ez segít abban, hogy a márka számára értelmes tartalmat készítsek.”

Zöld zászló: Értékalapú partnerségek

Az egy dolog, hogy ismerjük az alkotó tartalmát. Még jobb, ha a márka küldetése vagy értékei összhangban vannak egy potenciális partnerrel.

Venegas például szeret partnerségi lehetőségeket kapni olyan márkáktól, amelyek illeszkednek a tartalmához. „Szeretek Latina tulajdonú márkákkal dolgozni. Rengeteg örömöm van a népszerűsítésükben, és gyakran megkeresem őket. A legelső márkapartnerségem a Vive Cosmetics-szel volt, és a mai napig imádom őket.”

Piros zászló: Tisztázatlan tulajdonjogok

Oka van annak, hogy a partnerségi tartalomnak csak 27%-a kerül közzétételre a márka profiljain.

„Gyakran, amikor márkák számára készítesz tartalmat, ők akarják birtokolni azt” – magyarázza Powell. "Ennek van értelme, de szeretem látni, hogy ez mit jelent világosan leírva egy szerződésben."

Ennek fontos szerepe van, hiszen nem mindegy a költségvetés szempontjából, hogy az elkészített tartalmat a márka milyen célokra használja fel. Természetesen más az ára egy közösségi média posztnak és más egy olyan tartalomnak, amiből óriásplakátok készülnek majd.

A teljes tulajdonjogért nagyobb összeget kell kifizetnünk és tisztázni kell, hogy milyen marketing célokra fogjuk használni az alkotó anyagait, illetve valamilyen módon megjelöljük-e őket, mint alkotót.

Zöld zászló: Részletes kreatív ismertető

A projekthez kapcsolódó teljesítéseknek, az ütemezésnek és a fizetési feltételeknek a részleteit tartalmazó teljes kampányleírással a márkák jó pontokat szereznek a tartalomgyártóknál.

„A részletes kreatív ismertető azt mondja nekem, hogy egy márkának időbe telt egy vízió kialakítása, és hogy együttműködnek velem, hogy ezt az elképzelést életre keltsék” – mondja Powell. "Ez azt mutatja, hogy a kérés jól átgondolt."

Részletes leírás nélkül az alkotó nem fog tudni olyan megoldást készíteni, amire gondoltunk és amivel elégedettek leszünk. Ehhez az elképzeléseket pontosan meg kell osztani a tartalomkészítővel.

Piros zászló: Hosszú fizetési feltételek

A marketingesek leggyakoribb kihívása az alkotókkal való együttműködés során a költségvetés.

„Ez a legaggasztóbb jel.” – mondja Powell. „Láttam olyan megállapodásokat, amelyekben a fizetési határidő 60 nap. Ez igazságtalan azzal szemben, aki elvégzi a munkát a cég helyett. Az iparági szabvány nettó 30 nap, de én mindig nettó 15-öt kérek.”

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/content-creator/

    80
    0