vikisaringer

2023. jan 9.4 perc

Muszáj követni az elemzéseket és levonni a tanulságokat! No, de mégis hogyan? – LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!

Megkérdezhetünk bárkit, aki egy kicsit is beleásta magát a közösségi média marketing témakörébe és biztosan fogunk olyan tanácsot kapni, hogy figyeljük a visszajelzéseket, kövessük az elemzéseket, statisztikákat és a mérőszámok fényében módosítsunk stratégiánkon, tökéletesítsük kommunikációnkat. Ez már így sem hangzik egyszerűnek, a valóságban pedig bizony nem is könnyű értelmezni a különböző mérőszámokat és mutatókat. Lehet, hogy hozzászólásaid és kedveléseid hónapról hónapra szaporodnak, és az új kampány hashtag-ét több mint 1000 alkalommal használták már a követők, de mégis mit jelentenek ezek a számok? És ha már megfejtetted, pontosan mit is jelentenek ezek a visszajelzések, hogyan tudod az előnyödre fordítani őket? Hogyan tudod az adatokat jól átláthatóan prezentálni cégen belül vagy akár a követők felé?

Most ezt a témát járjuk körül cikkünkben.

Fontos a kontextus

A The Sprout Social Index™ szerint a márkák számára a közösségi média adatok leggyakrabban az értékesítési stratégia, a termékfejlesztés és a tartalomstratégia területén kerülnek felhasználásra.

A megfelelő kontextus nélkül azonban a közösségi média elemzések és az egyéb mutatók külön-külön léteznek és nem alkotnak egy egészet, nem adnak átfogó képet. Valahogy össze kell kötni őket.

Kvantitatív adattörténet

A közösségi médiában a kvantitatív adatok a mutatók mögött álló számokra utalnak, mint például az elkötelezettség, a tudatosság, a hang érvényesülése, a megtérülés és az ügyfélszolgálat.

Ezek a számok azt mutatják, pontosan, számszerűen, mennyire is vagyunk sikeresek a közösségi média térben.

Ide tartoznak a következő fontos elemek:

· új kedvelések, megjegyzések vagy megosztások a tartalmak alatt

· az elért aktivitás

· a versenytársakhoz képest megemlített vagy címkézett bejegyzések

· a közösségi média hatására létrejövő vásárlások, konkrét konverzió

· megjegyzések és kérdések a márkával kapcsolatban, amelyekre csapatod válaszol

Ez csak néhány példa a teljesítménymutatókra. A számok azonban megtévesztőek lehetnek. Egy virális bejegyzés vagy egy márkaválság egy hónapig az egekbe emelheti a számokat (pozitív és negatív irányba is), ami irreális elvárásokat támaszthat az olyan kulcsfontosságú teljesítménymutatókkal (KPI-k) kapcsolatban, mint a megjelenítések vagy elköteleződések, ha nem helyezed kontextusba az adatokat.

Analitika és mérőszámok bemutatása: miért fontos?

A vezetők és más érdekelt felek szeretik a mennyiségi adatokat. Különösen élvezik a közösségi média számainak profitra fordítását, vagy a mutatók növekedését, amelyek korrelálnak a konverziók számának növekedésével. Bár lehet, hogy először kvantitatív adatokat szeretnének látni, a minőségi adatok ugyanolyan fontosak a teljes történet bemutatásához.

Az adatok egyszerűen nem létezhetnek egyéb tényezők nélküli légüres térben. Ne feledd, hogy a minőségi adatok potenciális befolyásoló tényezőket tartalmaznak, amelyek valószínűleg hozzájárulnak a teljesítménymutatókhoz. Plusz a minőségi adatok támogathatják a meggyőzést.

Történetmesélés adatokkal

A minőségi és mennyiségi adatok kiegyensúlyozott kombinációja az, ami elválasztja a száraz adatokat a világos, átlátható és teljeskörű adattörténettől.

Az adatvezérelt történetmesélés használata hozzájárulhat a hitelesség növeléséhez, mivel az összetett információkat emészthető kulcspontokká és műveleti elemekké egyszerűsíti.

Lépések a hatékony adatmesélés felé

Most lépésenként bemutatjuk, hogyan prezentálhatod az adatokat a történetmesélést is segítségül hívva és egy teljes, átfogó képet átadva.

· Határozd meg a hipotézist!

Mit gondolsz, mit mondanak az adatok? Mit akarsz bizonyítani vagy cáfolni? Van olyan trend vagy minta, amely szerinted folytatódni fog?

· Gyűjtsd össze az adatokat!

Gyűjts össze minden adatot, amelyre szükséged van a történet kialakításához. Ha valahol hiányosnak érzed a sztorit, nézd át újra a rendelkezésre álló anyagokat.

· Adj célt a történetednek!

Adataid áttekintése és elemzése után foglald össze történeted célját egy-két mondatban. Mit árulnak el az adatok, és milyen történetet tudnak közölni?

· Tervezd meg, mit akarsz mondani!

Vázold fel mindazt, amit el szeretnél mondani az előadásodban, beleértve a bevezetőt, a főbb adatpontokat és a következtetést is.

· Kérdések feltétele

Az adatok igazolják vagy cáfolják hipotézisedet? Felfedeztél valami újat, ami alakítja a narratívádat? Valószínűleg a közönségnek is lesznek kérdései, így ez egy jó gyakorlat a felkészüléshez.

· Határozz meg egy célt a közönség számára!

Mit szeretnél, hogy a közönséged mit tegyen, miután meghallotta vagy elolvasta a történeted?

Mit kell kerülni az adatkból álló történet létrehozásakor?

Most pár pontban azt is összegyűjtjük, mit kerülj el, miközben prezentációdat készíted:

· Ne feledkezz meg a közönségről!

Akárcsak a marketing bármely területén, a közönség pontos ismerete és igényeinek figyelembevétele nagyon fontos. Fontold meg, mely információk a legrelevánsabbak a közönség számára. Ha olyan adatokat jelenítesz meg, amelyek nem értékesek számukra, könnyen elveszítheted a figyelmüket, ami miatt a lényeges információk is háttérbe szorulhatnak.

· Túl sok mutató kiemelése

Ismét vedd figyelembe a közönséged, és azt, hogy mi a legfontosabb. A túl sok mérőszám és túl sok információ miatt a legfontosabb elemek elveszhetnek, a közönség pedig nem fogja tudni feldolgozni a hallottakat, látottakat.

· Nem használsz minőségi adatokat, hogy több kontextust biztosíts

Ne bántsd meg közönségedet azzal, hogy kihagyod a szükséges információkat, amelyeket a minőségi adatokat nyújtanak.

· Adatvizualizációk használata, amelyek túlságosan elvonják a figyelmet

Ragaszkodj inkább az egyszerű, könnyen értelmezhető látványelemekhez. Ha túlbonyolítod a grafikákat, megkockáztatod, hogy nem megy át a lényeg a közönségnek.

· Az adatvizualizációk teljes elhagyása

Habár azt tanácsoltuk, hogy ne vidd túlzásba a vizuális elemeket, véletlenül sem szabad teljesen elzárkózni ezektől. Sokan vizuálisan tanulnak, mivel a látvány megkönnyíti az információfelvételt. Ráadásul a grafika vonzóbbá teszi a prezentációt is.

· Negatív vagy gyenge eredmények tálalása kontextus nélkül

Nem minden történetnek van happy endje, és ez így van rendjén. Lehet, hogy van csökkenés, negatív hullám vagy akár bukás is az adatok között. Ahelyett, hogy ezen megpróbálsz átlendülni egy félmondattal, inkább alaposan járd körül, miért lehet ez és nyújts kontextust és megoldási javaslatokat is. Hidd el, ha csak apró betűvel is szerepel valamilyen negatív adat, mindenki arra lesz kíváncsi és rosszabbul jársz, ha azt érzik, igyekszel eltussolni ezt.

Hogyan alakul a TE történeted?

Minden cég, márka és marketing csapat más és más. Eltérő az iparág, a célok, a közönség, az emberek a brand mögött… Azonban a márka legfontosabb elemzési adatainak összegyűjtése nem csak saját céges szemmel lehet fontos, hogy fejlődni tudjunk, hanem akár új tartalom ötletként is szolgálhat.

A visszajelzésekből tanulhatunk, a segítségükkel fejlődhetünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki közösségi média kommunikációnkból.

Az adatok történetekkel fűszerezett prezentálása bizony a közönséged számára is érdekes lehet és átlátható, hiteles, őszinte képet fest rólad.

Te is belevágsz?

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/storytelling-with-data/

    390
    0