Klausz Melinda

2022. jan 24.2 perc

Január 19-től csökkentek a célzási lehetőségek a Fb-on - mit tehetsz? (LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE útmutató)

Frissítve: 2022. márc 18.

2022. január 19-től a Facebook eltávolított néhány részletes célzási beállítást, azonban bizonyos beállítások elvégézésével van lehetőségünk még március 17-ig használni őket. Hogy miért döntött az eltávolítás mellett? Mert tapasztalatuk alapján nem használták őket széles körben, másrészt pedig olyan témákhoz kapcsolódtak, amelyeket az emberek kényesnek tekinthetnek. Idetartoznak például a különböző ügyekre, szervezetekre vagy közszereplőkre utaló, egészséghez, faji vagy etnikai hovatartozáshoz, politikai nézetekhez, valláshoz vagy szexuális irányultsághoz kötődő célzási beállítások.

A célzási beállítások változása által érintett hirdetéssorozatok 2022. március 17-ig továbbra is megjelenhetnek, ehhez azonban frissítened kell a célzással kapcsolatos beállításaidat. A határidő után – ha az érintett célzási beállításokat kizárás céljából használják – az érintett hirdetéssorozatokat felfüggesztheti a Facebook.

Alternatív célzási lehetőségek a célközönségeid elérésére

A fennmaradó részletes célzási beállítások mellett továbbra is használhatsz más, elérhető célzási termékeket – például az alábbiakban felsoroltakat:

  • Széles körű célzás, amely a nemet, az életkort és a földrajzi helyet foglalja magában. Az általános célzás alapvetően azt jelenti, hogy leginkább a Facebook megjelenítési rendszerére bízod a hirdetésed szempontjából legmegfelelőbb emberek megtalálását. Ezzel a megközelítéssel olyan potenciális ügyfeleket is találhatsz, akikről egyébként nem szereztél volna tudomást. (Ezt a beállítási lehetőséget én személy szerint NEM ajánlom. Még nem olyan finomhangolt a mesterséges intelligencia, hogy jól és költséghatékonyan célozzunk vele. Hagyjuk, hogy másokon teszteljék ezt a funkciót...)

  • Egyéni célközönségek, amellyel megtalálhatod a Facebookot használó emberek között a meglévő célközönségeidet. Ha a vállalkozásodat már ismerő emberekből szeretnél egyéni célközönséget létrehozni, forrásként használhatsz például ügyféllistákat, a webhelyed vagy alkalmazásod látogatóit, illetve a Facebookon a vállalkozásoddal kapcsolatban valamilyen aktivitást mutató személyeket.

  • Hasonmás célközönségek, amelyeket a rendszer egy meglévő célközönség alapján hoz létre, amivel segíthet optimalizálni az elérést.

  • A hasonmás célközönség bővítése, amelyet a rendszer automatikusan alkalmaz, ha hasonmás célközönségeket használsz, és konverzió, érték vagy alkalmazásesemények szerint optimalizálsz a konverziós cél segítségével. Te állíthatod be a hasonmás célközönség létrehozásához használt célközönséget. (Ezt a funkciót SEM ajánlom egyelőre használni. Érdemes figyelni, hogy bekapcsolja-e a rendszer, mert sajnos az a tapasztalat, hogy a bővítéseket sajnos automatikusan hozzápakolja a rendszer).

  • A célzás bővítése, amely a hirdetők részletes célzási adataira támaszkodik a megjelenítéshez. Ha a rendszer arra jut, hogy ez jó eséllyel javítja a teljesítményt, a részletes célzási beállításaid keretein túlmenően is megjeleníthetik a hirdetéseket. A célzás bővítése minden célnál elérhető a márkaismertséget és az elérést leszámítva. Sajnos ez az opció is alapvetően egyre gyakrabban bekapcsolásra kerül, így légy résen és inkább kapcsold ki!

Megjegyzés: 2022. január 19-től a Hirdetéskezelő-fiókodban megtekintheted, hogy mely kampányaid érintettek. Az érintett hirdetéssorozatok és célzási beállítások már nem feltétlenül érhetőek el az új kampányokhoz.

A hirdetéssorozatod frissítése
 
Az érintett hirdetéssorozataid ellenőrzéséhez és módosításához az alábbi műveleteket hajthatod végre:

  1. Nyisd meg a Hirdetéskezelőt

  2. Válaszd ki a jobb felső sarokban lévő Érintett hirdetéssorozatok megtekintése elemet. Ha frissítened kell a hirdetéssorozataidat, értesítést fogsz látni, amely arról szól, hogy eltávolítottak néhány részletes célzási beállítást.

  3. Mutass rá az érintett hirdetéssorozataidra, ha szeretnél rajtuk módosításokat végrehajtani.

  4. A hirdetéssorozatodon belül nyisd meg a Célközönség területet, és cseréld le vagy távolítsd el az érintett beállításokat.

  5. Ha szeretnéd frissíteni a hirdetéssorozatod célzását, válaszd a felső részen található Kijelölt beállítások eltávolítása gombot, és frissítsd a célzásodat. Tedd közzé a változtatásokat.


 
Megjegyzés: Néhány esetben a rendszer felkínálhatja neked a Módosítások megerősítése és közzététele lehetőséget, amely automatikusan eltávolítja az érintett célzást.

Forrás: Facebook
 

    390
    0