K. Klarissza

2022. máj 26.4 perc

Instagram Reels vs. TikTok – avagy melyik a legjobb rövid formátumú videóplatform?

Dönteni próbálsz az Instagram Reels és a TikTok között? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, a márkák most mindent beleadnak a rövid videós tartalmakba. Ennek az az oka, hogy a rövid videók tökéletes módszert jelentenek a márkaismertség növelésére és az ügyfelek oktatására szórakoztatással egybekötve. Ebben a cikkben ezt a két domináns közösségi platformot bontjuk le, beleértve a hasonlóságokat, különbségeket és bevált gyakorlatokat mindkettő esetében.

Mi is az a TikTok?

Több mint 1 milliárd havi aktív felhasználójával a TikTok a közösségi médiában a rövid formátumú videók központjaként virágzik.

Bár a TikTok hírneve nem üzleti jellegű, a platform jogosan vonzza a márkák érdeklődését. A termékközpontú bejegyzések és ajánlások ugyanis uralják a platformot. Ez hatalmas lehetőséget jelent a vállalkozások és a hirdetők számára. A TikTok közösségre és megosztásra helyezett hangsúlya felhatalmazza a márkákat arra, hogy kapcsolatokat létesítsenek az ügyfelekkel, miközben a termékeket működés közben is bemutatják.

Például az olyan márkák, mint a Yours Skincare bőrápolási tippekre, termékbemutatókra és a szépségápolási termékek összetevőit bemutató, magyarázó videókra összpontosít.

A gyors szerkesztésekkel, beszédhanggal és az alkalmazáson belüli zenével párosulva ezek a videók zökkenőmentesen ötvözik a szórakoztatást az oktatással. Ez nemcsak feljogosítja a márkákat arra, hogy megmutassák, mit árulnak, hanem lehetővé teszi márkánk hangjának megcsillogtatását is.

Mi az Instagram Reels?

A 2020-ban megjelent Reels az Instagram válasza a TikTok-ra, azaz a rövid formátumú videók fókuszba állítása. A Reels tehát ugyanazokat a funkciókat használja, mint a TikTok, ezért gyakran gondolják, hogy a két platform felcserélhető, ha videótartalomról van szó.

A legújabb Instagram statisztikák azt mutatják, hogy a Reels a platform legnépszerűbb funkciói közé tartozik. A történetekkel, carousel (lapozós) posztokkal és még hosszabb formátumú videókkal párosítva a Reels megjelenése lehetővé teszi a márkák számára, hogy az Instagrammon minden igényt ki tudjanak szolgálni, ha vizuális tartalomról van szó.

Míg a TikTok nagymértékben támaszkodik a trendekre, a Reels videók általában inkább „hagyományos” videótartalomra hasonlítanak, amelyek egyszerűen a függőleges formátumnak megfelelően stilizáltak.

A Reels kezdeti napjaiban sok márka egyszerűen csak a TikTok oldaláról tette közzé a tartalmakat. Ez gyorsan megváltozott, amikor az Instagram bejelentette, hogy az algoritmusuk előnyben részesíti a TikTok vízjelet tartalmazó tartalmat. Ez nemcsak csökkentette a közvetlen keresztposztolást, hanem arra is ösztönözte a márkákat, hogy gondolják újra, mit kellene kezdeniük az Instagram ezen funkciójával.

Tekints a Reels-re a meglévő Instagram jelenléted kiterjesztéseként, mely segítségével a felhasználók a hírfolyamodon túl is felfedezhetik a márkádat.

Ez az a pont, ahol a TikTok különbözik, mivel a tartalom felfedezése elsősorban a „For You” oldalon (FYP) keresztül történik.

Instagram Reels vs. TikTok: a funkciók és jellemzők összehasonlítása

A Reels és a TikTok csatája kiegyenlített összecsapásnak tűnik, tekintve, hogy mindkét platform ösztönzi a rövid formátumú videótartalmakat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ugyanazok.

Ássunk mélyebbre a két platform hasonlóságaiban és különbségeiben!

Miben hasonlítanak?

Tagadhatatlan a platformok közötti hasonlóság, végül is a Reels a TikTok növekvő népszerűségének közvetlen eredménye. Így gyakran látni fogod, hogy ugyanazok a tartalomelemek átfedésben vannak egymással. Erre egy jó példa az Arctic Fox Hair Color hajápoló márka TikTok és Reels tartalma.

  • Mindkét platform a rövid formátumú videók köré összpontosul

Mind a Reels, mind a TikTok kiváló hely a szórakoztató, nem mindennapi videókhoz. Vitathatatlanul nincs jobb hely márkánk kreativitásának kibontakoztatására.

  • Hangkönyvtár

Mindkét platform lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen tartalomhoz zökkenőmentesen csatoljanak hangeffekteket, zenét és hangrészleteket. A mémektől kezdve az eredeti hanganyagokon át a hangkönyvtárak arra ösztönzik a márkákat, hogy tegyék „hangossá” videóikat.

  • Szűrők és vizuális effektek

Az esztétika különösen számít a közösségi médiában megjelenő márkák számára. A vizuális effektek és szűrők segítségével pedig igazán varázsaltossá tehetjük videóinkat.

  • Hirdetések

Talán nem meglepő, de a rövid formátumú videók egyre népszerűbb hirdetési csatornává válnak. Bár a TikTok hirdetések még viszonylag fiatal cipőben járnak, az influencer marketing kampányok egyik fő elemét képezik, melyben az influencerek megmutatják legújabb szerzeményeiket.

  • Interakció

A Reels „Collab” opciója és a TikTok „Duet” funkciója révén a fiókok egymás mellett léphetnek kapcsolatba és teljesen új, közös tartalmakat hozhatnak létre.

Miben különböznek egymástól?

Még egyszer fontos hangsúlyoznunk, a TikTok és a Reels nem azonosak. Íme a legfontosabb különbségek, amelyeket érdemes tudni.

  • Videó hossza

Mind a TikTok, mind a Reels valóban meghosszabbította videóinak időtartamát az indulás óta. A TikTok 15, 30 és 60 másodperces videókkal kezdődött, de most már akár 10 perces videók közzétételét is lehetővé teszi. Az Instagram Reels 15, 30 és 60 másodperces videólehetőségeket kínál.

Az adatok szerint még ezekkel a kibővített lehetőségekkel is mindkét platformon a rövidebb formátumú videók elkészítése ideálisabb.

  • Zene és hang opciók

A TikTok felhasználók a hanganyagok szélesebb választékával rendelkeznek, míg az Instagram üzleti fiókok nem használhatnak szerzői joggal védett zenéket. Ennek ellenére a Reels legújabb frissítései várhatóan új hangeffekt funkciókat fognak tartalmazni.

  • Közönség

Bár mindkét platform népszerű a fiatalabb közönség körében, a közösségi média demográfiai adatai azt mutatják, hogy a TikTok az, ami a Z generáció és a tinédzserek körében igazán népszerű.

  • Elérhetőség

Ha már az Instagramon vagy, akkor már hozzáférhetsz a Reels funkcióhoz, amely 50 országban érhető el. A másik oldalon a TikTok viszont bizonyos régiókban be van tiltva a cenzúratörvények és adatvédelmi problémák miatt.

  • Analitika

A TikTok elemzése nyomon követi az általános profilt és az egyes videók teljesítményét. Ez magában foglalja a nagyméretű mutatókat, például a teljes lejátszási időt, az átlagos nézési időt és a földrajzi elhelyezkedést. Míg az Instagram felhasználóknak hasonlóképpen az általános Instagram elemzésekre kell hagyatkozniuk, a platform Reels specifikus adatokat is kibocsátott, hogy ezáltal konkrétabb betekintést nyerhessünk az elemzési adatokba. Ez magában foglalja az olyan mutatókat, mint a lejátszások, interakciók, elérés, like-ok, hozzászólások és mentések száma.

  • Reklámozási lehetőségek

Mindkét platform új hirdetési funkciókat vezet be. Ennek ellenére a TikTok sokkal nagyobb hangsúlyt fektet az influencer alapú hirdetésekre és kampányokra, mint az Instagram.

Nem tudsz választani a Reels és a TikTok között? Miért ne lehetne mindkettő?

A TikTok gyors növekedése és a Reels népszerűsége egyaránt jelzi a rövid formátumú videók előrehaladásának fontosságát. Míg a verseny kiélezett az olyan iparágakban, mint a divat és a szépségápolás, nagyon sok lehetőség kínálkozik a rövid formátumú videók terén.

Akár ragaszkodsz az egyik platformhoz, akár mindkettőhöz, azon kell elgondolkozni, hogyan működhetnek jól együtt az üzleti célok elérésében.

https://sproutsocial.com/insights/instagram-reels-vs-tik-tok/

    220
    0