K. Klarissza

2022. júl 25.5 perc

Hogyan lesznek az Instagram követőidből vásárlók?

Az Instagramnak több mint 2 milliárd havi aktív felhasználója van. Tavaly év végén több letöltést generált, mint a közösségi oldalak új fenegyereke, a TikTok. Szeretnéd Instagram követőidet fizető ügyfelekké alakítani? Nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
 
Ebben a cikkben megismerheted az elkerülendő hibákat és megtudhatod, hogyan lehet az elkötelezett rajongókat vásárlókká alakítani.

Miért érdemes az Instagramon eladni?

Az Instagram 2010 óta létezik. Ez a közösségi médiában rengeteg időnek számít, de továbbra is kiemelkedik a versenytársak közül, hiszen tökéletes csatorna a közösségépítéshez, az emberekkel való egyéni kapcsolattartáshoz és az értékesítéshez egyaránt.

Az Instagram továbbra is gyorsan növekszik, felhasználóinak többsége fiatal, Z generációs és Millenniumi fogyasztó, aki szeretne hallani a márkákról. De ez nem jelenti azt, hogy az Instagramon történő értékesítés magától értetődik.

Továbbra is aktívnak és tudatosnak kell lenned a létrehozott közösséggel, a megosztott tartalmakkal és az elküldött üzenetekkel kapcsolatban.

1. Építs közösséget az Instagramon, ne csak egy közönséget!

Az Instagramon nem csak követőid vannak, hanem van egy közösséged.

Mi a különbség? Egy közösség mindkét irányba halad. Amikor tartalmat osztasz meg a közösségi hálózaton, visszajelzést kapsz azoktól az emberektől, akiknek tetszésnyilvánításai, megjegyzései, privát üzenetei és matricái vannak. Ez a platform egyik legnagyobb erőssége.

Az Instagram egy mindent az egyben platform. Más közösségi hálózatok, például a TikTok vagy a YouTube, általában egyetlen típusú tartalomra összpontosítanak. Emellett korlátozott módjuk van a felhasználóknak az adott tartalommal való interakcióra. Például megjegyzést fűzhetünk egy YouTube-videóhoz, de nem válthatunk privát beszélgetésre a videó készítőjével.

Az Instagram a tartalomformátumok hatalmas választékát kínálja: képeket, videókat, rövid klipeket, sőt egyedi AR objektíveket és effektusokat is.

Továbbá minden eszközt biztosít, amelyre szükség van ahhoz, hogy új követőket vonz be, ápold velük a kapcsolatot és végül ügyfelekké alakítsd őket.

Ha azonban csak egyfajta tartalmat teszel közzé, vagy csak a vevő útjának egy szakaszára koncentrálsz, akkor bizony lemaradsz.

2. Törd meg az Instagram tartalomképletét!

Könnyű belenyugodni egy stratégiába, megismételni a végtelenségig, majd elgondolkodni azon, hogy miért lassul a növekedés. Ne feledd: nem Te vagy az egyetlen fiók, amelyet az emberek követnek. Idővel ki kell tűnni és változatosságot kell kínálni.

Szeretnél közösséget építeni és idővel megerősíteni a kapcsolatokat a követőiddel, azonban ez nem azt jelenti, hogy mindig pontosan ugyanazt a tartalmat szolgáljuk fel.

Képzeld el, milyen lenne, ha egy közeli barátoddal minden egyes alkalommal, amikor találkoztok, szóról szóra pontosan ugyanazt a beszélgetést folytatnátok?

Unalmasan hangzik, igaz? Ezért kell változtatnod az Instagram tartalmaidat, hogy lekötsd a követőid figyelmét.

Néha csábító, hogy egyetlen bejegyzés formátumot használjunk folyamatosan, azonban ez valójában nem ideális az értékesítési stratégiához. A különböző tartalomformátumok jobban működnek az értékesítési bemutató különböző fázisaiban. Például a galériás bejegyzések nagyszerűek a mélyreható magyarázatokhoz, míg a Reels-ek jók az eléréshez és a potenciális követőkkel való kezdeti kapcsolatfelvételhez.

A kulcs tehát az, hogy mutass mást, mutass valami újat az embereknek! Próbálj meg különböző helyeket, személyeket és interaktív matricákat is feltüntetni a bejegyzéseidben.

3. Tudj meg többet közösségedről

Az Instagram bevált gyakorlatainak megértése jó ötlet. Még jobb, ha pontosan tudjuk, mi a legjobb az adott közösség számára. Ezen a téren pedig ne félj belemélyedni a dolgokba!

Nem csak az Instagram által megjelenített alapvető információkat szeretnénk tudni, mint a demográfiai adatok, online csúcsidő, elköteleződési arányok stb. Olyan dolgokat szeretnénk tudni, hogy kiket követ még a közösségünk, mi vonzotta őket először a profilunkhoz, mit szeretnek a legjobban az ajánlatunkban, miért nem váltak még ügyfelekké és így tovább.

Hogyan szerezhetjük be ezeket az adatokat?

  • Futtassunk felmérést

A felmérés lebonyolítása olyan egyszerű vagy összetett lehet, amennyire csak szeretnéd. Egyetlen vállalkozás sem túl nagy vagy kicsi ahhoz, hogy ne hallgasd meg az ügyfeleidet!

Egyszerű módszer, ha szavazást hozol létre a történetekben.

Formálisabb felmérés létrehozásához pedig tökéletes megoldás a Google Űrlap. Ez lehetőséget ad arra, hogy több nyitott kérdést tegyünk fel az embereknek, ahol saját szavaikkal írhatják le véleményüket.

Bárhogyan döntesz, ne felejts el ösztönzőket ajánlani követőidnek. Ossz meg a kitöltőkkel kedvezménykódot, ajándékot vagy nyereményjátékot!

Végül pedig ne feledd, egy felmérés nem egyszeri. A közönség idővel változik, fejlődik, cserélődik. Ezért érdemes ezeket bizonyos idő után megismételni.

  • Indíts beszélgetést

Megoszthatunk egy nyilvános bejegyzést a profilunkon, amely meghívja az embereket, hogy közvetlenül üzenetet küldjenek. Például megkérheted őket, hogy küldjenek DM-et egy kulcsszóval, hogy tudd, hogy érdekli őket egy adott probléma vagy ajánlat.

Amint ezek a követők megérkeznek a DM-jeidbe, tarts valódi beszélgetést. Hallgassd meg a megjegyzéseiket, kérdéseiket és aggodalmaikat. Használd a beszélgetést kapcsolat építésére és a végén ajánlj fel valamit, ami igazán releváns számukra.

4. Készíts stratégiát!

Már beszéltünk arról, hogyan kell változtatnod a bejegyzésformátumokat és a tartalmat, hogy széles közönséget érj el, és fenntartsd az emberek érdeklődését. De most itt az ideje, hogy egy kicsit pontosabban fogalmazzunk. Bármit is teszel közzé az Instagramon, ezt a 4 típusú stratégiai tartalmat szem előtt kell tartanod:

  • Mutass szakértelmet minden nap

Az első és legfontosabb szempont a következetesség. Lehet, hogy létrehoztál egy fantasztikus bejegyzést, de amikor az emberek felkeresik a profilodat, azt látják, hogy ritkán vagy rendszertelenül teszel közzé bejegyzéseket. Ez nem jó megjelenés.

Minden nap mutasd meg a szakértelmedet. Rendszeresen tegyél közzé bejegyzéseket, hogy a a felhasználók lássák, valóban értékes, ha követnek.

  • Ossz meg értékes tartalmakat

Ha valaki úgy dönt, hogy csatlakozik a közösségedhez az Instagramon, okkal teszi ezt. Talán olyan tudást osztasz meg, amivel senki más nem rendelkezik. Lehet, hogy termékeid egy törekvést képviselnek követőid számára, lehet, hogy a bejegyzéseid inspirálják és megerősítik őket.

A lényeg az, hogy a tartalom javítsa az emberek életét – akár motiválással, új ötletekkel vagy szakértői meglátások megosztásával. Az ilyen típusú tartalom hálát kelt, és arra ösztönzi az embereket, hogy folytassák a követésedet és kapcsolat tartsanak veled.

  • Mutasd meg a tartalom mögött álló személyt

A közösségi média egyik alapvető igazsága: az emberek szeretik az embereket. Mindig érdekelnek bennünket a fotók, videók és történetek embertársainkról. Ezt a tényt pedig a tartalomstratégiádhoz is felhasználhatod.

Célszerű rendszeresen újra bemutatkozni Instagram profilodon. Az új követők szívesen látják közösségedben, a régi követők pedig emlékeztetőt kapnak a tartalom mögött álló személyről.

  • Ossz meg „ajánlat központú” tartalmat

Napi szakértelem bemutatása, a profil mögött álló személy bemutatása, inspiráló tartalmak megosztása… Ezek mind nagyszerű módszerek a követők elérésére és a rövid távú elköteleződésre, de hosszú távra is gondolni kell.

Sokan bíznak abban, hogy kiépítik Instagram jelenlétüket, de amikor eljön az eladás ideje, idegesek lesznek. Látják, hogy az ajánlataikat és áraikat ismertető bejegyzések csekély elkötelezettséget kapnak és úgy gondolják, hogy a követők utálják ezeket a bejegyzéseket. Azonban tévednek.

Tény, hogy azok a bejegyzések, ahol aktívan értékesítesz, kisebb érdeklődést válthatnak ki az Instagramon belül. De ezeket a kattintásokat és konverziókat a platformon kívül fogják elérni. Valójában a tapasztalatok folyamatosan azt mutatják, hogy a legtöbb ember nem ad el elég keményen az Instagramon. Lehet, hogy van egy elkötelezett közösséged, de nem vásárolnak, mert egyszerűen nem hallottak eleget arról, amit kínálsz.

Ha csak most kezdesz az Instagramon történő értékesítéssel, íme néhány ötlet a stratégiai posztokhoz, amelyek eladásra kínálnak:

  • Ossz meg carousel (képgaléria) bejegyzést, ahol az utolsó kép vagy videó cselekvésre való felhívás. Így még mindig nagy értéket adsz a tartalmaddal, de egyúttal eladásra is ösztönzöl.

  • Válassz egy olyan napot a héten, amikor megosztod egy ügyfeled pozitív véleményét, majd egy CTA-t. A társadalmi bizonyíték több embert ösztönöz majd a vásárlásra.

  • Automatizáld az értékesítési stratégiádat! Használj olyan szoftvereket, mint a MobileMonkey vagy a Minichat. Így, amikor az emberek egy adott kulcsszóval kommentálnak vagy privát üzenetet küldenek, azonnal kapnak egy visszautasíthatatlan ajánlatot, úgynevezett csalit.

5. Megfelelő elemzés

Az emberek gyakran rossz mutatókat néznek, majd elcsüggednek. De át kell gondolnod, mit akarsz elérni. Ha több eladásra vágysz, nem mindegy, hogy hány like-ot kapnak a bejegyzéseid? Ha nagyobb elérésre vágysz, a hozzászólások vagy a megtekintések száma számít többet?

Ne add fel a stratégiát csak azért, mert az nem teljesít azokon a területeken, amelyeket megszoktál! Ha pedig nem jönnek a várt eredmények, győződj meg róla, hogy a megfelelő adatokra fókuszálsz. Például, ha valóban eladásra vágysz, ne vesztegesd az idődet a megjegyzések és a like-ok kérésével!

A közösségi média működtetése pénzbe és időbe kerül, ezért fontos a stratégiai tartalom megosztása és az eladás kérése. Még akkor is, ha nem éred el a közösségi média sikerének hagyományos mérőszámait, vállalkozásod növekedni fog.

Forrás:

https://www.socialmediaexaminer.com/how-to-turn-instagram-fans-into-customers/

    190
    0