vikisaringer

2022. ápr 27.3 perc

Hogyan lehet sikereket elérni márkáknak együttműködéssel? PÉLDÁVAL

Ha az együttműködés szót olvassa valaki, elsősorban a véleményvezérekre gondolhat. Ám két márka között is kialakulhat közös munka, amiből mindkét cég profitálhat – még akkor is, ha elsőre teljesen összeférhetetlennek tartjuk a különböző szektorban aktív márkákat. Az embereknek tetszik, ha kedvenc márkáik között keresztmetszetet látnak. Ugye senkinek sem kell bemutatni például a gyakran megvalósuló filmekhez, zenekarokhoz köthető együttműködéseket. Egy sminkpaletta batman témában? Vagy egy metallica feliratú vans cipő? Már mindegyikre láthattál példát és bizony a siker nem maradhat el. A cégek egyre több időt szánnak arra, hogy alaposan megismerjék a célközönségüket.

És bizony a célközönség ismeretében sokkal hatékonyabbá válik a marketingtevékenység. Például azt is megtudhatod, hogy akik odavannak a Te márkádért, vajon még milyen cégekkel kapcsolatban éreznek így. Nagy átfedést találsz? Van olyan márka, akivel nagyban osztoztok a célközönségen, mégsem vagytok vetélytársak? Működjetek együtt!

Ahogy említettem, sok együttműködést láthattál már például a divat és a zene terén, de jelenleg a legjobb márka együttműködés győztese lehet az e.l.f. kozmetikumok és Dunkin’.

Az első közös projekt

A két márkának már van múltja: 2021 végén a TikTok-on futott egy kihívássorozat az e.l.f. oldalán, ahol az egyik feladat egy Dunkin’ témájú megjelenés volt. Az #eyeslipsfamous kihíváshoz tartozó keresőcímkét a TikTok-on több mint 41 millióan nézték már meg.

Íme egy példa, az egyik résztvevő hogyan oldotta meg a kihívást e.l.f. termékek használatával és Dunkin’ inspirálta ötletekkel:

A kampány sikereit látva nem csoda, hogy Dunkin’ és az e.l.f. úgy döntöttek, hogy továbblépnek márkapartnerségükben.

Váratlan páros, mégis működik

Lehet, hogy a kávénak nem sok közös vonása van a korrektorral, valahogy mégis működik ez a furcsa párosítás. Ráadásul úgy működik, hogy mindez nem hat erőltetettnek.

A Dunkin’ tweet-jéből kiderül, hogy már kaphatók a kávéiról és fánkjairól ismert cég és a népszerű kozmetikai márka közös termékei. Természetesen sminktermékekről van szó, ám az inspirációt teljes egészében a kávé és a Dunkin’ márka adta.

Ha jobban belegondolsz, a márkapartnerség tulajdonképpen teljesen logikus. A közösségi oldalain a Dunkin’ és az e.l.f. is azon dolgoznak, hogy megszólítsák ugyanazt a fiatalabb, költségvetés-tudatos fogyasztói réteget. Ha együtt dolgoznak egy kampány létrehozásán, ideális ügyfélprofiljuk szélesebb közönségét érhetik el.

Lássuk az eredményeket!

A Sprout Social Listening eszközével megvizsgálta a kampány hatását az online térben, hogy számszerű adatokat is megismerhessünk. A 2022. március 14. és április 14. közötti adatokat vették figyelembe.

Amióta 2022. március 30-án elindították márkapartnerségüket a Dunkin'-nal, az e.l.f. Twitter-megjelenítéseinek 21%-a (12,9 millió) a „Donut”, „Dunkin”, „#dunkindonuts”, „#elfxdunkin” kulcsszavakból és hashtagekből származik. Ez az e.l.f. megjelenítéseinek 52%-os növekedését jelentette a termékek bevezetését megelőző két héthez képest. Ezek a posztok a célközönséget is elérik: a tweetek szerzőinek 80%-a 18 és 34 év közötti.

A limitált kiadás hatalma

Mindenki szereti a limitált kiadásokat. Az e.l.f. és a Dunkin terméke szuper ötvözet a két márka között és rendkívül keresett. Épp emiatt sokan beléptek az e.l.f. márka Beauty Squad nevű csapatába, akiknek korábban volt lehetőségük vásárolni azoknál a fogyasztóknál, akik nem tagok. Miután teljesen elfogyott a kollekció, még utána is nagy volt a kereset, ami meg is látszik az internetes eladói felületeken. Míg az eredeti „Classic Dunkin’ Stack Vault” 75 dollárért kelt el ingyenes szállítással, a viszonteladói piacokon 135 dolláros áron jegyezték 30 dolláros szállítással.

Instagram Collab

A márkapartnerek az Instagram Collab funkcióját használva közösen tettek közzé egy játékot a maximális elérés érdekében. A bejegyzés majdnem 90 ezer kedvelést és 60 ezer kommentet gyűjtött.

2022. március 30. és 2022. április 14. között az e.l.f. márkának összesen több mint 681 000 Instagram aktivitást sikerült összegyűjtenie. A duó egy nyerő társadalmi stratégiát tervezett, amelyben az Instagramot és a TikTokot használja az elköteleződéshez, a Twittert pedig az eléréshez.

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/brand-collaborations-101/

    190
    0